Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani

Licență
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 12083
Mărime: 155.80KB (arhivat)
Publicat de: Raul Mihoi
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Dr. Viorel - Petru Ardelean

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul I. Motivația, scopul si ipotezele cercetarii 05
  3. I.1. Motivația alegerii temei ...05
  4. I.2. Scopul lucrării ..05
  5. I.3. Ipotezele lucrării ...06
  6. Capitolul II: Fundamentarea teoretică a lucrării .. 07
  7. II.1. Factori care influențeaza rezistența .07
  8. II.1.1. Rezistența calitate motrica condiționala 07
  9. II.1.2. Importanta rezistenței in jocul de fotbal 12
  10. II.2. Aspecte specifice rezistenței la general in jocul de fotbal ...13
  11. II.2.1. Aspecte specifice rezintenței la fete in jocul de fotbal ..14
  12. II.3. Particularitați privind motricitatea fetelor la 15-16 ani ...15
  13. II.4. Metode si mijloace moderne de dezvoltare a rezistenței ..19
  14. II.5. Analiza critică a programei școlare in ce privesțe rezistenta pentru clasele 9-10...21
  15. II.6. Aspecte privind metodica de pregătire a echipelor reprezentative școlare ..24
  16. Capitolul III: Metodologia cercetării/ Organizarea cercetării ..28
  17. III.1. Subiecții, perioada și locul cercetării 28
  18. III.2. Materiale, aparate utilizate în cadrul cercetării .29
  19. III.3. Metodele de cercetare utilizate ..30
  20. III.4. Variabilele cercetării ..31
  21. III.5. Probe de control aplicate în cercetare și sistemul de punctaj pentru evaluarea rezultatelor 31
  22. Capitolul IV: Rezultatele obținute/ Rezultate și discuții, interpretări/ Rezultatele cercetării ..34
  23. IV1. Prezentarea și prelucrarea datelor 34
  24. Capitolul V: Concluzii și propuneri .. ...38
  25. Referințe Bibliografice ...40

Extras din licență

Introducere

Fotbalul feminin în România nu este atât de dezvoltat și promovat că și în alte țări , deoarece tinerele noastre talente mereu au fost găsite în fotbalul masculin. Sunt puține cluburi la noi în țară care promovează această ramură a fotbalului și care încearcă să o dezvolte , deoarece nu a ajuns la același nivel de performanță că și cluburile de fotbal masculine. De aceea am ales abordarea temei ˶ Aspecte practico-metodice privind consolidarea calității motrice rezistență la eleve care practică fotbal de 15-16 ani.

„Rezistența este capacitatea organismului uman de a depune eforturi cu o durată relativ lungă și o intensitate relativ mare, mențînând indici constanți de eficacitate motrică; deci este capacitatea umană de a depune eforturi fără apariția stării de oboseală sau prin învingerea acestui fenomen.” (Cârstea, 2000)

“Rezistență în lecția de educație fizice și sport școlară trebuie abordată că o tema importantă în vederea dezvoltării sau educării modului de respirație , raportul dintre inspirație și expiratie, adică trebuie adaptat ritmul de respirație în funcție de timpul efortului depus.”(Andrei ,2010 ).

“Verificarea nivelului de rezistență se poate realiza prin mai multe teste specifice sau probele de baza cum ar fi proba de 600-800-1000 m. Aceste probe sau teste ne arată capacitatea individului la efort. Ea se poate dezvoltă atât în aer liber cât și în interior , în antrenamente specifice sportului practicat dar și în lecția de educație fizice și sport . Rezistență se poate dezvoltă la orice vârstă.”(Cârstea,2000)

Capacitatea motrică rezistență în cadrul orelor de educație fizice și sport școlară se perfecționează numai prin antrenament și exercițiu pe o durata mai lungă de timp din cauza puținelor ore de edicatie fizice din orarul spatamanal al elevilor.

În Arad există puține echipe de fotbal feminin acest lucru demonstrează cât de puține interese sunt pentru fotbalul feminin , nu există o competiție internă oficială organizată de o instituție sportivă de fotbal , echipe de fotbal feminin au parte de competiti dar acelea sunt amicale și acest lucru este demoralizant pentru fetele care practică acest sport.

În România există doar patru competiti interne de fotbal feminin oficiale organizate de Federația Română de Fotbal (FRF) iar acelea sunt: Cupa României , Liga I , Liga ÎI , Liga III și Junioare U1. Aradul are trei echipe participante în aceste competiti oficiale : Piros Security Arad , Viitorul Arad și CS Ineu. Prin acest lucru se observă că nu se investește în fotbalul feminin românesc în comparație cu cel masculin care are o mulțime de competiti oficiale și non-oficiale în România

CAPITOLUL I

Motivația, scopul si ipotezele cercetarii

I.1 Motivația alegeri temei

Personal sunt interesat de dezvoltarea calitatiilor motrice de baza la elevii și elevele cu vârstă cuprinsă între 15-16 ani care practică fotbal , chiar dacă ar trebui să mă refer strict la rezistență eu consider că toate celelate calități motrice sunt la fel de necesare în jocul de fotbal , deoarece în cazul acestui sport nu se va putea găși doar o singură calitate motrica specifică. Consider că unele exerciții sau jocuri din antrenamentul specific de fotbal ar ajută în orele de educație fizică școlară adaptată la clasa sau vârstă respectivă. Iar acest lucru iar mult pe elevii dar în special pe cei care practică fotbal. De exemplu eu pracic fotbal de la vârstă de 6 ani iar în școală programa școlară se bazează cel mai mult pe gimnastică și atletism iar celelalte sporturi că de exemplu handbal, fotbal, baschet nu sunt atât de mult implementate în programa de școală deoarce probleme de control se dau doar din atletism și gimnastică, părerea mea este că ar trebui că probele de control în cadrul orelor de educație fizică să fie din mai multe sporturi.

I.2 Scopul lucrării

În această lucare mi-am propus să dezvolt rezistență la elevii și eleve de 15-16 ani prin intermediul unor exerciții specifice fotbalului în vederea eficitatii acestor exercetii în orele de educație fizică școlară . Sarcina ce-a mai importantă este dorința elevilor de a efectua un efort fizic mai îndelungat că și perioada sau timp cu un grad de dificultate sau intensitate mare.

Scopul final al acestei cercetări este modificarea rezultatelor testări inițiale în urmă exercițiilor implementate în ora de sport iar elevii să își dezvolte calitatea motrica reziztenta prin folosirea sau implementarea acestor exerciții specifice jocului de fotbal în ora de educație fizică și soprt.

Țînând cont de cele precizate mai sus în vederea dezvoltări rezistenței la elevii și eleve de 15-16 ani care practică jocul sportiv fotbal, aș dori să introduc următoarele exerciții în vederea dezvoltatri acestei calității motrice de baza în timpul orelor de edicatie fizică și sport:

După terminarea încălziri sau pregătiri organismului pentru efort elevii vor face câteva serii de alergări pe distanțe medii, în vederea dezvoltării calității motrice de baza rezistență.

În ultima parte a orei mai exact în partea de revenire a organizmului după efort se va efctua o alergare foarte ușoară pe o distanata mai scurtă sau medie depinde de intensitatea exerciitilor efectuate în acea ora de sport , acest lucru ajută mult la dezvoltatrea rezistenței.

Aceste exerciții se vor efectua la fiecare ora de sport deoarece ajută foarte mult în dezvoltarea rezistenței iar după cum știm această calitate motrica este perfectibilă doar prin antrenament și exersare.

I.3 Ipotezele lucrării

Dacă prin fructificarea judicioasă a orei de educație fizică și sport, precum și a orei de ansamblu sportiv din programa scolară prin utilizarea unor mijloace și metode din programa școlară, și a unor mijloace specifice dezvoltării rezistenței, vom obține rezultate superioare într-un timp mai scurt în ceea ce privește dezvoltarea calitații motrice rezistență la eleve de 15-16 ani pentru practicarea jocului de fotbal.

Bibliografie

1. Andrei V.L. ,(2010) “Teoria șî metodica educației fizice și sportului”, MIRON Timișoara.

2. Ardelean V.P.(2021) , Curs Fitness, Suport curs uz intern, platforma SUMS, UAV.

3. Dragnea , A., (2006) “ Educație fizică și sport - Teoria și didactica”, FEST, București.

4. Dragnea A., Mate-Teodorescu S. (2002) „Teoria sportului”, Edit. Fest, București.

5. Drăgan A. (2006), „Fotbal - concepții, metode și mijloace”, Ed. Mongabit, Galați.

6. Drăgan A., (2006), „Fotbal pentru juniori”, Ed. Valinex, Chișinău.

7. Drăgan A.,Oprea A., (2007), „Abordări interdisciplinare în fotbal”, Ed. Academică, Galați.

8. Galea I., Ardelean, V., Istvan, G., (2010), “Metodologia cercetării științifice în Educație Fizică și Sport: sinteze și aplicații”, Editura “Universității Aurel Vlaicu", Arad.

9. Gheorghe Balint, (2008), “Baze teoretice și mijloace deacționare pentru pregătirea fizică specifică a jucătorilor de fotbal” București.

10. Gheorghe Cârstea , (2000) “Teoria și metodica educației fizice și sportului”, București.

11. https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-021-01458-1 , accesat la data de 14.04.2022.

12. https://www.scritub.com/timp-liber/sport/Rezistena92838.php , accesat in data de 14.04.2022.

13. https://www.sport-fitness-advisor.com/soccer-training-program.html accesat la data de 10.03.2022.

14. Ionescu I. V.(1995), “Football”, Ed. Helicon, Timișoara.

15. M.E. (2021), “Programa școlară pentru disciplina Educație fizică și sport Clasele a V-a - a VIII-a”, București de la http://programe.ise.ro/Portals/1/Curriculum/2017-progr/75-Educatie%20fizica%20si%20sport.pdf accesat la data de 24.05.2022.

16. M.E.C.I, (2009), Programe școlare, Pregătire sportive practică începători, avansați, performanță.,București.

17. Randell, RK, Clifford, T., Drust, B., et. all (2021). Physiological Characteristics of Female Soccer Players and Health and Performance Considerations: A Narrative Review. Sports Med 51, 1377- 1399. https://doi.org/10.1007/s40279-021-01458-1 accesat în data de 10.05.2022.

18. Rusu E.,(2021).Rezistența, de la : https://elena1r.wixsite.com/efs-online/rezistenta , accesat la data de 25.05.2022.

Preview document

Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 1
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 2
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 3
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 4
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 5
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 6
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 7
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 8
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 9
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 10
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 11
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 12
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 13
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 14
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 15
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 16
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 17
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 18
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 19
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 20
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 21
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 22
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 23
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 24
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 25
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 26
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 27
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 28
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 29
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 30
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 31
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 32
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 33
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 34
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 35
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 36
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 37
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 38
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 39
Aspecte privind optimizarea calității motrice rezistenta la eleve care practică fotbal de 15-16 ani - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Aspecte privind optimizarea calitatii motrice rezistenta la eleve care practica fotbal de 15-16 ani.docx

Ai nevoie de altceva?