Extras din laborator
Introducere
Zahărul este unul din alimentele cele mai răspândite și este în același timp materie prima pentru industria alimentară, chimică, farmaceutică, fermentativă.
Zahărul rafinat este consumat în cantități mari ca aliment, fiind asimilat complet în organism, iar energia produsă este eliberată rapid.
Este recomandat persoanelor care fac eforturi mari într-un interval de timp scurt.
Materiile prime pentru obținerea zahărului sunt trestia de zahăr și sfecla de zahăr.
Sfecla de zahăr face parte din specia Beta vulgaris, familia Chenopodiaceae. Soiurile cultivate de Beta vulgaris sunt următoarele:
- sfecla cultivată pentru folosirea frunzelor și a pețiolurilor;
- sfecla comestibilă, a cărei radacină este colorată și are un conținut de zahăr de 6-12%;
- sfecla furajeră cu radacină mare și conținut de zahăr de 3-10%;
- sfecla de zahăr.
Procesul tehnologic de fabricare a zahărului
1. Pregătirea sfeclei pentru extragerea zahărului
Aceasta fază a procesului tehnologic de fabricare zahărului cuprinde următoarele operații: descărcarea sfeclei din mijloacele de transport, transportul sfeclei în hala de fabricație, depozitarea de scurtă durată, spălarea sfeclei, dezinfectarea sfeclei spălate, tăierea sfeclei și obținerea tăițeilor de sfeclă.
Descărcarea sfeclei din mijloacele de transport
Sfecla de zahăr transportată la fabrică este recepționată cantitativ și calitativ și apoi este descarcată mecanic sau hidraulic.
Descărcarea mecanică a sfeclei de zahăr se numește și „descărcare uscată” deoarece se realizează fără a utiliza forța unui curent de apă.
Sfecla de zahăr care este destinată depozitării trebuie descarcată numai prin mijloace mecanice.
Descărcarea mecanică se realizează prin bascularea cuvei mijlocului de transport, folosind sistemul propriu de basculare al acestuia, sau cu ajutorul unor platforme basculante pe care sunt așezate camioanele care nu sunt prevăzute cu sistem propriu de basculare.
Pentru descărcarea vagoanelor sunt folosite instalații cu macara mobilă sau fixă prevăzută cu cupe de descărcare.
Descarcărea hidraulică sau umedă a sfeclei de zahăr se face cu ajutorul unui jet de apă cu o presiune de 4 atmosfere. Sub acțiunea jetului de apă sfecla este dirijată în canalele hidraulice destinate transportului sfeclei la hala de fabricație.
Depozitarea de scurtă durată a sfeclei de zahăr este necesară pentru a se asigura alimentarea ritmică și la capacitate a fabricii, timp de 2-3 zile. Sfecla se depozitează în silozurile fabricii.
Acestea sunt construcții de beton de mare capacitate, sub formă celulară, cu pereții laterali fără acoperiș și cu pardoseală sub formă de plan înclinat pentru a se asigura alunecarea sfeclei de la margini spre centrul celulei.
Prin centru, celula este strabătută de un sanț acoperit cu grătare metalice, numit „canal hidraulic”, prin care circulă apa și care se continuă cu canalul hidraulic general al fabricii prin care se transportă hidraulic sfecla până la peretele exterior al halei de fabricație.
Pentru ca sfecla să poată pătrunde în interiorul canalului hidraulic, grătarele metalice se îndepărtează pe masură ce se avansează în masa grămezii de sfeclă depozitată.
Conținut arhivă zip
- Procese de productie in industria zaharului.ppt