Cuprins
- INTRODUCERE 2
- MOTIVAŢIA, IMPORTANŢA ŞI METODOLOGIA CERCETĂRII 2
- 1. PREZENTAREA SC PRODALIMENT SRL 4
- 2. PRINCIPALI INDICATORI 7
- 2.1 ANALIZA DE ANSAMBLU A POZIŢIEI FINANCIARE 7
- 2.2 ANALIZA LICHIDITĂŢII ŞI SOLVABILITĂŢII FINANCIARE 36
- 3.ANALIZA PERFORMANŢELOR 43
- 3.1 ANALIZA DE ANSAMBLU A CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE 43
- 4.ANALIZA RISCULUI DE FALIMENT 69
- 4.1 ANALIZA RISCULUI DE FALIMENT PRIN METODE STATISTICE 69
- 5. CONCLUZII 80
- REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 82
Extras din licență
INTRODUCERE
Orice companie, indiferent de forma de organizare, de mărime sau de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea trebuie să demonstreze în orice moment faptul că este viabilă, că are capacitatea de a concura pe o piaţă liberă şi de a se adapta la mediul de afaceri în continuă schimbare.
Sintetic, aceste probleme sunt reflectate de eficienţa activităţilor care au la bază anumite determinări cantitativ-calitative ale factorilor de producţie, maximizarea randamentului utilizării lor. O contribuţie însemnată la cercetarea lor o are analiza economico-financiară, care prin abordările şi tehnicile ei concură la diagnosticarea stării diferitelor fenomene, a cauzelor lor şi implicit a acţiunilor de reglare şi dezvoltare pe un orizont de timp.
Abordările şi tehnicile specifice analizei economico-financiare formează conţinutul prezentei lucrări, care pe lângă prezentarea conceptelor generale tratează prin exemplificare probleme de real interes pentru practică, printre care se cuvin a fi menţionate cele referitoare la: poziţia financiară şi performanţă, cifra de afaceri şi valoarea adăugată, cheltuieli şi venituri, rentabilitate, metode de bază ale evaluării economice a întreprinderii.
MOTIVAŢIA, IMPORTANŢA ŞI METODOLOGIA CERCETĂRII
Principalul motiv care stă la baza elaborării prezentei lucrări este reprezentat de gradul său ridicat de aplicabilitate la nivel practic. Este bine ştiut faptul că în orice moment cei care au influenţă asupra viitorului unei companii ( fie că este vorba de asociaţi, manageri, colaboratori sau salariaţi) trebuie să cunoască cel puţin la modul general, sau chiar în amănunt, în funcţie de interesele lor, în ce tendinţe se încadrează compania respectivă, punctele sale forte şi punctele slabe, aspecte care pot fi folosite în beneficiul său şi probleme de remediat. În aceasta rezidă în primul rând atât motivaţia, cât şi importanţa lucrării de faţă. În plus, pentru realizarea unei analize pertinente a unei companii la un moment dat este nevoie de cunoştinţe pluridisciplinare, care acoperă disciplina contabilităţii (prin examinarea şi formularea de opinii asupra situaţiilor financiare), disciplina finanţelor întreprinderii (calculul fondului de rulment, a necesarului de fond de rulment, a diferiţilor indicatori ai activităţii curente), incluzând şi elemente de bază din materia evaluării (spre exemplu analiza modului în care s-a făcut repartizarea creanţelor şi datoriilor pe termen scurt şi pe termen lung). Această pluridisciplinaritate constituie o provocare care a contribuit de asemenea la alegerea temei de cercetare.
Cercetarea temei s-a realizat pornind de la surse de date empirice procurate de la societatea comercială pentru care s-au aplicat cu toate conceptele enunţate în partea teoretică a lucrării, surse de date reprezentate de: situaţii financiare pentru perioada 2003-2006, balanţe de verificare ale lunii decembrie pentru aceeaşi perioadă, grafice de rambursare a creditelor, actul constitutiv al societăţii comerciale şi alte dovezi ale modificărilor ulterioare la acest nivel. Conform prevederilor legale, societatea comercială întocmeşte situaţii financiare simplificate. Pentru a se putea realiza o analiză mai detaliată s-au sistematizat datele din balanţele de verificare în vederea întocmirii unor situaţii financiare standard. Datelor obţinute în urma acestor prelucrări li s-au aplicat metode şi procedee specifice ştiinţei în general (observarea directă, analiza comparată, sinteza, deducţia, inducţia), furnizate de statistică (metoda indicilor, metoda corelaţiei) sau dezvoltate de ştiinţa economică. Documentarea privind aspectele teoretice prezentate în lucrare s-a realizat prin studiul a numeroase lucrări de profil publicate în ţară sau străinătate.
Rezultatul acestor demersuri este constituit de o lucrare în care orice aspect teoretic enunţat este aplicat practic, analizat prin comparaţie pe parcursul întregii perioade şi prin prisma implicaţiilor sale.
Bibliografie
1.Bătrâncea, I (2001), Analiză financiară pe bază de bilanţ, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca
2.Bătrâncea, I, Bătrâncea, L, Borlea, S (2007), Analiza financiară a entităţii economice,Editura Risoprint, Cluj Napoca
3.Brezeanu, P (2003) Diagnostic financiar- instrumente de analiză financiară, Ed Economică, Bucureşti
4.Buşe, L (2007), Analiza economico-financiară a firmei, Editura Sitech, Craiova
5.Georgescu N.,(1999) Analiza bilanţului contabil, Editura Economică, Bucureşti
6.Ghic G., Grigorescu C. J.(2006), Analiză economico-financiară, Editura Universitară, Bucureşti
7.Greuning H. V.(2005), Standarde Internaţionale de Raportare Financiară, Ghid practic, Editura Irecson
8.Halpern P., Weston J. F., Brigham E.(1998), Finanţe manageriale, Editura Economică, Bucureşti
9.OMFP nr. 1752/17.11.2005
10.Peyrard, J. (1996), Analyse financiere, Editura Vuibert, Paris
11.www.bnr.ro
12.www.insse.ro/cms/rw/pages/ipc.ro.do
13.www.mfinante.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza Economico-Financiara a SC Prodaliment Productie si Comert SRL.doc