Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3152
Mărime: 8.77MB (arhivat)
Publicat de: Georgiana Șurpanu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasiliniuc Ionuț
Facultatea de Geografie si Geologie
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Cuprins

  1. I. Introducere
  2. II. Factorul cosmic - radiația solară
  3. III. Factorii Dinamici
  4. IV. Factorii fizico-geografici
  5. V. Bibliografie

Extras din proiect

1. Introducere

Clima este definită de majoritatea cercetătorilor ca fiind regimul multianual al elementelor meteorologice, generați de acțiunea unor factori diferiți precum: factorii radiativi, factorii dinamici, factorii fizico-geografici sau factorii antropici.

,,Ghidul practicilor climatologice”, nr. 100, din iulie 1984, O.M.M a definit clima ca ,,sinteza condițiilor de vreme dintr-o anumită zonă, caracterizate de șiruri lungi de date referitaore la variabilele atmosferei din zona respectivă”, conform normelor O.M.M, perioada climatologică standard este de minimum 30 de ani.

Principalul factor genetic este cel cosmic deoarece prin sfericitatea planetei, prin intermediul mișcării Pământului în funcție de gradul acoperirii sau depărtării de soare prin intermediul înclinării axei terestre condiționează factorul radiativ și astfel generează o repartiție inegală a energiei radiante pe suprafața terestră, concretizată prin latitudinea geografică de care depinde înălțimea Soarelui, lungimea zilelor și nopților. În funcție de latitudine, după cantitatea de căldură primită de către Pământ de la Soare se poate vorbi de mari zone de climă: caldă, temerată și rece.

În cadrul acestor mari zone de climă se întânlesc diferite tipuri de climate. Acestea au fost determinate în principal de factorii fizico-geografici și dinamici. Acțiunea simultană a tuturor factorilor generatori și modificatori ai climei au determinat apariția a mai multor tipuri de climat la nivel regional. Aceste climate au caracteristici diferite deoarece sunt influențate de: poziția geografică a regiunii respective (fie în interiorul continentului, fie în apropiere de mări și oceane), de circulația maselor de aer sau de prezența formelor de relief majore în regiunea respectivă. Exemplele de climate: climatul tropical umed și uscat, climatul mediteranean, climatul temperat oceanic, climatul temperat continental, climatul subpolar etc.

Fig. nr. 1 România, particularități climatice regionale (https://lectiidegeografie.blogspot.com/2020/12/clima-romaniei-etajele-climatice-si.html)

II. Factorul cosmic - radiația solară

Clima dintr-un teritoriu reprezintă practic o funcție rezultată din interacțiunea unor factori genetici ai climei care pot fi cosmici, dinamici și geografici.

Dintre factorii cosmici, radiația solară este cel mai important factor climatic de pe Terra, reprezentând radiația transmisă de Soare.

România se află practic la jumătatea distanței dintre Ecuator și Poli, primind o cantitate medie de energie solară în comparație cu cantitatea foarte mare primită la Ecuator și cea foarte mică la Poli. Radiatia solară este în mare măsură influențată de unghiul sub care razele solare lovesc suprafața Pământului. Cu cât acest unghi este mai mare, cu atât radiatia solara este mai intensă și invers. Putem spune că radiația solară este influențată de latitudine și de anotimp. De asemenea, radiația solară depinde de opacitatea sau transparența atmosferei. În final, aceasta mai depinde și de unghiul sub care razele solare lovesc suprafața topografică, ceea ce înseamnă că depinde și de înclinarea și expunerea terenului. Valorile radiatiei solare sunt mai mari pe suprafețele înclinate expuse direct radiației solare, respectiv pe suprafețele cu expunere la soare. Pe de altă parte, valorile scad în cazul terenurilor înclinate cu orientare opusă razelor solare.

Determinarea radiației solare se realizează în stațiile meteo echipate cu aparatură specială numită stații actinometrice. În România există 5 astfel de stații: Constanța, Iași, București (Afumați), Cluj-Napoca, Timișoara.

Există trei tipuri principale de radiație solară, în funcție de lungimea de undă:

Bibliografie

- Administrația Națională de Meteorologie, Clima României, Editura Academiei Române, București, 2008.

- Niculiță M., Rusu C. Curs- Clima României. Factorii genetici ai climei. [online] pp.1- 19, https://www.geomorphologyonline.com/students_materials/GFR/Curs_GFR_Clima.pdf [Accesat la 6.11.2023].

- https://lectiidegeografie.blogspot.com/2020/12/clima-romaniei-etajele-climatice-si.html

- https://view.livresq.com/view/5f034ddf686374621daa1625/

Preview document

Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 1
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 2
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 3
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 4
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 5
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 6
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 7
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 8
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 9
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 10
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 11
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 12
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 13
Factori genetici ai climei care acționează asupra teritoriului României - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Factori genetici ai climei care actioneaza asupra teritoriului Romaniei.docx

Ai nevoie de altceva?