Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2313
Mărime: 21.16KB (arhivat)
Publicat de: Victor R.
Puncte necesare: 5
Materie: Drept instituțional al Uniunii Europene
Balti, R. Moldova

Cuprins

  1. - Relațiile dintre RM și Uniunea Europeană în perioada 1994-2014;
  2. - Acordul de Asociere RM-UE din 2014: caracteristica generală, principalele prevederi;
  3. - Acordul de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat dintre RM și UE: caracteristica generală, principalele prevederi.

Extras din referat

Introducere

Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost formal lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Cooperare și Parteneriat, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998.

În prezent UE și RM dezvoltă o relație din ce în ce mai strânsă, aceasta mergând dincolo de cooperare, până la integrarea economică treptată și o aprofundare a cooperării politice. Integrarea Europeană rămîne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova.

Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de asistență europeană din lume pe cap de locuitor, doar între 2007 și 2013 aceasta primind peste 560 de milioane de euro de la UE

În axa cronologică a dezvoltării relațiilor dintre RM și UE trebuie să evidențiem cîteva perioade:

a. 1994-2008

b. 2008-2014

c. 2014-prezent

Relațiile dintre RM și Uniunea Europeană în perioada 1994-2014;

Acordul de Parteneriat și Cooperare reprezintă baza juridică a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acordul a fost semnat la 28 noiembrie 1994 și a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o durată inițială de 10 ani. Acest aranjament asigură baza colaborării cu UE în domeniul politic, comercial, economic, juridic, cultural-științific.

În același timp, dialogul politic dintre Republica Moldova și UE este asigurat prin întâlniri în formatul Dialogului politic UE-Moldova (COEST, COPS, Directorii politici), în cadrul căruia progresul reformelor în Republica Moldova, relațiile Moldova-UE și subiectele de interes comun. În domeniul politicii externe și de securitate. Pe tot parcursul anului se organizează vizite reciproce, întâlniri și consultări la toate nivelurile.

În mai 2004, Republica Moldova a fost inclusă în politica europeană de vecinătate a UE. Planul de acțiune Moldova-UE a fost semnat la 22 februarie 2005. La 4 mai 2006, Republica Moldova a fost acceptată ca membru cu drepturi depline al Procesului de cooperare din Europa de Sud-Est, ceea ce confirmă încă o dată apartenența Republicii Moldova în zona Europei de Sud-Est și deschide noi perspective pentru cadrul relațiilor dintre Republica Moldova și UE.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a fost instituită la 6 octombrie 2005 pentru a dezvolta în continuare relațiile dintre Moldova și UE, Cesare de Montis a devenit primul ambasador al UE în Moldova (octombrie 2005 - noiembrie 2009), iar din noiembrie 2009, ambasadorul este Dirk Schuebel.

În iunie 2008, a fost lansat Parteneriatul pentru mobilitate Moldova-UE.

Începând cu 7 mai 2009, Republica Moldova participă la inițiativa Parteneriatului estic, promovând activ dezvoltarea dimensiunii bilaterale și multilaterale.

La 1 ianuarie 2010, Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Comunității Energetice Europene.

În ianuarie 2010, la inițiativa României și Franței, a fost creat Grupul european de acțiune al Republicii Moldova (GAERM) cu scopul de a promova și crește importanța Republicii Moldova pe agenda europeană [2] [3].

Bibliografie

Acordul de Asociere RM-UE din septembrie 2014

Acordul de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat dintre RM și UE:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Rela%C8%9Biile_dintre_Republica_Moldova_%C8%99i_Uniunea_European%C4%83

Preview document

Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana - Pagina 1
Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana - Pagina 2
Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana - Pagina 3
Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana - Pagina 4
Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana - Pagina 5
Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana - Pagina 6
Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana - Pagina 7
Reațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Reatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana.doc

Ai nevoie de altceva?