Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5780
Mărime: 181.71KB (arhivat)
Publicat de: Andreea C.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Extras din referat

INTRODUCERE

Viața economomică a unei firme poate fi marcată de momente de regres sau chiar de eșec, iar acestea pot duce la punerea sub supraveghere financiară, la o reorganizare sau o restructuarare sau, în cele din urmă, chiar la lichidare.

Modul de acționare a timpului este la fel ca un filtru, făcând anumite diferențe între succes și insucces, viabil și neviabil. Un indiciul al faptului că antreprenorii sunt capabili șică aceștia acționează într-o industrie viabilă este faptul că o firma își desfășoară activitatea pe o perioadă mai îndelungată de timp. De obicei, firmele abia intrate pe piață, cele mai tinere adică, nu intră prea repede în probleme financiare. O companie ar avea nevoie de o perioadă de timp destul de îndelungată pentru a puta să acumuleze datorii, iar creditorii să realizeze faptul că au de a face cu o întreprindere ce nu își poate achita obligațiile.

Firmele tinerea au parte de acea perioadă fără probleme deoarece există anumite ramuri cu un ciclu al activității mai lung și pentru ca activitățile antreprenorului să devină evidente, este nevoie de ceva timp, și tot de atâta timp pentru ca și creditorii să dorească să forțeze lichidarea.

Trebuie să întelegem mai bine conceptul de deteriorare a activității și implicit, de faliment pentru a putea previziona posibilitatea intrării în colaps a unei firme/bănci.

În urmăatoarele pagini, vor fi descrise principalele riscuri ale unei bănci, procesele, efectele acestora, cauze ale falimentului și cum ar putea fi acesta evitat, cu aplicabilitate în cazul băncii BRD, însoțite de rapoarte.

Cele mai multe studii de-a lungul timpului au fost concentrate în special pe partea de faliment, acest lucru fiind posibil din caza faptului că previziunea falimentului este mult mai ușor de realizat decât succesul.

Este importantă înțelegea riscurilor existente și realizarea unei predicții a falimentului pentru a depista factorii ce contribuie la o deteriorare activității. În unele cazuri, indiferent de tipul de activitate sau ramură, o predicție corectă asupra falimentului ar putea ajuta la depistarea acestor factori și poate falimentul ar fi impiedicat printr-o ameliorare a lor.

CAPITOLUL I

I.1.DESPRE BRD

Rădăcina BRD-Groupe Société Générale se află în anul 1923, atunci când a fost creată Societatea Națională de Credit Industrial, fiind o instituție publică, 20% din capitalul social fiind deținut de către stat, BNR deținea 30% iar restul capitalului era deținut de către particulară, printre care se afla și un grup al unor foști directori ai Marmorosch, Blank & Co., cea care a reprezentat prima bancă modernă a României. Această nouă instituție a finanțat primele etape în dezvoltarea sectorului insutrial din România.

Imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, în conformitate cu Legea Naționalizării din iunie 1948, Societatea Națională de Credit Industrial a devenit Banca de Credit pentru Investiții. În anul 1958, după ce sitemul financiar a fost reorganizat, Banca de Credit pentru Investiții a reușit să obțină monopolul în România pentru finanțarea pe termen mediu și lung pentru toate sectoarele industriale, excepție făcând agricultura și industria alimentară. După, aceasta a primit un nou nume și anume Banca De Investiții. La acel moment, Banca Mondială oferea cea mai mare parte a finanțărilor prin Banca de Investiții.

În anul 1990 a luat sfârșit monopolul băncilor specializate pe domeniul lor de activitate. Banca Română pentru Dezvoltare a fost constituită drept bancă comercială, preluând activele și pasivele Băncii de Investiții și pentru asta, băncii i-a fost oferite o autorizație de funcționare generală.

În anul 1998, în luna decembrie, a fost semnat un acord între Fondul Proprietății de Stat și Société Générale, prin care cea din urmă a subscris o majorare de capital de 20%, cumpărând și un pachet de acțiuni prin cre i s-a permis să devină proprietară a 51% a capitalului majorat al BRD.

În 2001, BRD a fost listată la BVB, chiar în prima categorie și a devenit rapid una dintre societățile cele mai tranzacționate. În 2003, Banca Română pentru Devoltare a devenit BRD - Groupe Société Générale, ca urmare a unei campanii de rebranding. În anul 2004, Société Générale a achiziționat pachetul de acțiuni rezidual ce era deținut de statul român în capitalul BRD.

La momentul actual, BRD este deținută de către grupul financiar francez Société Générale în proporție de 58,32%. Acest grup are un număr impresionant de angajați, și anume 154.000, în 76 de țări. Numărul clienților este și mai impresionant, 32mil., în întreaga lume, cele trei activiăși cheie ale băncii fiind:

- Retail banking- Franța

- Retail banking- internațional, în servicii fianciare și de asigurări

- Corporate banking și investment banking, private banking, administrarea activelor sau serviciilor pentru investitori. În 2012, BRD a ajuns pe primul loc pe piața de factoring, având cotă de piață de 35%.

Bibliografie

1. Basno Cezar ”Falimentul Bancar” Tribuna economică 20 februarie 1997, pag.28

2. Turcu, Ion ”Falimentul- actuala procedură”, tratat ediția a V-a, Ed. Lumina Lex, București 2005

3. www.indaco.ro - Legea falimentului bancar 83/1998

4. www.adevărul.ro-

5. Lege insolvabilitatii nr.632-XV din 14.11.2001

5. Onofrei Mihaela, "Finanțele întreprinderii", București, Ed. Economică, 2004

6. https://www.brd.ro/_files/pdf/BRD%20Sit%20financiare_IFRS_CONSO_INDIV_2015%20RO.pdf

7. https://www.brd.ro/_files/pdf/BRD%20Raport%20Administratori%202015%20RO.pdf

Preview document

Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 1
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 2
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 3
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 4
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 5
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 6
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 7
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 8
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 9
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 10
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 11
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 12
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 13
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 14
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 15
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 16
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 17
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 18
Analiza factorilor deteriorării activității și faliment BRD - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza factorilor deteriorarii activitatii si faliment BRD.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?