Extras din proiect
Structura organizatorică a firmei reprezintă ansamblul persoanelor şi subdiviziunilor organizatorice in vedereea stabilirii si realizării obectivelor previyionate.
In cadrul structurii organizatorice deosebim două componente principale:
- Structura manageriala
- Structura de productie
Structura manageriala poate fi definite ca ansamblul managerilor de nivel superior si al subdiviziunilor organizatorice prin ale caror decizii si actiuni se asigura conditiile managerial, economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii activitatii compartimentelor de productie.
Structura manageriala este deci alcatuita in principal din organismele de management participative, managerul general si adjunctii sai, compartimentele functionale si de conceptie constructive si tehnologica.
Structura de productie, este alcatuita din totalitatea subdiviziunilor organizatorice ale firmei, in cadrul carora se desfasoara activitatile operationale, in principal de productie.
Specifica firmelor modern este cresterea dimensiunii si rolului struciturii maneriale concomitetn cu amplificarea integrarii si structurii de productie in structura organizatorica de ansamblu, prin elemente organizatorice, informationale, economice s.a.
Structura organizatorica a firmei este o expresie atit a resurselor umane, material, financiare si informationale incorporate, cit si a caracteristicilor mediului in care acestea isi desfasoara activitatile. Analitic, elementele endogene si exogene firmei, care-si pun amprenta asupra caracteristicilor organizarii structural, pot fi individualizate sub forma variabilelor organizationale.
In conceptia noastra, variabila reprezinta un factor intern sau extern firmei, care-I conditioneaza intr- anumita masura caracteristicile organizarii, astfel incit
modificarea unora din parametrii sai necesita schimbari in structura organizatorica a unitatii respective.
Intre principalele variabile organizationale privind societatea comerciala sau regia de stat mentionam: statutul juridic al firmei: natura proprietatii firmei, dimensiunea organizatiei, complexitatea productiei; caracteristicile procesului tehnologic; nivelul dotarii tehnice; gradul de specializare si cooperare in productie; dispersia teritoriala a subdiviziunilor firmei; caracteristicile procesului de aprovizionare; caracteristicile vinzarii produselor si serviciilor, parametrii organizarii informale din cadrul firmei; gradul de mecanizare si automatizare a inregistrarii, transmiterii si prelucrarii informatiilor; potentialul uman, conceptia managerilor asupra organizarii legislatia care reglementeaza organizarea structural a societatii comerciale si regiilor de stat, situatia economica a tarii etc.
Importanta structurii organizatorice rezida, in primul rind, in conditionarea obtinerii unei profitatbilitati ridicate in firme, intrucit este o component de baza a sistemului, a carui functionalitate o determina in buna masura.
Structura organizatorica asigura osatura sistemului managerial, de rationalitatea sa depinzind intr-o proportie apreciabila continutul si imbinarea sistemultui de obiective, configuratura si functionalitatea sistemului informational si decizional, gama metodelor si tehnicilor de management utilizate etc.
Impactul structurii organizatorice nu trebuie rezumat insa doar la efecte strict economice. Implicatii dintre cele mai improtatne au caracteristicile structurii organizatorice asupra satisfactiilor obtinute de salariatii societatii comerciale sau regiei de stat in procesul muncii, asupra climatului de munca.
In fapt, intre implicatiile “strict economice” si cele “ strict umane” ale structurii organizatorice exista o legatura organica, ele intrepatrunzindu-se si determinind ceea ce numim eficienta social umana a organizarii structurii firmei.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Definirea si Importanta Structurii Organizatorice.docx