Extras din proiect
1. Spălarea banilor - concept și evoluție
„activitate complexă care se desfășoară în principal în trei faze – producerea ilicită de bogății, transformarea acestora în capital licit și reinvestirea sau reamplasarea mijloacelor financiare obținute în acest mod”
3. Măsuri de protecție împotriva fenomenului de spălare a banilor
Organisme ce reglementează și supraveghează lupta împotriva spălării banilor:
La nivel internațional
Grupul de acțiune financiară în domeniul spălării banilor (GAFI)
Grupul EGMOND este o organizație internațională a Unităților de Informații Financiare
Comitetul Selectat de Experţi pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor – MONEYVAL
La nivel național
Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor
Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.
4. Cerinţe specifice pentru instituţiile financiare în prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului Legislaţia românească privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului a fost modificată astfel încât să corespundă Directivei a III-a a Uniunii Europene şi recomandărilor organismelor internaţionale în această materie.
Cadrul legal dat atât de aquis-ul comunitar, dar şi de legislaţia românească (Legea nr. 656/2002, cu modificările ulterioare) şi regulamentul BNR nr. 9/2008, precizează atât măsurile de implementat, cât şi sancţiunile ce vor fi aplicate entităţilor obligate să raporteze orice activitate suspectă de tip spălare de bani.
Aceste reglementări vizează şi afectează în primul rând băncile şi alte instituţii din domeniul financiar, precum companii de asigurare, administratori de pensii private sau brokerii.
Conținut arhivă zip
- Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in Sistemul Financiar-Bancar.ppt