Fabricarea și circulația ilegală a producției alcoolice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1872
Mărime: 33.16KB (arhivat)
Publicat de: Viorela Manole
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rodica Nichita
R. Moldova
Universitatea de Stat din Moldova Facultatea de drept

Cuprins

  1. Considerații generale privind dreptul contravențional 3
  2. Descrierea contravenției 3
  3. Răspunderea contravențională 4
  4. Exemplificarea situației 5
  5. Concluzie 6

Extras din referat

Considerații generale privind dreptul contravențional

Societatea modernă se caracterizează prin relaţiile sociale care sunt mereu înschimbare, în sensul că apar relaţii sociale noi, iar cele vechi sunt continuu înnoite şiamplificate, ceea ce are drept consecinţă diversificarea reglementărilor juridice şi, deaici, apariţia de noi ramuri şi discipline de drept.

Elementul principal al sistemului de drept îl constituie ramura de drept, care este totalitatea normelor juridice ce reglementează relaţiile sociale dintr-un anumit domeniude activitate al vieţii sociale în baza unei metode specifice de reglementare şi a unor principii proprii.

În calitatea sa de ramură de drept, dreptul contravenţional reprezintă un ansamblu de norme juridice, înscrise în legislaţie cu privire la contravenţii, care cuprinde reglementări generale, speciale şi procedurale în cadrul raporturilor de drept generate de săvîrşirea unei contravenţii , iar răspunderea contravențională constă în aplicarea de către organul împuternicit, a sancțiunii față de persoana ce a săvîrșit o contravenție.

Descrierea contravenției

În societate, zi de zi se produc abateri de la lege și au loc săvîrșirea de contravenții și nu numai. O contravenție despre care voi relata în acest lucru individual este regăsită în articolul 284 din Codul Contravențional al RM din 24.10.2008, și anume „Încălcarea legislaţiei cu privire la fabricarea şi circulaţia producţiei alcoolice”. Alineatul 2 al acestui articol, despre care îndeosebi voi vorbi îndeosebi, spune despre „Fabricarea şi/sau punerea în circulaţie a producţiei alcoolice de către agenţi economici care nu au licenţă în domeniu, precum şi punerea în circulaţie a producţiei alcoolice nemarcate cu timbru de acciz şi, după caz, cu marcă de calitate sau marcate cu timbru de acciz şi cu marcă de calitate falsă”. Prin urmarea în cazul în care un agent economic nu dispune de licență în domeniu, a rămas fără ea sau nu a putut să o obțină, nu are permisiunea de a fabrica sau produce produse alcoolice, aceeași restricție o regăsim în Legea nr. 1100 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice din 30.06.200, în articolul 5, alineatul 1, care spune astfel: „Nu pot desfăşura activităţi în domeniul fabricării şi circulaţiei alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice agenţii economici care nu dispun de licenţă respectivă, precum şi agenţii economici cărora licenţa le-a fost suspendată sau retrasă în modul stabilit de lege.” Articolul 7 al aceleeași legi, îi obligă pe agenții economici care desfăşoară activităţi în domeniul fabricării şi circulaţiei alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice, odată cu primirea licenţei, să se înregistreze obligatoriu în Registrul de stat al circulaţiei alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice.

O altă situație este în cazul în care agentul economic dispune de licență în domeniu, însă acesta pune în circulație produsele alcoolice fără timbru de acciz sau cu acestea însă fiind de o calitate falsă. Hotărîrea Guvernului nr. 1481 cu privire la marcarea producției alcoolice din 26.12.2006, în capitolul I, punctul 3 spune despre lista mărfurilor supuse marcării cu timbre de acciz, care este stabilită de art.123 alin.(5) din Codul fiscal, prin urmare Mărfurile supuse accizelor, îmbuteliate în ambalaj pentru consum final, cum ar fi votca, lichiorurile şi alte băuturi spirtoase, vermuturile şi alte vinuri din struguri proaspeţi, alte băuturi fermentate sînt pasibile marcării obligatorii cu “Timbru de acciz, în cazul în care acestea sunt importate, ele trebuiesc marcate pînă la importarea lor, iar în cazul în care se produc pe teritoriul Republicii Moldova, acestea trebuiesc marcate pînă la expedierea acestora din încăperea de acciz. Alineatul 5 al art. 123 Cod fiscal, conține o remarcă importantă cu privire la timbrele de acciz, și anume Modul de procurare şi de utilizare a “Timbrelor de acciz” este stabilit de către Guvern, adică prin hotărîrea sus menționată, care spune că „Comercializarea timbrelor de acciz agenţilor economici producători (inclusiv din materia primă a clientului) se face nemijlocit de Î.S. „Fiscservinform” sau prin intermediul subdiviziunilor Serviciului Vamal(în cazul comercializării timbrelor de acciz importatorilor producţiei alcoolice sau către importatorii şi agenţii economici care importă/procură producţia alcoolică de la agenţii economici rezidenţi)”.

O altă situație cînd fapta poate fi considerată contravenție este ”Fabricarea, păstrarea, transportul sau comercializarea producţiei alcoolice falsificate ori contrafăcute, dacă aceste fapte nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii”. Aceasta deja se referă nu doar agenților economici, dar și persoanelor fizice care întreprind acțiunile menționate în acest alineat, mai jos voi exemplifica această situație.

Preview document

Fabricarea și circulația ilegală a producției alcoolice - Pagina 1
Fabricarea și circulația ilegală a producției alcoolice - Pagina 2
Fabricarea și circulația ilegală a producției alcoolice - Pagina 3
Fabricarea și circulația ilegală a producției alcoolice - Pagina 4
Fabricarea și circulația ilegală a producției alcoolice - Pagina 5
Fabricarea și circulația ilegală a producției alcoolice - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Fabricarea si circulatia ilegala a productiei alcoolice.docx

Te-ar putea interesa și

Frauda și Evaziunea Fiscală

DEFINIŢIA ŞI FORMELE EVAZIUNI FISCALE Evaziune fiscală reprezintă sustragerea de la impunere a unei părţi mai mari sau mai mici din materia...

Drept Penal - Cursuri

Cazurile în care se poate dispune arestarea prevazute de art. 148 lit. e si h din C. proc. pen. Ordine de drept. Ordine publica. Ordine...

Ai nevoie de altceva?