Analiza surselor de finanțare a întreprinderii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1977
Mărime: 65.06KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Nastaca
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Apetrei Anisoara Niculina

Cuprins

 1. 1.Prezertarea generala a firmei TeraPlast SA .. . . 3
 2. 1.1. Obiect de activitate ... . .3
 3. 1.2 Piata .4
 4. 1.3.Concurenta .. . . ..4
 5. 2.Prezentarea surselor de finantare pentru ultimele trei exercitii financiare .5
 6. 2.1. Tipuri de surse de finantare . .. ...5
 7. 2.2.Tabel cu date centralizate privind sursele de finantare. ... 5
 8. 3.Analiza structurii capitalului .. .. ... ..6
 9. 3.1.Calcularea ratelor de structura ale pasivului .. . .6
 10. 3.2.Interpretarea structurii capitalului ... . .. .8
 11. 4.Analiza modificarilor dinamicii in structura resurselor proprii si imprumtate din cadrul intreprinderii .8
 12. 4.1.Analiza modificarilor dinamicii in structura resurselor proprii . ...8
 13. 4.2.Analiza modificarilor dinamicii in structura resurselor imprumutate 10
 14. 5.Analiza echilibrului financiar .. .. .. 11
 15. 6.Concluzii . ..11

Extras din proiect

1.Prezentarea generala a intreprinderii pe care se face studiul (obiect de activitate, piata, concurenta).

1.1.Obiect de activitate

TeraPlast Bistrita este un procesator de policlorura de vinil din Romania. Grupul TeraPlast include:

- Companiile TeraPlast - producator de tevi si granule

- TeraGlass - producator de ferestre si usi din PVC si aluminiu

- TeraPlast Recycling - reciclator si colector deseuri PVC rigid (prin activitatea de reciclare PVC rigid, compania este cel mai mare producător de PVC reciclat micronizat din Europa si în top 5 reciclatori europeni de PVC rigid)

- TeraBio Pack (producator de saci si pungi biodegradabile, compania aduce in piata ambalajelor flexibile produse romanesti de calitate, cu un grad de biodegradare de minim 90%, certificate „OK Home Compost”)

- SomPlast (compania s-a alaturat grupului TeraPlast la finalul anului 2020). Portofoliul sau de produse vine în completarea portofoliului de ambalaje flexibile al Grupului TeraPlast.

Datorită echipamentelor de reciclare performante, PVC-ul reciclat obtinut poate fi utilizat cu succes in productia de tevi PVC multistrat, profile de tamplsrie și alte aplicatii.

Unitatea TeraPlast a inceput sa isi desfasoare activitatea in anul 1896, reprezentand o firma importanta din municipiul Bistrita, realizand productia placilor de ceramica. In anul 1917 compania a inceput sa fabrice si produse ceramice si sobe, astfel incat mai tarziu, in anul 1977, devenind Compania de Materiale de Constructii Bistrita. Asadar, in anul 1990 s-a realizat intreprinderea TeraPlast, avand ca obiect de activitate productia materialelor de constructie, amenajari si instalatii. Este compania-mama a Grupului TeraPlast, liderul pietei de canalizari exterioare din PVC si al celei de granule PVC din Romania. TeraPlast devine membra a TEPPFA - Asociatia Producatorilor Europeni de Tevi si Fittinguri din Plastic. Astfel, compania devine singura companie romaneasca, parte dintr-o comunitate europeana formata din cei mai mari producatori de tevi si fittinguri, furnizori de materie prima si asociatii nationale din piata europeana a tubulaturii din mase plastice. Compania are sediul social in Sat Saratel, Comuna Sieu-3Magherus, DN 15A, Judetul Bistrita-Nasaud, identificata prin codul unic de inregistrare fiscala 3094980.

Activitatea Grupului TeraPlast se desfasoara in urmatoarele fabrici:

1. Fabrica de PVC, Saratel (TeraPlast)

2. Fabrica de polipropilena, Saratel (TeraPlast)

3. Fabrica de produse din polietilena, Saratel (TeraPlast)

4. Fabrica de ferestre si usi din PVC, Bistrita (TeraGlass)

5. Fabrica de reciclare PVC rigid, Saratel (TeraPlast Recycling)

6. Fabrica de sisteme din polietilena si ambalaje flexibile, Nasaud (Somplast)

7. Fabrica de sisteme din polietilena, Saratel (TeraPlast)

8. Fabrica de folii si pungi biodegradabile, Saratel (TeraPlast Folii Biodegradabile)

Conform unui comunicat de presa, Grupul TeraPlast estimeaza o cifra de afaceri pentru anul 2023 de de aproape 674milioane de lei, motorul Grupului fiind in continuare Segmentul de Instalatii si Reciclare. Conform estimarilor, TeraPlast a semnat in trimestrul 3 din 2023 contractul de finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta pentru o nouă centrala fotovoltaica. In prezent, compania asteapta modificarea unor parametri ai investitiei înainte de a demara licitatia pentru proiect. Investitia urmeaza să devina operationala pana la 30 iunie 2024.

Fabrica de folii stretch se afla de asemenea in grafic, in aceasta perioada fiind demarate pregatirile pentru inceperea testelor, astfel incat pana la finalul anului 2023 sa inceapa activitatea de productie.

1.2.Piata

Grupul TeraPlast activeaza pe piata materialelor de constructii, adresand piata de infrastructura, de tamplarie termoizolanta, de granule, de constructii rezidentiale si nerezidentiale, iar odata cu achizitia Somplast si investitia in folii biodegradabile, va fi prezent si pe piata ambalajelor flexibile. TeraGlass este cel mai mare exportator al Grupului TeraPlast, produsele sale ajungand intr-o proportie de peste 50% catre tari precum Germania, Austria, Slovacia, Ungaria sau Cehia. Somplast contribuie, de asemenea, la exporturile Grupului TeraPlast, produsele sale ajungand in vestul Europei( Germania,Serbia, Ungaria, Austria, Slovenia, Bulgaria si Republica Moldova).

Cu o cotă de piata de peste 34%, TeraPlast este lider pe piata granulelor din Romania si principalul furnizor de granule din PVC pentru industria de cabluri din Romania.

TeraPlast are un sistem de vanzari ce include o retea de depozite proprii sau inchiriate, deschise in localitatile Chiajna, Dumbrava Rosie, Deva, Sacele si Oradea.

Compania TeraPlast Recycling este cel mai mare reciclator de PVC rigid din Romania si în top 10 in Europa. Produsul finit este obtinut din tevi sau profile din PVC si poate fi regranulat PVC sau micronizat PVC 1.000 microni. PVC-ul reciclat poate fi utilizat cu succes in productia de tevi pentru canalizare sau in productia de tamplarie PVC.

În urma achizitiei Somplast si a proiectului de construire a fabricii TeraPlast Folii Biodegradabile, Grupul TeraPlast intra pe piata ambalajelor flexibile. Astfel, Grupul intra pe piaaa ambalajelor flexibile atat cu ambalaje industriale din polietilena, cat si cu saci si pungi biodegradabile. In anul 2022, grupul TeraPlasr a devenit liderul pietei de ambalaje flexibile din Romania.

Evolutia pozitiva a lucrarilor de infrastructura se refecta in cresterile inregistrate de lucrarile de reparatii capitale si de cele de mentenanta. Dupa obiecte de constructie, lucrarile ingineresti au inregistrat cea mai mare crestere, urmate indeaproape de cladirile rezidentiale .

Filialele companiei TeraPlast: Teraglass Bistrita SRL , Terasteel SA, TeraPlast Recycling SA, TeraPlast Hungaria Kft,Wetterbest SA, Terasteel Doo Serbia Cortina WTB SRL, Terasteel Slovakia Sro, Teramed Sante SRL, TeraPlast Folii Biodegradabile SRL, Somplast SA.

Preview document

Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 1
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 2
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 3
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 4
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 5
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 6
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 7
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 8
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 9
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 10
Analiza surselor de finanțare a întreprinderii - Pagina 11

Conținut arhivă zip

 • Analiza surselor de finantare a intreprinderii.docx

Te-ar putea interesa și

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii SC Altur SA

Introducere În acest studiu de caz voi realiza o analiză a surselor de finanțare ale întreprinderii ’’Altur S.A.’’ pe perioada 2016-2018. Aceasta...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii OMV Petrom SA

Introducere In prezent firmele au la dispozitie mai mult surse de finantare,atat pe plan national cat si pe plan international. In cadrul...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii

1. PREZENTAREA GENERALĂ A ÎNTREPRINDERII OIL TERMINAL S.A. S.C. OIL TERMINAL S.A. Constanța își are originile în 1898, cind au fost construite...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii Teraplast

Capitolul 1-Prezentarea generala a întreprinderii TERAPLAST 1.1. Organizarea și desfășurarea activității al companiei TERAPLAST 1.1.1. Obiectul...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii SC Biofarm SA

Capitolul 1. Prezentarea generală a întreprinderii 1.1. Cadrul de organizare și desfășurare a activității Compania S.C. BIOFARM S.A. are sediul...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii SC Prodplast SA

S.C. PRODPLAST S.A. 1. Prezentarea generală a întreprinderii(obiect de activitate, piaţa şi concurenţa). Firma PRODPLAST S.A. cu sediul in...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii SC Bermas SA

1.Prezentarea generală a intreprinderii Activitatea societăţii a început în anul 1974 ca secţie de producţie a Întreprinderii de Spirt, Bere,...

Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii firma - Antibiotice SA Iași

1.Prezentarea generala a înterprinderii: ANTIBIOTICE S.A Iaşi 1.1.Prezentare Simbol: ATB ISIN: ROATIBIACNOR9 Tip: Acţiuni Selecţie bursă: BVB...

Ai nevoie de altceva?