Extras din curs
Undele electromagnetice a cãror frecventa este cuprinsa între limitele 10-3 Hz si 1016 Hz se numesc unde radio. Aceste limite pot fi exprimate si în lungimi de unda, raportate la propagarea undelor în vid si anume între limitele 3×10-8 si 3×1011 m. aceasta delimitare a frecventelor undelor radio este cu totul conventionala.
Undele cuprinse între 1 cm si 10 m se mai numesc si unde foarte scurte (UFS), iar undele decimetrice si centimetrice se numesc si unde cu frecventa foarte înalta (UFFI). De multe ori, prin undele de frecventa foarte înalta se subînteleg undele foarte scurte.
Undele radio, care se propaga liber, au multiple utilizari în tehnica moderna. Dintre acestea cele mai importante sunt: realizarea diferitelor moduri de telecomunicatii (radio, telefonice, telegrafice, televiziune etc.), descoperirea si determinarea locului diferitelor obiecte (radiolocatia), comanda la distanta (radiotelecomanda), determinarea directiei în care se afla o statie de emisie (radiogoniometrarea), dirijarea avioanelor si rachetelor (radionavigatia).
Cu toate deosebirile esentiale dintre utilizarile undelor radio, ele au si multe parti comune. În primul rând, toate utilizarile folosesc linia de radiocomunicatie sau pe scurt, linia radio.
La fiecare linie radio se pot deosebi cel putin trei parti componente: instalatia de emisie, cea de receptie si mediul prin care se propaga. În figura 5.1. este prezentata cea mai simpla linie radio.
Functionarea sigura a unei linii radio este determinata, pe de o parte, de starea instalatiilor de emisie si receptie, iar pe de alta parte, de alegerea corecta a frecventei de lucru si a puterii de radiatie, de modul de instalare a antenelor si de starea mediului prin care se propaga undele.
Mediul prin care se propaga undele are o actiune dubla asupra acestora. În primul rând are loc o atenuare a undelor, iar în al doilea rând, mediul în care se propaga undele este o sursa de distorsiuni pentru semnalele transmise.
Prin atenuarea undelor radio se întelege micsorarea intensitatii câmpului electric datorita: disiparii naturale a puterii undelor, absorbtiei lor prin mediul în care se propaga, precum si difractiei si dispersiei lor.
Din punct de vedere al propagarii undelor radio, spatiul din jurul globului terestru poate fi împartit în patru domenii: troposfera (Tr), stratosfera (Str), ionosfera (I) si spatiul interplanetar (SI) (fig. 5.2).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Structura si clasificarea undelor electromagnetice.doc