Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 9417
Mărime: 430.69KB (arhivat)
Publicat de: Anca Mariciuc
Puncte necesare: 10

Cuprins

 1. CAPITOLUL I: Banca Reglementelor Internaționale 3
 2. 1.1. Istoric 3
 3. 1.2. Organizare și membrii BRI 5
 4. 1.3. Modificări de statut 9
 5. 1.4. Activitatile Bancii Reglementelor Internationale 10
 6. 1.5. Obiective ale Bancii Reglementelor Internationale 11
 7. 1.6. Procesul Basel - reglementare de capital 13
 8. CAPITOLUL II: Politici și stategii bancare utilizate de BRI. 17
 9. 2.1. Operațiuni 17
 10. 2.2. Politici utilizate de BRI 19
 11. 2.3. Strategia BRI 20
 12. 2.4. Funcțiile și facilități de finanțare 24
 13. CONCLUZII 27
 14. BIBLIOGRAFIE 29

Extras din proiect

CAPITOLUL I: Banca Reglementelor Internaționale

Sistemul bancar din fiecare țară este reglementat de o anumită organizație sau un comitet care se ocupă cu astfel de probleme legate de reglementările bancare. Astefel, când vorbim de reglemenatre bancară la nivel internațional, înțelegem implicarea mai multor națiuni, acest proces (reglementare bancară internațională) începând din interiorul fiecărei țări și fiind realizat de către banca centrală (care mai poartă numele și de autoritate monetară/bancă de rezervă) a acestora care are rolul de a menține stabilitatea monedei naționale și oferta de bani a țării în cauză. Instituția care se ocupă cu reglementarea bancară internațională poartă numele de Banca Reglementelor Internaționale (BRI sau în engleză Bank for International Settlements-BIS).

1.1. Istoric

Banca Reglementelor Internaționale (BRI,) cunoscută și sub numele de Banca de Decontări Internaționale, este prima instituție financiară internațională din lume, care pe data de 17 mai 2021, a implinit 91 de ani de la înființare (1930). Sediul central al BRI este în Elveția mai exact la Basel, dar are și două birouri regionale, unul în Hong Kong (Reprezentanța pentru Asia și Pacific) și unul în Mexico City (Reprezentanța pentru cele două Americi).

BRI a fost înființată în urma Conferinței de la Haga în contextul Planului Young, care a avut loc în două etape, acestea fiind:

- Prima etapă este reprezentată de Conferința de la Haga din luna iulie 1929, unde s-a stabilit un acord cu privier la plățile compensatorii impuse Germaniei, precum și altor țări din Europa Centrală (într-o proporție mult mai mică) ca urmare a Tratatului de la Versailles. Acest acord presupunea înființarea unei bănci internaționale care avea ca scop atât să ajute statul German să-și îndeplinească obligațiile de despăgubire (preluând atribuțiile îndeplinite anterior de Agentul General pentru Reparații de Război) cât și să promoveze cooperarea dintre băncile centrale (acesta devenind obiectivul principal) .

- A doua etapă este reprezentată de aprobarea planului de instituire a BRI, care a avut loc în ianuarie 1930, tot în cadrul unei Conferințe de la Haga. Astfel BRI ia naștere ca fiind o instituție internațională, dar și ca o societate deținută de băncile centrale din anumite țări care dețin acțiuni (Franța, Germania, Italia, Japonia, Elveția, Belgia și Regatul Unit), guvernatorii băncilor centrale din țările Suedia, Elveția și Țările de Jos, fiind aleși ca membri ai Consiliului. La finalul anului 1931, BRI avea 24 de bănci centrale europene, dar și două grupuri bancare private, unul din Japonia și unul din SUA.

Perioada 1931-1948 este încărcată cu momente important din istoria BRI deoarece, în perioada 1931-1933 are loc debutul Marii Depresiuni (1930), care va conduce la anularea plăților compensatorii (1932-Acordul de la Lausanne), dar și a prăbușirii standardului de schimb al aurului (1931-1933), aceste momente reprezentând lovituri semnificative pentru BRI, aceasta axându-se în final asupra cooperării dintre băncile centrale (inclusiv gestionarea rezervelor, plățile poștale internaționale, depozitele de aur și facilitățile de swap, tranzacțiile valutare) și pe reuniunile guvernatorilor băncilor centrale .

Un alt an importan din această perioada este 1939, când a izbucnit Cel de al Doilea Război Mondial, BRI adoptând o poziție neutră, hotărând să mențină serviciile bancare pentru a sprijini băncile centrale și pentru a-și îndeplini propriile îndatoriri în măsura în care aceasta nu ar putea aduce beneficii unei părți în detrimentul alteia.

În anul 1944 se înființează Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială, ca urmare a Conferința de la Bretton Woods și în plus se decide dizolvarea BRI, deoarece s-a considerat că existența BRI nu ar mai avea rost odată ce Banca Mondială și FMI, ar funcționa. Cu toate astea până în anul 1948, această cerere a fost anulată datorită bancherilor centrali europeni care erau de altă părere și s-a hotărât ca BRI ”să se axeze asupra cooperării intraeuropeene, pentru restabilirea convertibilității valutare și liberalizarea plăților transfrontaliere în Europa” .

Din 1960 SUA se alătură întâlnirilor Comitetului pentru aur și schimb valutar din cadrul BRI, fiind urmată de Japonia în anul 1964, transformând astfel într-un comitet G10, care va fi redenumit în 2002 ”Comitetul pentru piețe”.

Pe data de 13 martie 1979, băncile centrale CEE din cadrul BRI semnează acordul de creare a Sistemului Monetar European și a Unității Monetare Europene (ECU). Urmând ca în anul 1990 să fie înființat, de către BRI, un serviciu pentru țările est-europene care, avea ca scop să coordoneze asistență tehnică acordată băncilor centrale ale fostului bloc comunist.

Începând cu anul 1996, componența BRI începe să crească treptat, deoarece, Consiliul de administrație al acesteia invită din ce în ce mai multe bănci centrale să li se alăture, ajungând astfel ca în anul 2020, numărul acestora să ajungă la 63, țările acestor bănci generând la un loc aproximativ 95% din PIB-ul global .

Astfel putem observa că de la înființarea BRI și până în momentul actual, aceasta a avut numeroase roluri în economia globală, începând cu rolul de a asigura decontarea plăților compensatorii impuse Germaniei și sfârșind cu deservirea băncilor centrale în urmărirea stabilității monetare și financiare.

Bibliografie

A. Cărți/articole:

1. Adam Lebor, (2014), Turnul din Basel. Istoria obscura a bancii secrete care conduce lumea, Editura: Globo.

B. Rapoarte:

1. Banca Reglementelor Internaționale. (2021). Raportul anual din 2020/2021. [online] disponibil la https://www.bis.org. [Accesat la data de 2 Decembrie 2021].

C. Site-uri WEB:

1. Administrare.info, Banca Reglementelor Internaționale, diponibil la https://administrare.info/economie/11438-banca-reglementelor-interna%C5%A3ionale

2. Banca Reglementelor Internaționale, disponibil la https://www.bis.org.

3. Talking of MonyFinanial Magazine, disponibil la https://ro.talkingofmoney.com/what-is-bank-for-international-settlements.

4. ***, Augustin Cartenas on BIS strategic priorities, innovation and central bank policy, Central banking, disponibil la: https://www.centralbanking.com/benchmarking/monetary-policy/7879436/agustin-carstens-on-bis-strategic-priorities-innovation-and-a-critical-time-for-central-bank-policy [Accesat 04-12.2021].

5. ***, Basel II summery, IBM Banking and Financial Markets Data Warehouse, disponibil la: https://www.ibm.com/docs /en/bfmdw/8.8?topic=accord-basel-ii-summary [Accesat 04-12-2021].

6. ***, Basel III summery, IBM Banking and Financial Markets Data Warehouse, disponibil la: https://www.ibm.com/docs/ en/bfmdw/8.8?topic=accord-basel-iii-summary [Accesat 04-12-2021].

7. ***, The Basel Process Overview, About BIS, Bank of Regulations and Settlements, disponibil la: https://www.bis.org /about/basel_process.htm?m=1_392_604 [Accesat 04-12-2021].

8. ***, The new BIS strategy - bringing the Americas and Basel closer together, BIS management speeches, Media and speeches, Bank of International Settlements, 1 octombrie 2019, disponibil la: https://www.bis.org/speeches/sp191001.htm [Accesat 01-12-2021].

Preview document

Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 1
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 2
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 3
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 4
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 5
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 6
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 7
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 8
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 9
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 10
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 11
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 12
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 13
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 14
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 15
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 16
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 17
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 18
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 19
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 20
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 21
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 22
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 23
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 24
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 25
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 26
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 27
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 28
Politici și strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internaționale - Pagina 29

Conținut arhivă zip

 • Politici si strategii bancare utilizate de Banca Reglementelor Internationale.docx

Te-ar putea interesa și

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Analiza bonității clienților pentru activitatea de corporate pe exemplul Băncii Comerciale Române

INTRODUCERE Fenomenele și procesele de credit reprezintă, în economia modernă, unele dintre cele mai importante probleme, rezolvarea lor concretă...

Fundamentarea decizie de finanțare a activității curente a unei societăți

Introducere Luarea unei decizii de creditare se traduce printr-un acord sau un refuz argumentat. Cuvintele cheie în întocmirea unei analize de...

Riscul creditării persoanelor fizice

Capitolul 1 Activitatea de creditare realizată de băncile comerciale 1.1 Creditarea – activitatea specifică băncilor comerciale şi formele...

Lucrare de practică - Unicredit Țiriac Bank

1. CONSIDERAŢII GENERALE UniCredit Tiriac Bank UniCredit Ţiriac Bank este membră a grupului UniCredit, o importantă instituţie financiară...

Banca Centrală și Funcția Sa de Bancă a Băncilor

CAP. 1 APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA BĂNCILOR CENTRALE Banii sau băncile? Referitor la apariţia băncilor, se pune întrebarea dacă acestea au apărut...

Rolul Băncii Naționale a Romaniei în Gestionarea Fondurilor Publice

1) Istorie Banca Naţională a României (BNR), este banca centrală a României, o instituţie publică independentă, singura autorizată şi resposabilă...

Marketingul Bancar

CAPITOLUL 1 Particularităţile marketingului bancar 1.1 Conceptul de marketing bancar. Definiţie şi rol Cu ocazia celei de-a cincea Întâlniri...

Ai nevoie de altceva?