Extras din curs
CONTABILITATE BANCARA – CURS 1
Vasile Dedu, Contabilitate bancara (se gaseste la A.S.E)
Legea nr. 58/1998 a sistemului bancar publicata în M.O. nr. 876/10.12.2003
Obiectul, functiile si rolul contabilitatii societatilor bancare
Activitatea bancara în România se desfasoara prin institutii de credit autorizate.
Institutia de credit – o entitate care desfasoara cu titlu profesional activitatea de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public si de acordare de credite în cont propriu sau o entitate emitenta de moneda electronica, alta decât cea prevazuta mai sus.
Banca – persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de atragere de depozite si de acordare de credite în nume si cont propriu.
Activitatea bancara – atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public (orice persoana fizica, persoana juridica ori entitate fara personalitate juridica, ce nu are capacitatea si experienta necesara pentru evaluarea riscului de nerambursare a sumelor depuse) si acordarea de credite în cont propriu.
Institutia financiara – o entitate, alta decât o institutie de credit, al carei obiectiv principal de activitate consta în dobândirea de participatii SAU în efectuarea uneia sau mai multora dintre activitatile financiare desfasurate de banci conform legii.
Sucursala – unitatea operationala fara personalitate juridica a unei institutii de credit, care efectueaza în mod direct toate sau unele dintre activitatile institutiei de credit, în limita mandatului dat de aceasta.
Depozit – suma de bani încredintata sa fie rambursata în totalitate, cu sau fara dobânda sau orice alte facilitati, la cerere ori la un termen convenit de catre deponent cu depozitarul. SAU
– suma de bani încredintata care sa nu se refere la transmiterea proprietatii, la furnizarea de servicii sau la acordarea de garantii.
Credit – orice angajament de punere la dispozitie sau acordarea unei sume de bani ori prelungirea scadentei unei datorii, în schimbul obligatiei debitorului la rambursarea sumei respective, precum si la plata unei dobânzi sau a cheltuielilor legate de aceasta suma. SAU
– orice angajament de achizitionare a unui titlu care încorporeaza o creanta ori a altui drept la încasarea unei sume de bani.
B.N.R. este exclusa din categoria institutiilor de credit deoarece nu are menirea de a desfa-sura activitate bancara.
B.N.R. este o autoritate publica, al carei obiectiv fundamental este mentinerea stabilitatii monedei nationale, contribuind astfel la mentinerea stabilitatii preturilor, obiectiv care o determina sa elaboreze, sa aplice si sa raspunda de politica monetara, valutara, de credit si de plati, precum si de autorizarea si supravegherea prudentiala a sistemului bancar.
Bancile sunt obligate sa organizeze si sa tina contabilitate. Aceasta trebuie sa reflecte în expresie baneasca;
- disponibilitatile banesti si depozitele banesti,
- bunurile mobile si imobile,
- titlurile de valoare,
- drepturile si obligatiile,
- miscarile si modificarile intervenite în urma operatiunilor patrimoniale efectuate,
- cheltuielile, veniturile si rezultatele obtinute.
Contabilitatea bancara este reglementata prin lege, ca si planul de conturi al acesteia si prezinta anumite particularitati:
1. în activitatea bancara fiecare operatiune bancara se traduce printr-o operatiune contabila care se înregistreaza la locul producerii ei;
2. exista un grad înalt de informatizare în contabilitate datorita numarului mare de înregistrari contabile;
3. la finalul fiecarei activitati contabile trebuie precizata o serie de informatii despre banca sau clientii bancii, care sunt utilizate de catre organele de supraveghere bancara sau organele fiscale.
11.10.2005
CONTABILITATE BANCARA – CURS 2
Metoda Contabilitatii
Banca pastreaza confidentialitatea tuturor faptelor, datelor si informatiilor referitoare la activitatea desfasurata, precum si asupra oricarui fapt, data, informatie aflata la dispozitia sa, care privesc persoana, proprietatea, activitatea ori informatii referitoare la conturile clientilor.
Orice persoana care beneficiaza de serviciile unei banci este considerata client al acesteia.
De asemenea, personalul bancii nu are dreptul de a folosi sau de a dezvalui, nici în timpul activitatii si nici dupa încetarea acesteia, fapte sau date care devenite publice ar dauna interesului ori prestigiului bancii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitate Bancara.doc