Gândire anticipativă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3249
Mărime: 40.28KB (arhivat)
Publicat de: Augustin Oros
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nestian Andrei
UNIVERSITATEA “ AL. I. CUZA “ IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

 1. CAP I. DESCRIEREA GENERALA A AFACERII 3
 2. CAP II. DESCRIEREA FIRMEI 3
 3. 2.1 Scurt istoric 3
 4. 2.2 Prezentarea organizatiei 3
 5. 2.3 Viziunea firmei Praktiker 4
 6. CAP III. EVOLUTIA FIRMEI 4
 7. 3.1 Analiza macromediului organizaţiei 4
 8. 3.1.1. Mediul – extern general 4
 9. 3.2 Analiza micromediului organizatiei 4
 10. 3.2.1. Micromediul extern 4
 11. 3.2.2. Micromediul intern 5
 12. CAP. IV. CONTEXTUL STRATEGIC 6
 13. CAP.V. STRATEGII DE EVOLUTIE 8
 14. 5.1. Obiective strategice pentru consolidarea pozitiei pe piata, in urmatorii doi ani 8
 15. 5.2. Scenariu de evolutie pozitiva 8
 16. 5.3. Scenariu de evolutie negativa 10
 17. BIBLIOGRAFIE: 11

Extras din proiect

CAP I. DESCRIEREA GENERALA A AFACERII

Dinamica pietei constructiilor a atras marii retaileri internationali specializati in materiale de constructii si a impulsionat afacerile locale ale distribuitorilor de profil, pe o piata care va ajunge anul acesta la circa 3-3,5 miliarde de euro.

Piata de bricolaj, una dintre cele mai dinamice din sectorul de distributie de materiale de constructii, s-a extins cu un ritm de crestere de 20-30% pe an si va continua trendul ascendent pentru cel putin urmatorii cinci ani. In prezent, numarul centrelor de bricolaj a ajuns la circa 41 si numarul acestora s-ar putea dubla in urmatorii doi ani.

Sectorul de bricolaj are o pondere de circa 30% din totalul pietei de materiale de constructii si va ajunge anul acesta la peste 900 de milioane de euro. Ponderea bricolajului in domeniul materialelor de constructii ocupa insa un procent scazut in raport cu alte tari din sud-estul Europei, ceea ce face din Romania o piata tinta pentru concurentii din vestul Europei.

Praktiker, cel mai mare retailer de bricolaj din Romania are bugetate investitii de 40-50 milioane de euro si vine cu o oferta de 400 de locuri de munca, iar fluxul anual al clienţilor a ajuns la câteva milioane şi păstrează tendinţa de creştere.

CAP II. DESCRIEREA FIRMEI

2.1 Scurt istoric

Fondat în 1978, grupul german deţine peste 400 de magazine în 9 ţări din Europa – Germania, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Turcia, Grecia, Ucraina şi Luxemburg. Grupul Praktiker se află în prezent pe locul patru în topul companiilor specializate de pe piaţa europeană.Oferta Praktiker cuprinde peste 40.000 articole pentru casă şi grădină - materiale de construcţii, decoraţiuni pentru interior şi exterior, accesorii sanitare, articole de mobilier, unelte, produse electronice şi electrocasnice, articole pentru amenajarea şi întreţinerea grădinii. Numărul angajaţilor Praktiker depăşeşte 22.000, din care peste 8.500 lucrează în companiile înfiinţate în afara Germaniei.

In Romania, de la deschiderea primului sau magazin in septembrie 2002, compania germana Praktiker a devenit liderul produselor de bricolaj. Traverseaza un amplu proces de expansiune la nivel national, avand deja 20 magazine in 17 orase mari ale tarii si se pregatesc pentru noi deschideri in 2008.

Numarandu-se printre cei mai mari investitori germani in tara noastra, Praktiker investeste intre 7 si 8 milioane de euro pentru fiecare nou magazin deschis si pregateste o forta de munca pe masura. Compania si-a dezvoltat propria retea de achizitii, avand relatii comerciale cu producatori din tari europene, dar incurajand si parteneriatul local: peste 80% din furnizorii Praktiker sunt companii romanesti.

Filosofia Praktiker nu se limiteaza deci la oferta de produse, fiecare angajat al magazinelor este calificat pentru a oferi clientilor solutii individualizate la tot felul de probleme de ordin practic pentru casa si gradina.

2.2 Prezentarea organizatiei

Grupul german Praktiker Bau-und Heimwerkermärkte Holding AG deţine în prezent o reţea internaţională de peste 420 de magazine (mai mult de 2 milioane mp suprafaţă de vânzare) în 9 ţări: Germania, Luxemburg, Ungaria, Grecia, Turcia, Bulgaria, Polonia, România şi Ucraina. Numărul angajaţilor din grupul Praktiker depăşeşte 27.000, din care ceva mai mult de 10.000 lucrează în companiile înfiinţate dincolo de graniţele Germaniei.

Atât în ţara de origine, cât şi pe celelalte pieţe unde are magazine, grupul Praktiker ocupă poziţii de top în sectorul do-it-yourself.

În România, Praktiker s-a impus ca lider al pieţei, cu cea mai mare reţea de magazine specializate şi cel mai dinamic ritm de expansiune. Înfiinţată în anul 2002, Praktiker România a deschis primul magazin în luna septembrie a aceluiaşi an, în Voluntari, judeţul Ilfov. Tot aici a fost construită şi clădirea unde funcţionează sediul central al companiei.

De atunci, Praktiker România s-a dezvoltat într-un ritm foarte dinamic, adăugând noi magazine la reţeaua operată şi mărindu-şi echipa tot mai mult. În prezent, compania are mai mult de 2.800 de angajaţi şi 25 magazine Praktiker în ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Timişoara, Braşov, Bacău, Oradea, Constanţa, Craiova, Arad, Tîrgu-Mureş, Satu Mare, Brăila, Baia Mare, Galaţi, Tîrgovişte, Iaşi, Deva, Piteşti, Buzău, Piatra Neamţ.

Reteaua Praktiker opereaza in Romania 24 de magazine si a obtinut in 2007 o crestere a vanzarilor de peste 60%, ajungand la valoarea de 251,4 milioane de euro.

2.3 Viziunea firmei Praktiker

Praktiker nu este doar un loc de munca, ci un spatiu in care se interactioneaza cu publicul larg interesat de un concept nou si provocator pentru Romania: do-it-yourself. Printre calitatile lor de baza se numara atitudinea de deschidere si amabilitate fata de client, abilitatea de a comunica si prezenta produsele si solutiile do-it-yourself, dorinta de perfectionare si de crestere sustinuta in cadrul companiei.

CAP III. EVOLUTIA FIRMEI

3.1 Analiza macromediului organizaţiei

3.1.1. Mediul – extern general:

- mediul economic – Pentru caracterizarea mediului economic se pot avea in vedere: nivelul PIB-ului, gradul de ocupare a fortei de munca, situatia financiar - valutara a tarii, fiscalitatea, inflatia, evolutia preturilor, ratele dobanzilor. Influenta factorilor de mediu economic se reflecta direct sau indirect in evolutia pietei, in evolutia marimii si structurii cererii, in miscarea preturilor si nivelul concurentei.

- mediul politic – influenţat în mare măsură de o conjunctură economică naţională actuală nefavorabilă si de un climat politic instabil. Intervenţia statului este redusă, concretizându-se în acte normative adesea deficitare şi contradictorii.

3.2 Analiza micromediului organizatiei

3.2.1. Micromediul extern:

1. Analiza concurentei

Principalul concurent al Praktiker este Bricostore,campionul profitului in 2005 , cu aproape 10 milioane euro fata de 4,2 milioane Praktiker.Celelalte companii prezente pe piata sunt BauMax, Hornbach, OBI, Mr. Bricolage si Tekzen. Piata de bricolaj este estimata de aceste firme la circa doua miliarde euro.

2. Analiza furnizorilor

Pentru alegerea furnizorilor, se tine cont de anumite criterii:

- calitatea si pretul produselor oferite;

- pozitia geografică.

Oferta Praktiker România cuprinde peste 40.000 de produse, incluzând materiale de construcţii, decoraţiuni pentru interior şi exterior, produse sanitare, mobilă, produse electronice şi electrocasnice, produse pentru grădinărit. Acestei varietăţi de produse i se adaugă gama de servicii adaptate, la care clienţii au acces direct în magazin: comenzi speciale, combinare cromatică pentru vopsele, servicii financiare, transport, garanţie retur, debitare lemn, servicii de cusut.

Preview document

Gândire anticipativă - Pagina 1
Gândire anticipativă - Pagina 2
Gândire anticipativă - Pagina 3
Gândire anticipativă - Pagina 4
Gândire anticipativă - Pagina 5
Gândire anticipativă - Pagina 6
Gândire anticipativă - Pagina 7
Gândire anticipativă - Pagina 8
Gândire anticipativă - Pagina 9
Gândire anticipativă - Pagina 10
Gândire anticipativă - Pagina 11

Conținut arhivă zip

 • Gandire Anticipativa.doc

Alții au mai descărcat și

Metode și Procedee de Management - Studiu de Caz SC Tondach România SRL

INTRODUCERE Stiinta si practica deopotriva,metode si procedee de management constituie astazi unul dintre domeniile cele mai fascinante si cu o...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Gândirea contrafactuală

ARGUMENT Există o serie de întrebări la care răspunsurile de care avem nevoie nu sunt certe, însă care ne informează, ne îmbogăţesc spiritual, ne...

Omorul calificat

INTRODUCERE Apărarea vieţii persoanei şi îndeosebi, a vieţii, constituie o preocupare constant, comună tuturor sistemelor de drept. Din orice...

IQ vs IE (inteligență mentală vs inteligență emotională)

1. Introducere Auzim din ce in ce mai des de termenul “inteligenta emotionala”. Parte distincta fata de inteligenta generala ea ne afecteaza viata...

Înțelesurile Managementului

CAPITOLUL I – GENERALITĂŢI 1.1 ÎNŢELESURILE MANAGEMENTULUI În formele sale incipiente, empirice, managementul l-a însoţit pe om, am putea spune,...

Aspecte Generale privind Infracțiunile Contra Vieții

Introducere Apărarea vieţii persoanei şi îndeosebi, a vieţii, constituie o preocupare constant, comună tuturor sistemelor de drept. Din orice...

Divizibilitate

INTRODUCERE Obiectul iniţial al teoriei numerelor a fost studiul proprietăţilor numerelor întregi. Ca ramură a matematicii, teoria numerelor s-a...

Portofoliu de Evaluare Finală

1.PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI 1.1. Clasificarea tipurilor de personalitate Oamenii au fost conştienţi din cele mai vechi timpuri de varietatea şi de...

Gândirea strategică a adoptării și implementării - evaluarea politicilor publice

INTRODUCERE Cetatenii asteapta multe lucruri de la guvernul lor, ba chiar si cei mai putin ,pretentiosi se asteapta, in primul rand, ca guvernele...

Ai nevoie de altceva?