Cuprins
- CAPITOLUL I: 2
- Caracteristicile și organizarea pieței financiare din Spania 2
- 1.1. Prezentare generală a Spaniei 2
- 1.2. Caracteristicile Pieței financiare din Spania 2
- 1.3. Organizarea pieței financiare spaniole 4
- 1.4. Instituțiile de supraveghere de pe piața financiară Spaniolă 4
- CAPITOLUL II: 6
- Funcționarea pieței financiare din Spania 6
- 2.1. Piața bancară (piața de creditare) 6
- 2.2. Piața Valorilor Mobiliare (piața de capital) 8
- 2.3. Piața asigurărilor și fondurile de pensii 15
- CONCLUZII 20
- BIBLIOGRAFIE 21
Extras din proiect
CAPITOLUL I:
Caracteristicile și organizarea pieței financiare din Spania
1.1. Prezentare generală a Spaniei
Spania este o țară situată în sud-vestul Europei care, ocupă locul patru în clasamentul celor mai mari țări de pe continentul europea, cu o suprafață totală de 505.370 km2 și cu un număr de peste 47.3 milioane de locuitori. Aceasta este o monarhie parlamentară, a cărei capitală este Madrid, fiind atât cel mai mare oraș din Spania, cât și unul dintre centre financiare principalele din Europa de Vest, mai ales după ieșirea Regatului Unit din UE, deoarece tot mai multe companii au ales să își desfășoare activitatea în acest oraș ca urmare a Brexitului.
De asemenea, este o țară dezvoltată, fiind una dintre cele mai mari economii din lume, clasându-se în anul 2020, în funcție de PIB-ul nominal (de 1120.0 miliarde EUR) pe locul 14(vezi graficul nr.1.1), și pe locul 4 în UE . Cu toate astea, Spania nu se clasează printre țările cu cele mai mari piețe de capital din lume, ponderea sectorului activităților financiare și de asigurări în PIB fiind în anul 2019 de aproximativ 3,5%.
Graficul nr.1.1: Top 15 țări din lume cu cel mai mare PIB în anul 2020, miliarde USD
Sursă: Lucrare proprie, date preluate de pe https://www.statista.com/
1.2. Caracteristicile Pieței financiare din Spania
Sistemul financiar este definit ca fiind un ansamblu de instituții, piețe și infrastructuri care interacționează între ele, în mod complex cu scopul de a îndeplini anumite funcții (constituire, distribuire și utilizare a fondurilor financiare). Atunci când vorbim de sistemul financiar trebuie să includem și sistemul bancar, piețe financiare, instituțiile financiare-nonbancare dar și restul organismelor ce au rolul de a reglementa și supraveghea acest domeniul.
Piață financiară reprezintă punctul de întâlnire dintre cererea de lichidități din partea agenților economici deficitari și oferta de lichidități din partea agenții economici excedentari. Cu alte cuvinte, pe piața financiară sunt tranzacționate instrumente financiare care pot avea loc atât la nivel național, cât și la nivel global, cu scopul de a-și limita cât mai mult riscurile și de a obține profituri mai mari .
În ceea ce privește sistemul financiar Spaniolă, acesta este în prezent unul modern, diversificat dar și competitiv, fiind pe deplin integrat în piețele financiare internaționale. Cu toate astea, sistemul financiar Spaniol nu a fost dintotdeauna așa, el fiind caracterizat, pe la începutul anilor 1980, ca un sistem rigid, închis și subdezvoltat. Această evoluție se datorează în principal a doi factori, cum ar fi :
Schimbări în mediul macroeconomic - care au constat în creșterea deficitului fiscal, o rată a inflației ridicată și volatilitatea ratei dobanzii, toate acestea conducând la o încurajare a inovației financiare. De asemenea, tot aici putem include și promovarea politicilor de stabilizare cum ar fi: politica monetară anti-inflaționistă, planul de consolidare fiscală, intrarea Spaniei în Uniunea Europeană (în anul 1986) etc.
Modificări în reglementarea financiară - reprezintă cel de al doilea factor principal al evoluției pozitive a sistemului financiar spaniol, acestea au constat în luarea mai multor măsuri în timp, precum cele din următorii ani:
- Anii 80 - a fost perioada în care a avut loc finalizarea cadrului de supraveghere prudențială, în urma căruia s-a hotărât instituțiile de supraveghere pentru următoarele: Banca Națională a Spaniei (Banco de España) va avea rolul de a supraveghea instituțiile de credit, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNMV) va supraveghea piețelor de valori mobiliare spaniole (piața de capital) și a activității tuturor celor implicați în acestea și Direcția Generală a Asigurărilor (DGS) pentru piața asigurărilor. Pe lângă stabilirea instituțiilor de supraveghere, în această perioadă are loc și liberalizarea completă a ratelor și comisioanelor de pe piețele financiare, precum și liberalizarea parțială a mișcărilor de capital și intrarea pieței datoriei publice în funcțiune ;
- Anii 90 - această perioadă s-a caracterizat prin luarea mai multor măsuri precum adoptarea celei de a doua directive bancare care prevedea libertatea înființării și prestării serviciilor bancare; eliminarea cerințelor de investiții obligatorii pentru bănci, dar și reducerea rezervelor bancare; de asemenea s-a recurs la o liberalizare completă a mișcărilor de capital și nu în ultimul rând la o libertate deplină cu privire la înființarea și furnizarea serviciilor bancare;
- Anii 2000 - a fost perioada în care a luat naștere sistemul de compensare a investițiilor, precum și perioada în care s-au adoptat măsuri cu privire la asigurarea transparenței și a bunei parctici.
- În perioada anilor 2010 - a avut loc o restructurare semnificativă la nivelul industriei băncilor de economii, precum și o întărire a sectorului bancar.
Toate aceste măsuri au condus la sistemul financiar actual care, așa cum am mai menționat este unul modern, competitiv, diversificat și total integrat cu piețele financiare internaționale, fiind dominat de sectorul bancar. Mai mult decât atât, piața financiară spaniolă se caracterizează printr-un grad mare de transparență, eficiență și lichiditate.
Conform unui raport al Forumului Economic Mondial din anul 2019, mai exact Raportul Global de Competitivitate, care are în vedere dezvoltarea pieței financiare din 144 de economii, dezvoltarea pieței financiare din Spania a atins un punctaj de 77,5 din puncatjul maxim de 100, clasându-se astfel pe locul 26 din totalul țărilor analizate.
Bibliografie
Fundacion MAPFRE ”The Spanish insurance market in 2020”, raport anual 2020
https://admiralmarkets.com/ro
https://www.bde.es/
https://www.bolsamadrid.es/
https://www.bolsasymercados.es/
https://www.cnmv.es/
https://www.guidetobusinessinspain.com
https://www.santander.com/
https://www.slideshare.net
https://www.statista.com/
https://thebanks.eu
Preview document
Conținut arhivă zip
- Organizarea si functionarea pietei financiare in Spania.docx