Extras din curs
Soia este una dintre cele mai vechi plante de cultura, cunoscuta si utilizata ca aliment in hrana umana inca de acum 5000 de ani, originara din China, chiar numele provine de la cuvantul chinezesc “schiong-yu” care indica “ sosul de soia”. Denumirea a fost preluata de japonezi de la numele de “shoyu”, care treptat s-a modificat in “so-ya”. Denumire acceptata de toate tarile care au introdus in cultura aceasta planta. Primele mentiuni referitoare la soia se gasesc in lucrarea de botanica Pen Ts’ao Kong Hu care dateaza din anul 2838 i.e.n. scrisa de imparatul chinez Sheng-Hung. In Europa soia a fost cultivata mult mai tirziu, in anii 1829 si respectiv 1840, desi in SUA cultura soiei dateaza din anul 1804 - productia respectiva fiind folosita ca furaj.
In Romania introducerea soiei in cultura a avut loc in anul 1876 in zona Transilvaniei cand se cultiva in gradini ca planta rara.
Plantă „oleoproteinoasă”, soia se cultivă în multe ţări ale lumii, fiind folosită întreaga cantitate de biomasă, cu precădere, însă, seminţele bogate în substanţe proteice (27,0 - 50,0%) şi grăsimi (17,2 - 26,9%).
Seminţele mature pot fi utilizate în alimentaţia oamenilor (în diferite reţete culinare), în obţinerea furajelor combinate şi pentru extragerea grăsimilor. Seminţele se mai folosesc pentru obţinerea de produse fermentate, sosuri, „lapte” şi „brânzeturi”.
Uleiul de soia, este semisicativ şi se utilizează în consumul populaţiei, la prepararea margarinei, obţinerea culorilor pentru pictură, fabricarea maselor plastice, iar şroturile şi turtele rezultate după extragerea acestuia se folosesc în furajarea animalelor.
Seminţele şi păstăile nemature se utilizează ca legume verzi sau pentru prepararea unor mâncăruri bogate în vitamine şi săruri minerale.
Planta întreagă se foloseşte ca furaj verde pe păşune, fân uscat şi conservat, nutreţ însilozat, iar tulpinile şi păstăile rămase după treierat se pot folosi în furajarea animalelor (după o prealabilă pregătire), ca îngrăşământ organic, combustibil sau pentru prelucrări industriale (obţinerea furfurolului şi mătăsii artificiale).
In hrana animalelor, boabele de soia se intrebuinteaza sub forma de uruiala, de turte si sroturi, amestecate cu uruiala de porumb sau cu alte produse sarace in proteine.
Fiind plantă leguminoasă, care intră în relaţie de simbioză cu bacteriile fixatoare de azot, soia este o plantă bună premergătoare chiar şi pentru cerealele de toamnă, când se cultivă soiuri timpurii, lăsând în sol cantităţi mari de azot (80 -120 kg/ha).
Se poate folosi si ca ingrasamant verde, iar in conditii de irigare se poate cultiva in cultura dubla.
Conținut arhivă zip
- Soia.pptx