Cuprins
- 1. Introducere 3
- 2. Considerații introductive privind reforma administrației publice și e-Guvernarea 3
- 3. Conținutul guvernării electronice 5
- 4. Impactul e-Guvernării 6
- 4.1. Avantajele guvernării electronice 6
- 4.2. Problema încrederii și securității 7
- 4.3. Cultura națională și e-Guvernarea 7
- Concluzii 8
- Bibliografie 10
Extras din proiect
E-guvernarea (concept cunoscut și în spatele englezismului e-gov) este una dintre cele interesante provocari ale Adminitrației Publice din întreaga lume.
Multe dintre obiectivele pe care guvernarea electronică își propune să le atingă pot fi descrise, la prima vedere, ca fiind ambițioase, chiar spre extrem. Dar acest lucru, în ciuda tuturor criticilor și cinismului lor, este caracteristic unei științe noi.
1. Introducere
Guvernarea electronică reprezintă o etapă esențială a reformei administrației publice, a modernizării acesteia, și presupune un proces de digitizare a sectorului public al cărui scop este facilitarea interacțiunii dintre instituțiile publice și cetățeni prin intermediul aplicațiilor bazate pe tehnologia informației. E-Guvernarea este esențială pentru eliminarea sau simplificarea procedurilor birocratice, pentru îmbu-nătățirea accesului la informații, pentru reducerea cheltuielilor publice, pentru combaterea corupției sau pentru întărirea capacității administrative a instituțiilor publice, devenind imperios necesară dezvoltarea acesteia.
Obiectivul principal al acestui studiu constă în identificarea și realizarea unei analize a factorilor care facilitează dezvoltarea e-Guvernării, printr-un studiu raportat la statele membre ale Uniunii Europene și la țările candidate.
2. Considerații introductive privind reforma administrației publice și e-Guvernarea
Datorită faptului că societatea este într-o permanentă schimbare, că a cunoscut o dinamică accentuată, se vede necesitatea reformării administrației publice, a modernizării acesteia, pentru a corespunde cerințelor pe care societatea le ridică. Dezvoltarea democrației impune redefinirea rolului statului în raport cu cetățenii și prin intermediul reformei se urmărește adaptarea la modificările economiei mondiale și la cerințele impuse de integrarea României în structurile Uniunii Europene.
Guvernarea electronică reprezintă „oferirea de către stat, pe baza banilor publici, către beneficiari a unora dintre serviciile sale publice și sub formă electronică, adică prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor și, în special a internetului” . Prin urmare, aceasta este o „etapă esențială în reforma la ghișeu, un program de promovare a transparenței și eficienței, îmbunătățire a interacțiunii cu administrația publică și reducere a corupției” . Într-o formulare simplistă, guvernarea electronică poate fi definită ca fiind „interacțiunea dintre Guvern, Parlament și alte instituții publice cu cetățenii prin intermediul mijloacelor electronice” .iar printre beneficiile acesteia se numără „informarea asupra proiectelor de lege aflate în discuție și emiterea de păreri de către cetățeni, plata taxelor de către contribuabili, completarea unor plângeri și petiții online”, toate acestea reprezentând „mijloace eficiente puse la dispoziție de către stat pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Așadar, sensul implementării guvernării electronice este de sus în jos (de la stat la cetățean)” .
Într-o anumită accepțiune, e-Guvernarea este privită ca un input, care, modificat de o serie de variabile (contextul), se transformă într-un output, în acest caz, buna guvernanță. Aceasta articulează un set comun de priorități, asigură coordonarea acțiunilor și resurselor pentru maximizarea eficienței, stimulează activitățile și suscită responsabilizarea autorităților față de cetățeni.
Bibliografie
1. Baltaru, R.A. 2012. Reforma În Administrația Publică. Studiu Privind E-Guvernarea La Nivelul Uniunii Europene, Revista Transilvană de Științe Administrative, 1(30)/2012;
2. Cristescu, A., Dimensiuni practice ale conceptului de e-Guvernare în România și Japonia, București;
3. Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 70 din 3 februarie 2003;
4. Mora, C. și Țiclău, T., Introducere în administrația publică, Cluj-Napoca: Accent, 2009;
5. Tripon, C. și Dodu, M., Managementul resurselor umane, Suport de curs, ClujNapoca, 2010-2011;
6. Vasilache, D., Guvernarea electronică - o introducere, Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2008;
7. Vasiu, I. și Vasiu, L., Criminalitatea în cyberspațiu, București: Editura Universul Juridic, 2011.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Conceptul de e-Administratie.doc