Cambia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3864
Mărime: 20.31KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian Prodan
Puncte necesare: 5

Extras din referat

CAMBIA

1.NOTIUNE :

CAMBIA este un titlu de credit, sub semnatura privata, care pune in legatura in procesul crearii sale trei persoane: tragatorul, trasul si beneficiarul.Titlul este creat de tragator in calitate de creditor care da ordin debitorului sau numit tras sa plateasca o suma fixata la o data determinata in timp, fie unui beneficiar, fie la ordinul acestuia din urma(Legea nr.58/1934). Deci cambia este inscrisul care cuprinde ordinul dat de o persoana, tragator unei alte persoane, tras de a plati unui beneficiar la scadenta si locul stabilit, o suma de bani stabilita. In operatiunea cambiala participa trei persoane:

• Tragatorul, creditorul sau expeditorul care emite titlul;

• Trasul, debitorul sau importatorul caruia ii este adresat ordinul sau mandatul de a plati o anumita suma;

• Beneficiarul sau terta persoana catre care sau la ordinul careia se face plata.

Creanta tragatorului catre tras reprezinta proviziunea sau acoperirea cambiei, iar creanta beneficiarului contra tragatorului, valoarea furnizata.

2. TRASATURILE CAMBIEI:

2.1. Cambia este un titlu de credit, plata ei efectuandu-se, de regula, la scadenta. Pana in momentul scadentei, executarea obligatiei de plata se amana, realizandu-se o operatie de creditare.

2.2. Cambia este un titlu de credit formal si complet deoarece atat drepturile cat si obligatiile in totalitatea lor rezulta din mentiunile inscrise in cambie.

2.3. Cambia este un titlu de credit care nu creeaza obligatii neconditionate, deoarece obligatiile cambiale nu pot fi afectate de o conditie, indiferent de natura ei, in cazul stipularii unei conditii, este declarata nula.

2.4. Cambia este un titlu de credit abstract, obligatiile ce decurg din cambie fiind independente de raporturile juridice fundamentale care stau la baza emiterii ei. De aceea, prin cambie se creeaza obligatii autonome, distincte de cele existente in raporturile juridice fundamentale.

2.5. Cambia contine un ordin astfel incat se transmite printr-o procedura speciala si operatiune juridica specifica, respectiv prin “gir” , cu exceptia cazului cand cambia contine mentiunea “nu la ordin”. In aceasta situatie cambia se va transmite potrivit dreptului comun, prin cesiune de creanta cu unele aspecte derogatorii de la cesiunea din dreptul civil.

3. FUNCTIILE CAMBIEI:

Cambia indeplineste urmatoarele trei functii:

3.1. Functia de instrument de incasare la initiativa tragatorului: tragatorul emite cambia, de obicei, bancii sale care, dupa ce ii va chita sumele cuvenite (in cadrul operatiei de scontare), va prezenta efectul comercial trasului, la scadenta, in vederea incasarii.In schema de mai jos, functia de instrument de incasare este reprezentata de operatia 5.

Livrarea de marfuri + emiterea cambiei

Remiterea cambiei acceptate

Prezentarea cambiei spre scontare

Mobilizarea creantei comerciale

Prezentarea cambiei la scadenta si incasarea acesteia

FIG 1 : Prezentarea schematica a functiei de instrument de incasare

3.2. Functia de instrument de credit : ceea ce, in limbaj financiar, poarta numele de mobilizare a creantelor comerciale. Aceasta functie apare in cazul in care tragatorul, beneficiarul sau posesorul sconteaza efectul comercial, ceea ce presupune ca, o data cu prezentarea efectului la banca, sa-i fie creditata suma inscrisa in cambie. In schema prezentata anterior, functia de instrument de credit este realizata prin scontarea pe care tragatorul o efectueaza la o banca (operatiile 3 si 4).

Scontarea este operatia de credit prin care banca pune la dispozitia posesorului unui efect comercial neajuns la scadenta suma corespunzatoare inscrisului, percepandu-i un comision (taxa scontului). In urma acestui act, banca respectiva devine beneficiarul cambiei.

3.3. Functia de instrument de plata : atunci cand posesorul cambiei prezinta cambia ca mijloc de decontare (plata) unui creditor al sau.

Posesorul cambiei care nu este platibila la vedere trebuie sa o prezinte la plata in ziua scadentei sale sau la cel mult doua zile de la aceasta. Aceasta prezentare trebuie efectuata in locul desemnat de cambie. Cel care plateste cambia poate pretinde ca aceasta sa-i fie predata cu mentiunea de achitare scrisa de posesor. Posesorul nu poate refuza o plata partiala. In caz de plata partiala, cel care plateste (trasul) poate cere sa i se faca pe cambie mentiunea de plata si sa i se dea o chitanta.

Trasul care face plata inainte de scadenta o face pe riscul sau.

In cazul de neplata la scadenta de catre tras, posesorul unei cambii trebuie sa faca un protest inainte de a putea face recurs impotriva celorlalti semnatari ai cambiei(care sunt solidar obligati fata de el).Daca o cambie este “incasata” de catre o banca, aceasta trebuie sa faca protestul in caz de neplata.

In calitate de instrument de plata, cambia presupune evitarea utilizarii monedei. Nu este mai putin adevarat ca in aceasta calitate ea a lasat in ultima vreme locul unor instrumente preferate de practica, precum cecul bancar sau mandatul postal. Totusi, rolul sau de instrument de plata este vizibil in relatiile internationale. In aceasta postura, cambia evita transferurile de fonduri si permite, mai ales, sa se garanteze plata pretului marfurilor vandute printr-o afectare de gaj (trata documentara). Decontarea intre intreprinderi apartinand unor tari diferite are drept consecinta variatiile cursului de schimb.

4. CONDITIILE DE VALIDITATE A CAMBIEI:

4.1. Conditii de fond:

Cambia este un act juridic si in consecinta trebuie respectate conditiile de validitate prevazute de Codul civil, respectiv art.948 C.civ.

Aceste conditii de validitate se analizeaza in functie de particularitatile cambiei cu operatiune (fapt) de comert, potrivit art.3 C. com.

Cambia este valabila daca emitentul are capacitatea juridica necesara unui comerciant.

4.2. Conditii de forma:

Cambia se intocmeste in forma scrisa, forma rezultand implicit din continutul art.1 din Legea nr. 58/1934. Cambia contine atat mentiuni obligatorii cat si facultative.

Preview document

Cambia - Pagina 1
Cambia - Pagina 2
Cambia - Pagina 3
Cambia - Pagina 4
Cambia - Pagina 5
Cambia - Pagina 6
Cambia - Pagina 7
Cambia - Pagina 8
Cambia - Pagina 9
Cambia - Pagina 10
Cambia - Pagina 11
Cambia - Pagina 12
Cambia - Pagina 13
Cambia - Pagina 14

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Cambia

Introducere În perioada economiei comuniste, instrumentele de plată nu îşi găseau utilitatea pe piaţa internă din România, şi, drept urmare, au...

Cambia și alte Instrumente de Plată

CAPITOLUL I CAMBIA ŞI UTILIZĂRILE EI 1.1. Introducere 1.1.1. Plăţile fără numerar Lumea europeană, dar nu numai s-a confruntat de-a lungul...

Acceptarea Cambiei

Introducere “Unul dintre cele mai importante aspecte ale gândirii economice este sÎ stii ce nu stii” J.K.Galbraith. În contextul trecerii la...

Cambia

1. Notiune si clasificarea titlurilor comerciale de valoare Unul dintre instrumentele juridice prin intermediul carora circula valorile...

Cambia și Biletul la Ordin

TITLURILE DE CREDIT Cambia, biletul la ordin şi cecul sunt titluri de credit a căror reglementare formează materia dreptului cambial. Ceea ce...

Cambia și operațiunile cambiale

INTRODUCERE Actualitatea temei. Cambia este unul din cele mai vechi instrumente de plată folosit în activitatea comercială internă și...

Cambia

1. Notiune Este unul dintre cele mai vechi instrumente financiare fiind folosita incepand cu secolul X de catre comerciantii arabi si este...

Cambia

Cambia reprezinta un înscris, prin care o persoana ( tragatorul) ordona unei persoane (tras) sa plateasca unei a treia persoane (beneficiar) o suma...

Ai nevoie de altceva?