Analiza Hotărârii CEDO în Cauza Georgescu împotriva României

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1942
Mărime: 20.03KB (arhivat)
Publicat de: Ştefana P.
Puncte necesare: 4

Extras din referat

Introducere:

Hotărârea din 13 mai 2008 a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în Cauza Georgescu împotriva României aduce în discuție aspecte semnificative referitoare la drepturile omului și condițiile de detenție în sistemul penitenciar românesc. Reclamantul, domnul Florin Georgescu, a sesizat CEDO cu privire la rele tratamente la care a fost supus în timpul detenției sale, punând sub semnul întrebării atât acțiunile autorităților statului, cât și ancheta desfășurată în urma plângerii sale.

Contextul și acuzațiile reclamantului:

În decembrie 1995, reclamantul a fost acuzat că a solicitat 20.000 de dolari SUA sub pretextul îngrijirii soției sale bolnave, dar a folosit acești bani pentru achiziționarea a două mașini de lux. Arestat în ianuarie 1996, domnul Georgescu a susținut că a fost supus unor rele tratamente în timpul detenției, inclusiv bătăi, abuzuri sexuale și violențe verbale.

Relele tratamente la care a fost supus reclamantul în timpul detenției sunt descrise în detaliu, inclusiv bătăile de către poliție, anchetatori și colegi de cameră. Reclamantul a susținut că a fost amenințat cu moartea, bătut periodic, interogat în mod abuziv și chiar violat de către un coleg de cameră numit „Nelu”. Condițiile de detenție descrise includ privarea de somn, abuzuri verbale și fizice, precum și umilirea în fața colegilor de cameră.

Guvernul a negat acuzațiile de rele tratamente aduse de reclamant și a prezentat un raport detaliat bazat pe registrele penitenciarului și fișele medicale. Conform raportului, reclamantul a fost cazat în diferite locuri, inclusiv în Penitenciarul-Spital Jilava, unde a primit tratament medical pentru tulburări psihiatrice.

Guvernul a susținut că nu există dovezi privind rele tratamente și a oferit detalii despre evaluările medicale ale reclamantului, diagnosticându-l cu tulburări precum depresie și anxietate. Autoritățile penitenciare nu au putut identifica deținutul pe nume „Nelu” și au subliniat că reclamantul nu a formulat plângeri privind condițiile de detenție pe durata privării sale de libertate.

Evolutia cazului și decizia CEDO:

CEDO a analizat circumstanțele detaliat și a constatat că, chiar dacă leziunile reclamantului ar fi fost provocate de colegii de celulă din cauza comportamentului său și a problemelor mentale, acest aspect indică clar neglijența autorităților în asigurarea unor condiții de detenție adecvate stării sale medicale. Curtea a respins argumentele Guvernului care negau aplicarea relelor tratamente, subliniind deficiențele în investigația efectuată de autorități.

Aspecte juridice și constatări:

Curtea a evidențiat încălcarea articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, atât sub aspectul substanțial, cât și sub aspect procedural. A constatat că autoritățile nu au efectuat o anchetă adecvată și independentă cu privire la acuzațiile de rele tratamente, contribuind astfel la încălcarea drepturilor reclamantului.

Iar Desfășurarea procesului penal împotriva reclamantului Florin Georgescu relevă multiple încălcări ale drepturilor fundamentale, inclusiv dreptul la un proces echitabil, conform prevederilor Articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Respectivele încălcări, sub forma rezoluțiilor contradictorii, retrimiterilor între instanțe și abuzurile procedurale, au contribuit semnificativ la prelungirea excesivă a procesului, atingând punctul culminant prin încălcarea dreptului reclamantului la un proces într-un termen rezonabil, așa cum este stipulat de către convenție.

Preview document

Analiza Hotărârii CEDO în Cauza Georgescu împotriva României - Pagina 1
Analiza Hotărârii CEDO în Cauza Georgescu împotriva României - Pagina 2
Analiza Hotărârii CEDO în Cauza Georgescu împotriva României - Pagina 3
Analiza Hotărârii CEDO în Cauza Georgescu împotriva României - Pagina 4
Analiza Hotărârii CEDO în Cauza Georgescu împotriva României - Pagina 5
Analiza Hotărârii CEDO în Cauza Georgescu împotriva României - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Analiza Hotararii CEDO in Cauza Georgescu impotriva Romaniei.docx

Ai nevoie de altceva?