Extras din proiect
Piata valutara reprezinta ansamblul operatiunilor de vanzare-cumparare de valute liber-convertibile si devize (trate, bilete la ordin, cecuri etc), efectuate in principal de catre banci sau alte institutii autorizate.
In derularea unor asemenea operatiuni, pe langa bancile comerciale, mai participa si alti operatori valutari: firme care desfasoara operatiuni de import-export, diversi intermediari (comisionari, brokeri etc), operatori speculatori etc.
Piata valutara are ca obiect principal vanzarea-cumpararea de valute liber-convertibile, schimbarea de valute efective pe valute de cont sau invers, vanzarea-cumpararea de efecte de comert sau vanzarea efectelor de comert pe valuta efectiva sau de cont etc.
Pe piata valutara se desfasoara comertul cu valute, piata valutara centralizeaza cererea si oferta de valuta (valuta efectiva, valuta de cont) si de devize exprimate in valuta.
In functie de marimea comparativa a cererii si ofertei de valuta se stabileste cursul valutar
Desi se ocupa cu tranzactii valutare internationale, pietele valutare sunt organizatii ale tarii pe teritoriul careia functioneaza si se supun legislatiei tarii respective.
Cu toate acestea, exista piete valutare a caror activitate serveste unor interese nelocalizate pe un anumit spatiu geografic si care functioneaza ca piete internationale, desi formal au sediul in una sau alta din aceste tari. Aceasta piata este piata eurovalutelor.
Pietele valutare permit participantilor la piata sa schimbe o anumita moneda contra altei monede.
Una dintre parti cumpara o anumita moneda de la cealalta parte, in schimbul unei alte monede. Sumele corespunzatoare celor doua monede sunt determinate de cursul de schimb valutar dintre cele doua monede.
Data la care cele doua monede sunt schimbate intre ele este cunoscuta sub numele de data de reglementare sau data valutei (value date).
Piata valutara constituie o piata unica si este cea mai mare piata din lume. Conform datelor Bancii Reglementatoare Internationale, care monitorizeaza activitatea pietei valutare, peste 1.400 miliarde USD sunt tranzactionate in fiecare zi pe aceasta piata.
Pe piata valutara, tranzactiile pot fi executate in sume, la date si sub denumiri variabile. Nu exista marimi sau termene de contract standardizate
Trasaturi ale pietei valutare
Piata valutara este subordonata normelor si legilor financiar-valutare ale tarii, pe teritoriul carei functioneaza, fiind controlata de banca centrala, precum si de autoritatile financiar-monetare ale statului respectiv.
Chiar daca unele piete valutare au caracter international, cum este cazul pietelor din New York, Londra, Paris, Frankfurt pe Main, Tokyo etc, acestea se supun prevederilor legislatiei financiar-bancare ale tarilor din interiorul carora functioneaza.
Dimensiunea pietei valutare depinde de volumul tranzactiilor din pietele valutare nationale, care, cu privire la interdependenta lor, formeaza piata valutara internationala.
In general, la baza relatiilor valutare stau relatii economice, insa se intalnesc si cazuri de relatii valutare fara a avea ca suport tranzactii economice. Asemenea relatii apar in procesul speculatiilor valutare si al arbitrajului valutar.
Pe piata valutara participa mai multi subiecti, bancile, care sunt operatorii sau judecatorii principali ai pietei si care detin ponderea tranzactiilor valutare, societatile comerciale, adica operatorii-comercianti care participa la tranzactiile de import-export de marfuri si servicii, brokerii sau intermediarii care sunt operatori-speculatori si statul, care intervine pentru a sustine moneda nationala intre anumite limite rezonabile.
In cadrul bancilor comerciale exista banci dealer, care opereaza pe cont propriu si in numele lor si al clientilor sai si banci broker, care sunt intermediari ce actioneaza in nume propriu, insa numai in functie de dispozitiile primite de la clienti.
Un rol aparte il are banca centrala a statului, deoarece ea reglementeaza activitatea valutara la nivel national.
In cadrul intermediarilor sau brokerilor se intalnesc si curtierii, care reprezinta o categorie de intermediari aparte, deoarece ei centralizeaza ordinele de vanzare-cumparare de valute si informeaza clientii cu diferitele aspecte ale pietei valutare.
O pozitie insemnata o au asa-zisii pozitionisti, care sunt preocupati, in general, de efectul transferurilor bancare, precum si corespondentii bancari care urmaresc gradul de expunere la risc al bancilor pe valute, in functie de sumele tranzactionate.
Vanzarea de valuta reprezinta oferta pe care o pun pe piata firmele din operatiunile comerciale (exportul de matrfuri), din operatiunile necomerciale (servicii din turism, din asigurari, din transporturi etc.), precum si banca centrala (BNR), pentru mentinerea cursului valutar in limitele normale.
Cumpararea de valuta reprezinta cererea si are la baza solicitarea firmelor pentru plata unor importuri de produse si servicii, diversele cereri pentru interese speculative sau din partea bancii centrale, pentru achitarea unor imprumuturi externe ori pentru imbunatatirea rezervei valutare.
Piata valutara contribuie la accelerarea platilor internationale, la marirea ponderii creditului extern in cadrul fluxurilor de capital, precum si la integrarea pietelor valutare internationale in procesul de mondializare economica
Preview document
Conținut arhivă zip
- Piata Valutara.doc