Cuprins
- I. Calculul fotometric al instalatiei de iluminat 3
- Generalitati 3
- Surse electrice de lumina 4
- Calculul fotometric al instalatiei 8
- Corpuri de iluminat 50
- II. Realizarea instalatiei de iluminat si prize 53
- III. Dimensionarea circuitelor de iluminat 54
- Alegerea sectiunii la incalzire 54
- Verificarea sectiunii la pierderea de tensiune 61
- IV. Instalatia pentru iluminatul de siguranta 65
- V. Instalatia de forta 69
- VI. Protectia circuitelor de iluminat 72
- VII. Calculul economic 74
- VIII. Instructiuni NTS 75
- IX. Bibliografie 77
Extras din proiect
CALCULUL FOTOMETRIC AL INSTALAŢIEI DE ILUMINAT
Generalităţi
Lumina reprezinta o energie emisa sau transmisa sub forma de unda electromagnetica care influenteaza direct ochiul omenesc.
Fluxul energetic este raportul dintre energia emisa dQe si intervalul de timp dt.
Fluxul luminos este marimea legata direct de fluxul unei radiatii luminoase si este evaluata dupa senzatia luminoasa pe care o produce.
Iluminarea masoara densitatea de flux luminos receptat de o sprafata. Iluminarea E dintr-un punct al unei suprafete este raportul dintre fluxul luminos primit de un element al suprafetei care contine punctul si aria elementului de suprafata.
Pentru cazul general in care fluxul Φ nu este uniform repartizat pe o suprafata de arie S, valoarea medie a iluminarii este:
Iluminatul – reprezinta dirijarea luminii pe obiecte sau in jurul obiectelor pentru ca acestea sa poata fi vazute.
Iluminatul general – iluminarea unui spatiu fara a se impune conditii speciale in diferite puncte bine determinate ale acestuia.
Iluminatul localizat – iluminatul unui spatiu in care se pun conditii de realizare a unor nivele de iluminat mai ridicate in diferite puncte determinate ale acestuia. Iluminatul localizat de utilizeaza de obicei in completarea iluminatului general.
Iluminatul de siguranta – iluminat destinat sa permita persoanelor sa ajunga sigur si usor la caile de access pre exterior in caz de intrerupere a iluminatului normal.
Iluminatul de rezerva – iluminat care permite continuarea activitatii in cazul intreruperii iluminatului normal (iluminat de avarie).
I. Surse electrice de lumina
Sursa electrica de lumina – corp de pe o suprafata sau din volumul caruia se emit fascicule de divergente de lumina.
Lampa electrica – sursa de lumina construita in vederea producerii de lumina.
In funcie de modul de producere a radiatiilor sursele de lumina se clasifica astfel:
- lampi cu filament incandescent;
- lampi cu descarcare in gaze sau vapori metalici.
In categoria lampilor cu descarcare se inscriu cele 2 tipuri care produc radiatii luminoase prin insasi fenomenul descarcarii prin fluorescenta.
Lampi cu filament incandescent
Acestea sunt lampi in care emisia de lumina este produsa cu ajutorul unui corp adus la incandescenta prin trecerea curentului electric. Ele sunt compuse din urmatoarele elemente principale:
- filamentul;
- electrozii;
- elementele de sustinere al electrozilor si al filamentului;
- balonul de sticla;
- soclul.
Filamentul lampii este un conductor din wolfram ce se executa simplu sau dublu spiralat. Oxidarea filamentului se elimina prin scoaterea aerului din balon, iar evaporarea se diminueaza prin asigurarea in jurul filamentului a unei atmosphere gazoase inerte.
Electrozii se executa din nichel si asigura diferenta de potential necesar la capetele filamentului. Electrozii sunt sustinut de o piesa de sticla ce face corp comun cu balonul. Pe aceasta portiune electrozii se executa dintr-un material ce are acelasi coefficient de dilatatie ci al sticlei.
Filamentul prins intre electrozi este sustinut de unul sau mai multe carlige de molibden.
Balonul de sticla – de sticla are rolul de a asigura filamentului mediul necesar pentru o utilizare cat mai indelungata – vid inaintat sau atmosfera din gaze inerte. Sticla balonului poate fi dura, mata la interior, opala, oglinda sau albastruie.
Soclul constituie partea inferioara a lampii cu filament incandescent. El sustine balonul lampii si asigura legatura electrozilor la sursa de alimentare cu energie electrica. Soclul cuprinde contactul superior ce se executa din alama sau tabla din otel si constituie partea de rezistenta a soclului lampii, contactul inferior ce se executa din plumb sau staniu, izolatorul si masa de fixare izolatoare.
Caracteristicile lampilor cu filament incandescent.
Eficacitatea luminoasa are valoare scazuta variind intre 5 si 20 lm/W. Acest lucru se datoreste randamentului foarte scazut care il are acest tip de sursa
Temperatura balonului este de aproximativ 100°C - 150°C.
Tensiunea nominala reprezinta tensiunea pentru care a fost construita lampa astfel incat sa functioneze in regim nominal. Pentru a functiona in acest regim este necesar ca tensiunea de alimentare sa fie egala cu tensiunea nominala.
Puterea nominala reprezinta puterea absorbita de lampa in functionarea in regim nominal.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiectarea Instalatiilor de Iluminat si Prize la O Cladire.doc
- Schema1.doc
- Schema2.doc
- Schema3.doc
- Schema4.doc