Cuprins
- Argument
- I. Conceptul de standardizare
- 1. Definitie
- 2. Rolul standardelor
- 3. Obiectivele standardizarii
- 4. Tipuri de standarde (ANEXA 1, ANEXA 2)
- II. Sistematizarea standardizarii
- 1. Standardizarea la nivelul întreprinderii (ANEXA 3)
- 2. Standardizarea nationala (ANEXA 4)
- 3. Standardizarea în România
- 4. Standardizarea internationala
- III. Organizatia Internationala de Standardizare (ISO)
- 1. Obiectivele ISO
- 2. Desfasurarea lucrarilor ISO
- 3. Elaborarea unui standard ISO (ANEXA 5)
- IV. Comisia Electrotehnica Internationala
- V. Alte organizatii internationale de standardizare
- 1. Federatia Internationala de standardizare
- 2. Comisia Codexul Alimentar
- VI. Standardizarea la nivel european (ANEXA 6)
- VII. Standardizarea în domeniul asigurarii calitatii (ANEXA 7)
- VIII. Standardizarea si interesele consumatorilor (ANEXA 8)
- Bibliografie
- Anexe
Extras din proiect
Argument
Primele încercari de standardizare au aparut înca din antichitate, când pentru a serie de produse, din ratiuni productive, comerciale sau edilitare, s-a resimtit nevoia tipizarii materialelor din care se confectionau, a dimensiunilor si chiar a greutatii.
Dezvoltarea din ce în ce mai puternica a industriei, comertului si transportului a impus necesitatea unor reglementari tehnice si calitative complexe, obligatorii pe plan national sau în grupari economice de state.
Pentru producatorii si consumatorii de produse, standardizarea ofera o serie de avantaje, respectiv: simplificarea gamei de produse si proceduri; asigurarea compatibilitatii si interschimbabilitatii pieselor si produselor; contribuie la apararea intereselor consumatorilor, la protectia sanatatii si vietii acestora si la protectia mediului înconjurator; facilitarea comunicarii dintre agentii economici si înlaturarea barierelor tehnice din calea schimbarilor comerciale; asigurarea utilizarii eficiente a resurselor.
Prezenta lucrare are ca scop prezentarea acestor avantaje, precum si rolul standardizarii în activitatile economice, dar si a modului în care consumatorii participa la activitatea de standardizare si am ales aceasta tema pentru ca mi s-a parut interesanta si poate în viitor am sa lucrez în domeniul protectiei consumatorului.
I. Conceptul de standardizare
1. Definitie
Standardizarea reprezinta activitatea de elaborare si implementare a unui document de referinta (standard) cuprinzând solutii ale problemelor tehnice, comerciale, referitoare la procese si rezultatele acestora, care nu au caracter repetitiv în relatiile dintre parteneri economici, stiintifici, tehnici si sociali.
Standardele nu trebuie sa aiba caracter obligatoriu, ele redând de fapt un acord liber consimtit între parteneri.
Activitatea de standardizare se desfasoara cu participarea tuturor partilor interesate, deoarece comitetele de standardizare, în cadrul carora se elaboreaza proiectele de standarde sunt, prin structura, deschise tuturor partenerilor (producatori, consumatori, distribuitori si administratie).
Prin activitatea de standardizare se urmareste garantarea unui nivel optim pentru comunitate, standardele facilitând desfasurarea tranzactiilor comerciale, prin asigurarea unei mai bune identificari a produselor, a compatibilitatii acestora.
2. Rolul standardelor
Standardele patrund în toate activitatile de afaceri chiar si în viata cotidiana a omului. Acestea joaca un rol important în industriile prelucratoare si sectorul serviciilor si în vânzarea produselor pe piata nationala si internationala.
Standardele permit întreprinderilor sa îsi mentina stocuri la un nivel relativ scazut si sa dispuna de flexibilitate în utilizarea unor componente înlocuitoare, în procesul final de asamblare. Astfel standardele sunt utile pentru reducerea costurilor si îmbunatatirea eficientei în productie.
Standardele sunt indispensabile în marketingul international deoarece prin intermediul lor se transmit informatii consistente si inteligibile catre cumparator. Astfel standardele contribuie la reducerea numarului diferentelor privind specificatiile si calitatea produsului exportat sau importat.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Standardizarea Produselor si Serviciilor.doc