Cuprins
- 1. Legea accesului la informații și care sunt pârghiile de implicare 3
- 2. Raportul activităților instituțiilor publice. Activitățile din ultimii doi ani. Analiza activităților instituțiilor publice 5
- Concluzii 15
- Bibliografie 16
Extras din proiect
1. Legea accesului la informații și care sunt pârghiile de implicare
Legea accesului la informații (numită și legea privind liberul acces la informații de interes public) este o lege care reglementează dreptul cetățenilor și al altor persoane de a avea acces la informații deținute de autoritățile publice. Scopul principal al legii este de a îmbunătăți transparența în guvernare și de a permite oamenilor să ia decizii mai informate cu privire la deciziile guvernamentale.
Legea accesului la informații a fost adoptată în multe țări în ultimii ani, inclusiv în Uniunea Europeană, ca parte a unui efort mai larg de a promova transparența și responsabilitatea în guvernare. În general, legea prevede că autoritățile publice trebuie să pună la dispoziția cetățenilor informațiile deținute de acestea, cu excepția informațiilor care sunt clasificate și care ar putea pune în pericol securitatea națională sau interesul public.
Impactul legii este de a oferi cetățenilor un mijloc de a obține informații de la guvern, ceea ce poate ajuta la prevenirea corupției și a abuzurilor de putere. Legea poate, de asemenea, îmbunătăți transparența în guvernare, făcând deciziile guvernamentale mai accesibile și mai ușor de înțeles pentru publicul larg.
Există mai multe pârghii de implicare la nivel local, printre care se numără:
a) Participarea la ședințele consiliilor locale - cetățenii pot participa la ședințele consiliilor locale și pot adresa întrebări sau sugestii consilierilor locali.
b) Petițiile - cetățenii pot depune petiții prin care pot cere ca anumite probleme să fie abordate de autoritățile locale. Aceste petiții trebuie să fie semnate de un număr minim de cetățeni.
c) Asociațiile de locatari - prin intermediul asociațiilor de locatari, cetățenii pot să își aducă problemele la cunoștința autorităților locale.
d) Bugetul participativ - autoritățile locale pot organiza procese de bugetare participativă, prin care cetățenii pot decide cum să fie alocate fondurile publice pentru anumite proiecte.
e) Consultări publice - autoritățile locale pot organiza consultări publice înainte de a lua anumite decizii importante, astfel încât cetățenii să își poată exprima opiniile și sugestiile.
f) Inițiative legislative locale - cetățenii pot iniția inițiative legislative locale prin colectarea de semnături, astfel încât să poată fi introduse legi sau măsuri specifice pentru comunitatea locală.
g) audiențele - cetățenii pot să meargă în audiență la o instituție publică și să ceară informații sau să își rezolve problemele
Conform Legii administrației publice locale nr. 215/2001 , primarii și consiliile locale sunt obligate să organizeze cel puțin o ședință publică lunară în care să prezinte și să dezbată problemele comunității. De asemenea, pot exista și alte ședințe publice organizate pentru anumite proiecte sau probleme specifice.
Postările consiliilor județene din România conțin diverse informații, de la noutăți și evenimente locale până la decizii și proiecte care afectează comunitatea locală. Acestea includ informații despre programul de lucru al consiliului județean, anunțuri privind licitațiile publice sau proiecte de investiții și dezvoltare locală. În general, postările consiliilor județene au ca scop principal comunicarea cu cetățenii și furnizarea de informații relevante și actualizate despre activitatea instituției.
Bibliografie
Surse electronice:
1. Arhivele Naționale Române, http://arhivelenationale.ro/site/informatii/domenii-de-interes, accesat în 05.05.2023.
2. Consiliul Județean Bihor, Raport de activitate în anul 2021, https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2021/02/Raportul-presedintelui-2021.pdf, accesat în 05.05.2023.
3. Consiliul Județean Bihor, Raport de activitate în anul 2022, https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2021/02/RAPORTUL-PRESEDINTELUI-2022-2.pdf, accesat în 05.05.2023.
4. Legea nr. 215/2001 privind administrației publice locale, https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/79638, accesat în 04.05.2023.
5. Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/31413, accesat în 03.05.2023.
6. Primăria Municipiului Oradea, https://www.oradea.ro/fisiere/, accesat în 05.05.2023.
7. Primăria Municipiului Oradea, Raportul de activitate în anul 2021, https://www.oradea.ro/fisiere/userfiles/Rapoarte%20primar/Raportul%20primarului%202021.pdf, accesat în 05.05.2023.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cetatenie activa in UE.docx