Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2726
Mărime: 23.60KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Ardelean
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Definirea calculaţiei costurilor.3
  2. Clasificarea costurilor.4
  3. Analiza costurilor la S.C. Secom Onix S.R.L.5
  4. Reducerea costurilor.11
  5. Bibliografie.13

Extras din proiect

Definirea calculaţiei costului

Necesitatea cunoaşterii rezultatelor, nu numai la nivel global, ci pe fiecare activitate consumatoare de factori de producţie, a impus găsirea de noi metode şi tehnici de cuantificare, măsurare şi control a acestor consumatori, în vederea comparării lor cu efectele produse şi stabilirea rezultatului analitic.

Într-o definiţie, calculaţia costurilor reprezintă un ansamblu de operaţii matematice, mai mult sau mai puţin complexe, prin care se realizează identificarea, gruparea, divizarea si agregarea elementelor şi structurilor de cheltuieli în urma căreia se obţine costul resursei utilizate, costul locului de activitate, costul activităţii sau produsului iar, în final, costul produsului şi costul perioadei.

Pentru a fi eficientă, calculaţia costurilor trebuie să fie rezultatul cunoaşterii dimensiunilor teroretice, sub toate aspectele, a costurilor în strânsă legatură cu dimensiunea lor cantitativă determinată prin calcule matematice de către calculaţia costurilor. În acest sens, studiului costurilor îi revin sarcini complexe nu numai în explicarea ştiinţifică a calculaţiei, noţiunilor şi teoriilor costurilor, ci şi în explicarea dinamicii costurilor sub raportul cauzelor interne.

A rezuma studiul costurilor numai la calculaţia costurilor, confuzie întâlnită in literatura de specialitate la inceputul secolului nostru, constituie o eroare ştiinţifică, întrucât aceasta ar reduce întregul numai la o latură a lui, aceea care reflectă numai instrumentele şi tehnicile de stabilire concretă a mărimiii costurilor de producţie.

Studiul costurilor este un concept complex cu o evoluţie istorică bine conturată. Aceasta cuprinde cunoaşterea şi explicarea noţiunilor de costuri, a teoriei costurilor, a teoriei calculaţiei costurilor, a calculaţiei costurilor precum şi a legăturilor de intercondiţionare dintre aceste elemente.

Sub aspectul dinamicii perfecţionării în timp, componentele studiului costurilor nu au avut o apariţie simultană, ci o evoluţie succesivă, pe faze şi într – o ordine impusă de necesităţile practice. Astfel necesităţile de ordin practic ale agenţilor economici a determinat mai întâi apariţia calculaţiei costurilor ca sector integrat în contabilitate, folosind în totalitate datele oferite de aceasta. În urmatoarea fază, studiul costurilor

s-a concentrat asupra explicării şi definirii noţiunii de cost, aceasta realizându – se sub aspectul tehnicilor de calculaţie efectivă a costurilor.

Clasificarea costurilor

1. În funcţie de sfera de activitate pentru care se calculează

a) costul de achiziţie este format din totalitatea cheltuielilor efectuate pentru achiziţionarea si depozitarea stocurilor ( materii prime , materiale consumabile , mărfuri , ambalaje etc.)

b) costul de producţie este format din totalitatea cheltuielilor ocazionate de prelucrarea si transformarea materiilor prime , materialelor etc. In produse finite

c) costul de desfacere este format din totalitatea cheltuielilor efectuate in vederea vânzării produselor, lucrărilor, serviciilor, mărfurilor.

2. În funcţie de momentul si scopul calculării costurilor

a) costul prestabilit sau antecalculat cuprinde totalitatea cheltuielilor programate de a se efectua intr-o perioada viitoare in vederea realizării produselor , lucrărilor, serviciilor. Acesta se calculează înainte de lansarea in fabricaţie a producţiei.

b) costul postcalculat sau efectiv cuprinde totalitatea cheltuielilor efectuate a posteriori faptelor , proceselor , activităţilor sau realizării produselor , lucrărilor , serviciilor la care se refera.

3. În funcţie de posibilitatea identificării pe unitatea de produs lucrare sau serviciu.

a) costuri directe care includ totalitatea cheltuielilor ce pot fi identificate si repartizate asupra producţie fabricate (materii prime , salarii directe).

b) costuri indirecte care cuprind totalitatea cheltuielilor efectuate , aferente mai multor produse , lucrări , servicii si care se identifica pe fiecare dintre acestea prin calcule de repartizare.

Preview document

Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 1
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 2
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 3
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 4
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 5
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 6
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 7
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 8
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 9
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 10
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 11
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 12
Calculația costurilor la întreprinderea Secom Onix - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Calculatia Costurilor la Intreprinderea Secom Onix.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?