Cuprins
- Introducere ..3
- Capitolul 1. Aspecte teoretice privind discriminarea ..4
- Capitolul 2. Delimitări conceptuale: Stereotip, prejudecată 5
- Capitolul 3. Modalități de combatere a discriminării în anumite domenii..7
- Capitolul 4. Tipuri de discriminare .8
- 4.1. Discriminarea directă ...8
- 4.2. Discriminarea indirec tă 8
- 4.3. Discriminarea multiplă .8
- 4.4. Hărțuirea ...9
- 4.5. Victimizarea 9
- Capitolul 5. Exemple de discriminare în diferite situații 10
- Capitolul 6. Tragerea la răspundere contravențională a autorului discriminării. 11
- Capitolul 7. Microcercetare
- 7.1. Prezentarea scopului, a obiectului și a eșantionului ales ..13
- 7.2. Analiza și interpretarea datelor obținute ...16
- Concluzii .25
- Bibliografie .26
Extras din proiect
Introducere
Toți avem aspirații și sentimente, iar fiecare din noi este unic în felul său. Tratamentul egal al tuturor persoanelor în societate este unul dintre obiectivele primordiale urmărite de fiecare stat care promovează democrația și care se declară și se dorește a fi un stat de drept.
Diferite legi impun atârnarea corectă și egală față de toți cetățenii, indiferent de dizabilitatea acestora, etnie, naționalitate, apartenență politică, religie, culoare, situația financiară ori socială, etc.
Cazurile de discriminare, hărțuire, discursurile de ură și instigarea la ură se prezintă a fi un pericol considerabil în asigurarea finalității drepturilor omului, unde acestea au ca scop crearea și asigurarea unui mediu de dezvoltare armonioasă și sigură pentru copii și tineri în societate, dar și în instituțiile de învățământ.
Lucrarea de față, intitulată ” Cercetare privind discriminarea„ ne ajută să înțelegem faptul că, discriminarea este prezentă în majoritatea mediilor în care noi ne petrecem timpul, la școală, la muncă, și cea mai neplăcută parte este că, acest fenomen este din ce în ce mai întâlnit.
Lucrarea prezintă 7 capitole destul de dezvoltate, astfel încât să înțelegem câte ceva din fiecare.
Primul capitol ne prezintă câteva definiții ale discriminării, și ne pune în temă cu ceea ce ar trebui să știm, dacă deja nu eram familiarizați cu tema.
Al doilea capitol ne prezintă prejudecățile și stereotipurile discriminării, cu definiții dar și cu exemple pentru a putea înțelege mai bine.
Al treilea capitol ne ajută, sau ne învață cum ar trebui să reacționăm în cazul în care suntem victime ale discriminării, de orice fel ar fi ea.
Al patrulea capitol conține tipurile de discriminare, de la discriminarea directă la victimizare. Ele sunt 5 la număr, și fiecare în parte este explicat pentru a ne ajuta să ne dăm seama dacă ne întâlnim cu așa ceva și pentru a putea acționa.
Al cincilea capitol are la bază doar exemple reale de discriminare, care s-au întâmplat în viața unor oameni, la muncă în special.
Al șaselea capitol, ne informează că discriminarea constituie o contravenție, că noi putem depune plângere pentru așa ceva, ne spune unde putem depune plângerea și ce demersuri se urmează.
Al șaptelea capitol și ultimul cuprinde microcercetarea, cu teorie, dar și explicarea și interpretarea răspunsurilor date în mare parte de către studenți dar și membri ai familiei.
Capitolul 1. Aspecte teoretice privind discriminarea
Discriminarea este un concept complex care se referă la tratarea unei persoane sau a unui grup într-un mod nedrept sau inegal, pe baza unor caracteristici precum rasă, etnie, sex, religie, orientare sexuală, vârstă, dizabilități sau alte trăsături protejate. Discriminarea poate lua mai multe forme, inclusiv discriminare directă sau indirectă.
Discriminarea directă se referă la tratamentul nefavorabil acordat unei persoane sau unui grup în mod explicit pe baza uneia dintre caracteristicile menționate anterior. De exemplu, refuzul de a angaja o persoană pe baza etniei sale sau salarizarea inegală a femeilor comparative cu bărbații pentru aceeași muncă.
Discriminarea indirectă apare atunci când există politici, reguli sau practici care se îngrijesc de neutru la nivel formal, dar au un impact nefavorabil asupra anumitor grupuri. De exemplu, cerințele de înălțime sau greutate în industria modei pot discrimina implicit persoanele de înălțime scundă sau cele care nu se încadrează într-un anumit standard de frumusețe.
Există și conceptul de discriminare sistemică, care se referă la discriminarea prezentă în sistemele și structurale sociale mai largi. Acest tip de discriminare poate fi rezultatul normelor culturale, politicilor guvernamentale, inegalităților economice și altor factori care perpetuează inegalități și privilegii în cadrul societăților.
Discriminarea are efecte negative profunde asupra persoanelor și grupurilor care o experimentează. Poate afecta accesul la oportunități de angajare, educație, locuințe și servicii medicale. De asemenea, poate contribui la marginalizarea socială și la perpetuarea inegalităților.
Este important să promoveze egalitatea și să se combată discriminarea în toate formele sale. Mulți oameni și organizații lucrează activ pentru a consolida drepturile și egalitatea în societate prin legislației, educației și sensibilizării publice.
Bibliografie
1. Gabriel Andreescu, Combaterea discriminării, București, 2011
2. Combaterea discriminării ca politică publică”, Noua Revistă de Drepturile Omului, nr. 2, 2010, pp. 9-19.
3. Gabriel Andreescu, „Libertatea de exprimare și legislația de combatere a discriminării în România”, Noua Revistă de Drepturile Omului, nr. 1, 2005, pag. 5-31.
4. http://www.antidiscriminare.ro/forme-ale-discriminarii
5. http://www.cncd.org.ro/
6. http://www.diversitycouncil.org/ - Activități interactive pentru ilustrarea tematicii antidiscriminare
7.Combaterea discriminării la locul de muncă - ghid de bune practici pentru companii: http://www.fundatia.ro/mara/sites/default/files/Combaterea%20discri minarii%20la%20locul%20de%20munca.pdf
8.https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/discriminarea-r%C4%83ne%C8%99te
9. "Stereotipuri, discriminare, relații intergrupuri - Richard Y. Bourhis, Jacques-Philippe Leyens
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cercetare privind discriminarea.docx