Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3148
Mărime: 250.79KB (arhivat)
Publicat de: Adina Grancea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ.dr. Dragomir Andreea
Facultatea de Drept "Simion Barnutiu"
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Specializare: Managementul Ordinii și Siguranței Publice

Extras din referat

INTRODUCERE

Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal sunt subiecte foarte importante în lumea digitală de astăzi.

Discriminarea digitală se referă la tratamentul nedrept sau inechitabil bazat pe caracteristici precum rasă, gen, orientare sexuală sau statut socio-economic în mediul online.

Protecția datelor personale în era digitală prezintă noi provocări. Protecția datelor cu caracter personal se referă la păstrarea confidențialității și securității informațiilor personale pe care le furnizăm online. Este esențial să fim conștienți de drepturile noastre și să luăm măsuri pentru a ne proteja datele și a promova egalitatea digitală.

Pentru a preveni discriminarea digitală, putem lua câteva măsuri importante. În primul rând, este esențial să fim conștienți de propriile noastre acțiuni și să ne asigurăm că nu perpetuăm discriminarea în mediul online. De asemenea, putem susține campanii și organizații care promovează egalitatea și combat discriminarea. Este important să fim solidari și să ne implicăm în lupta împotriva discriminării digitale, educându-ne și educând și pe alții cu privire la importanța respectului și diversității în mediul online.

1.Discriminarea digitală

Pentru a combate discriminarea digitală și a proteja datele cu caracter personal, este important să avem legi și reglementări clare în vigoare, precum și să promovăm educația și conștientizarea în rândul utilizatorilor de internet. Utilizarea unor măsuri de securitate cibernetică adecvată și a unor politici de confidențialitate transparente poate contribui la protejarea datelor personale și la prevenirea abuzurilor. În plus, este esențial să promovăm diversitatea și includerea în mediul online, pentru a reduce riscul discriminării digitale și pentru a crea un mediu virtual mai echitabil și mai sigur pentru ați utilizatorii.

Discriminarea unei persoane juridice inechitabile sau discriminatorii ale grupului de persoane pe baza caracteristicilor lor digitale, cum ar fi accesul la tehnologie, securitatea cibernetică sau accesul la informații online este o formă de discriminare poate avea consecințe negative asupra indivizilor sau comunităților, limitându-le accesul la resurse și oportunități sau expunându-i la riscuri de securitate cibernetică. Pentru a combate discriminarea digitală, este

important să promovăm educația digitală și conștientizarea în rândul utilizatorilor de internet, să implementăm politici și reglementări care să protejeze drepturile digitale ale tuturor și să promovăm diversitatea și includerea în mediul online. Prin colaborare și eforturi comune, putem contribui la reducerea discriminării digitale și la crearea mediu virtual mai echitabil și mai sigur pentru toți utilizatorii.

Discriminarea digitală poate lua diverse forme, cum ar fi:

a. Accesul inegal la tehnologie: Unele persoane sau comunități pot avea acces limitat sau deloc la tehnologie, ceea ce poate exclude de la oportunități educaționale, de angajare sau de comunicare.

b. Securitatea cibernetică: Unele grupuri pot fi mai expuse la riscuri de securitate cibernetică din cauza lipsei de cunoștințe sau resurse pentru a-și proteja datele personale online.

c. Discriminarea algoritmica: Algoritmii folosiți în diverse aplicații online pot perpetua sau chiar amplifica inechitățile existente în societate, cum ar fi discriminarea rasială sau de gen.

d. Accesul limitat la informații: Unele persoane pot fi expuse la informații false sau manipulative online, în timp ce altele pot avea dificultăți în accesarea informațiilor relevante sau de încredere.

În ceea ce privește persoana fizică, discriminarea digitală se referă la tratamentul nedrept sau inechitabil pe baza unor caracteristici precum rasă, gen, orientare sexuală sau statut socio-economic. Art. 2(1) din Ordonanța nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare definește în mod concret discriminarea. Pentru a combate această problemă, este important să fim conștienți de propriile noastre acțiuni și să ne asigurăm că tratăm toți oamenii cu respect și egalitate în mediul online. Putem promova toleranța și diversitatea, să ne educăm și să educăm și pe alții despre importanța unei comunități online incluzive și fără discriminare. Împreună putem crea un mediu online mai bun pentru toți.

Putem educa oamenii despre discriminarea digitală prin promovarea conștientizării și prin furnizarea de informații și resurse relevante. Organizarea de ateliere, seminarii sau evenimente de conștientizare poate fi o modalitate eficientă de a aduce în prim-plan această problemă și de a împărtăși cunoștințe și experiențe. De asemenea, putem utiliza platformele online pentru a distribui

materiale educative, care să explice conceptele și impactul discriminării digitale. Este important să ajungem la cât mai multe persoane și să le oferim instrumentele necesare pentru a recunoaște și combate discriminarea digitală în propriile lor vieți online.

Discriminarea digitală poate avea consecințe negative asupra persoanelor afectate, ea poate duce la izolarea socială, la deteriorarea stimei de sine și la limitarea accesului la oportunități și resurse online. Mediul online nu ar trebui să fie un loc în care să perpetuăm stereotipuri sau să tratăm oamenii în mod nedrept. Putem promova respectul reciproc pentru a crea un mediu online mai incluziv și echitabil pentru toți și putem lupta împotriva discriminării digitale și să ne asigurăm că toți oamenii se simt în siguranță și acceptați în spațiul online.

Bibliografie

1.Carlo Ratti, Dirk Helbing, The Hidden Danger of Big Data în Dirk Helbing, Towards Digital Enlightenment. Essays on the Dark and Light Sides of the Digital Revolution, Ed. Springer, 2019, p. 22

2.file:///C:/Users/Cristina/Downloads/fra-coe-edps-2018-handbook-data-protection_ro.pdf

3.CEPD, Guidelines 8/2020 on the targeting of social media users, Version 1.0, 2 septembrie, 2020

4.Daniel - Mihail Șandru, Imposibila coexistență între protecția datelor și comunitățile virtuale? Ce urmează?, Pandectele Române nr. 1/2018, p. 18

5.Elena - Simina Tănăsescu în prefața lucrării Simona Șandru, Protecția datelor personale și viața privată, Ed. Hamangiu, București, 2016

6.https://asceps.org/makingprojects/digitaldiscrimination/pack/wp-content/uploads/ ICUD_pack_RO.pdf

Preview document

Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 1
Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 2
Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 3
Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 4
Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 5
Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 6
Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 7
Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 8
Discriminarea digitală și protecția datelor cu caracter personal - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Discriminarea digitala si protectia datelor cu caracter personal.pdf

Te-ar putea interesa și

Studiu monografic - Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de băncile comerciale românești

Introducere 1. Caracteristicile economice ale pieței persoanelor fizice și a firmelor În teoriile economice piața reprezintă un sistem economic...

Integrare europeană

Introducere In aceasta lucrare vom detalia principiile si valorile ce stau la baza Uniunii Europene, in principal cele patru libertati,...

Ai nevoie de altceva?