Extras din curs
Campania de relaţii publice reprezintă totalitatea operaţiilor coordonate de comunicare derulate într-o perioadă de timp determinată, într-un anumit areal, pentru îndeplinirea unor scopuri şi obiective ale organizaţiilor în raport cu anumite ţinte ale comunicării.
TIPURI DE CAMPANII DE RELATII PUBLICE
Campanii de 1-2 luni : 9 %
Campanii de 3-6 luni : 46 %
Campanii de 6-9 luni : 29 %
Campanii de peste 9 luni : 16 %
Campania pro-activă de relaţii publice - În dezvoltarea proactivă a campaniei de relaţii publice, o organizaţie conştientizează oportunităţile de a folosi efortul de relaţii publice pentru a realiza „ceva” pozitiv. În varianta proactivă, proiectanţii campaniei vor selecta cele mai adecvate mijloace de comunicare pentru a impune opiniei publice o temă, o identitate, un produs, un candidat etc.
Campania reactivă, organizaţia reacţionează la o temă , o imagine indusă în spaţiul opiniei publice care, într-un fel sau altul, o afectează.
STRUCTURA CAMPANIEI DE RELATII PUBLICE
1. definirea corectă a tipului de campanie ce se va derula (de poziţionare, de informare, etc.) ;
2. precizarea problemei de soluţionat intitulată generic scopul campaniei ;
3. precizarea publicurilor ţintă ;
4. analiza situaţiei (imagologică, de poziţionare, etc.) concretizată în sinteze diagnostic SWOT, PEST sau alt tip de diagnoză ;
5. stabilirea strategiei de acţiune ;
6. stabilirea obiectivelor de acţiune şi de comunicare; operaţionalizare acestora ;
7. precizarea sloganului ;
8. focalizarea pe reprezentarea ce se doreşte a fi indusă (concepte – cheie, concepte - derivate) numită, nefundamentat, axa campaniei ;
9. stabilirea mesajelor ;
10. proiectarea planului pe obiective operaţionale ;
11. proiectarea calendarului campaniei (GANT sau alt tip);
12. proiectarea planului media ;
13. stabilirea bugetului ;
14. stabilirea echipei de campanie, cu descrierea exactă a sarcinilor fiecărui membru ;
15. precizarea tipului şi a modalităţilor de evaluare ;
Analiza problemei/organizaţiei
- ce problemă am identificat? - este cu adevărat o problemă? - care este cauza provocării problemei? - ce efecte are problema în interiorul organizaţiei? - ce fecete are problema în exteriorul organizaţiei? - care sunt resursele pe care le deţin în acest moment? - care sunt punctele mele forte şi care sunt cele slabe? - care sunt oportunităţile şi care sunt ameninţările? - care este misiunea organizaţiei? - care este structura organizaţiei? - care este performanţa organizaţiei? - care este percepţia publică asupra organizaţiei? - cum este influenţată organizaţia de variabilele economice, sociale, politice, juridice? - cine sunt competitorii şi adversarii mei?
Conținut arhivă zip
- Campanie de Relatii Publice.ppt