Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4844
Mărime: 41.69KB (arhivat)
Publicat de: Margine C.
Puncte necesare: 7

Extras din referat

INTRODUCERE

Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) este o măsură de salvgardare invocată de Comisia Europeană atunci când ea consideră că un nou stat membru sau un stat care este în curs de aderare la Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit angajamentele asumate în contextul negocierilor de aderare în domeniile ariei de libertate , securitate și justiție sau de politică a pieței interne.

Mecanismul de Cooperare și Verificare reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care România și Bulgaria le au în ceea ce privește reforma sistemului judiciar, corupția și crima organizată (doar pentru Bulgaria).

Pentru a ajuta cele două țări să soluționeze aceste probleme importante, Uniunea Europeană a decis să instituie un "mecanism de cooperare și verificare" special, destinat să asigure un proces de aderare armonios și totodată să protejeze politicile și instituțiile europene.

În decembrie 2006, Comisia Europeană a stabilit 4 criterii („obiective de referință”) pentru România, pentru evaluarea progreselor înregistrate în aceste domenii:

1.asigurarea unui act de justiție mai transparent și mai eficient, în special prin consolidarea capacității și răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii; raportarea și monitorizarea impactului noilor Coduri de procedură civilă și penală;

2.instituirea unei agenții de integritate cu responsabilități privind verificarea averilor, a incompatibilităților și a potențialelor conflicte de interese, cu rolul de a emite hotărâri cu caracter obligatoriu, pe baza cărora să se poată aplica sancțiuni disuasive;

3.pe baza progreselor realizate până în prezent, efectuarea în continuare de investigații profesioniste și imparțiale în legătură cu acuzații privind acte de corupție la nivel înalt;

4.adoptarea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea corupției, în special în administrația locală.

RELAȚIA ROMANIEI CU U.E.

România a fost prima țară din Europa Centrală și de Est care a avut relații oficiale cu Comunitatea Europeană. În ianuarie 1974, o înțelegere a inclus România în Sistemul Generalizat de Preferințe al Comunității. Relațiile diplomatice ale României cu Uniunea Europeană datează din 1990, urmând ca în 1991 să fie semnat un Acord de Comerț și Cooperare. România a trimis solicitarea de a deveni membru pe 22 iunie 1995, împreună cu Declarația de la Snagov, un document semnat de toate cele 14 partide politice importante ale României, în care acestea își exprimau sprijin deplin pentru integrarea europeană. În iulie 1997, Comisia Europeană și-a publicat "Opinia asupra Solicitării României de a deveni membră a Uniunii Europene".

În anul următor, a fost întocmit un "Raport privind progresele României în procesul de

aderare la Uniunea Europeană". În următorul raport, publicat în octombrie 1999, Comisia a recomandat începerea negocierilor de aderare cu România.

La summit-ul de la Thessaloniki din 2004 s-a declarat că Uniunea Europeană sprijină obiectivul României de a obține statutul de membru cu drepturi depline în 2007.

În relația cu Uniunea Europeană se face cel mai simțită influența pe care a avut-o și o are lupta anticorupție din România.

În primul rând, lupta anticorupție a jucat un rol decisiv la aderarea României în Uniunea Europeană, măsurile pe care România le-a luat până în 2007, cadrul legislativ pe care l-a creat pentru a face posibilă lupta anticorupție, instituțiile de forță din domeniu, toate acestea au făcut posibilă aderarea.

În al doilea rând, lupta anticorupție din țara noastră a continuat masiv și după aderarea la Uniunea Europeană, aceasta din urmă cerând chiar ea României să continue lupta împotriva corupției, respectându-și astfel angajamentele pe care și le-a luat în momentul aderării.După aderare, tot mai multe ambasade și oficiali europeni au cerut de-a lungul timpului României continuarea luptei anticorupție.

Pentru a ajuta România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și corupția, U.E. a decis să instituie un "Mecanism de Cooperare și Verificare" special, destinat să asigure un proces de aderare armonios și totodată să protejeze politicile și instituțiile europene.

Rezultatele rapoartelor acestui mecanism vom vedea mai târziu că vor întări relațiile României cu U.E. și vor aduce beneficii semnificative României.

Primele rapoarte ale MCV din perioada 2007 -2010 au evidențiat progresele făcute de România, au apreciat activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și crearea Agenției Naționale de Integritate (ANI), înființată pentru a controla averile demnitarilor.

În Raportul din 2011, Comisia și-a menținut aprecierile la adresa DNA și a salutat modificările aduse la Legea ANI. De asemenea, Comisia a spus că este nevoie de măsuri pentru a se evita închiderea dosarelor de înaltă corupție din cauza împlinirii termenului de prescripție, și a cerut Parlamentului adoptarea măsurilor pentru "îmbunătățirea recuperării produselor infracțiunii, urmărirea în justiție a cazurilor de spălare de bani precum și protecția împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice”.

La 5 ani după aderarea la Uniunea Europeană, raportul din iulie 2012, care a făcut o analiză a celor cinci ani, a evidențiat progresele înregistrate, a arătat că s-au pus bazele pentru modernizarea sistemul judiciar, instituții precum DNA și ANI au avut rezultate convingătoare în instrumentarea cazurilor de corupție la nivel înalt, a salutat intrarea în vigoare a noului Cod Civil. În finalul raportului, Comisia Europeană a făcut 14 recomandări pe care România să le ia în calcul.

În Raportul din ianuarie 2013, Comisia constată că România nu a pus în aplicare toate recomandările din 2012 care vizau restabilirea statului de drept și independența sistemului judiciar însă, remarcă faptul că "respectarea Constituției și a hotărârilor pronunțate de Curtea Constituțională a fost restabilită".

Bibliografie

SITE-URI:

WWW.MEDIAFAX.RO

WWW.WIKIPEDIA.ORG

HTTPS://EC.EUROPA.EU

Preview document

Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 1
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 2
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 3
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 4
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 5
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 6
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 7
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 8
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 9
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 10
Integrarea României în U.E. și eficentizarea sistemului administrativ românesc prin M.C.V - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Integrarea Romaniei in U.E. si eficentizarea sistemului administrativ romanesc prin M.C.V.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Te-ar putea interesa și

Finanțarea și performanța instituțiilor publice sanitare

Introducere Motivul principal pentru care am decis sa aleg aceasta tema, si anume Finațarea și Performanța Instituțiilor Publice Sanitare, este...

Primăria Vânători-Neamț la standarde europene

I. CONCEPEREA PROIECTULUI În prezent, la nivelul primariei majoritatea activitatilor se desfasoara manual, pe suport de hârtie, necesitând un mare...

Integrarea Copiilor cu CES

1. Integrarea şcolară –origini şi istorie. În lumea antică şi în Evul Mediu biserica a avut un rol important în integrarea şi acceptarea...

Ai nevoie de altceva?