Criza ne învață să economisim

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 11 în total
Mărime: 132.75KB (arhivat)
Publicat de: Aurel Cristian
Puncte necesare: 5

Extras din referat

In 2010 au reusit sa economiseasca 53% dintre persoanele chestionate, iar 40% au declarat ca in urmatoarele 12 luni vor economisi mai putin decat acum, potrivit datelor obtinute de Daedalus Millward Brown.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1000 de persoane, femei si barbati cu venituri peste 500lei/persoana si cu varste cuprinse intre 20 si 55 de ani in perioada septembrie-octombrie 2010.

Acest studiu are ca scop sa aflam, pe de o parte, care sunt dorintele si care sunt posibilitatile de economisire ale romanilor, pe de alta parte, cum a fost afectat comportamentul lor odata cu venirea crizei.

La 30 noiembrie depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 12.8% fata de 30 noimbrie 2010,se arata un comunicat BNR).

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, au crescut cu 2,8%, la 61,982 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au majorat cu 2,1%, la 14,236 miliarde euro)

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au scazut cu 3,3% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au redus cu 4,8%).

Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 3,3% (sau cu 1,6% exprimate in euro). Depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au diminuat cu 13,8% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice s-au redus cu 15,2%).

Dintre cei care au economisit in 2010, 43% economisesc in mod regulat (lunar) aproximativ 200 ron, in timp ce 23% pun bani deoparte doar atunci cand au ocazia.

In ceea ce priveste motivatia economisirii, aproximativ 60% dintre cei care economisesc, pun bani deoparte pentru situatii neprevazute, pentru a avea o suma disponibila in orice moment, 34% pentru viitorul copiilor lor, iar 26% pentru renovarea/modernizarea locuintei.

Principalele motive pentru care romanii nu reusesc sa economiseasca sunt legate de venituri prea mici si cheltuieli prea mari. 70% dintre cei intervievati au raspuns ca au veniturile prea mici si nu le permit sa aiba economii, in timp ce 20% dintre repondenti cheltuiesc prea mult si nu reusesc sa puna deoparte.

Modalitati de economisire

In ceea ce priveste modalitatea de a economisi, 47% dintre romanii care economisesc prefera banii lichizi, sa-si tina banii acasa, 32% depun banii in conturi curente, 13% au depozite la termen in lei sau in alta moneda, iar 12% investesc in asigurari de viata/pensii private.

Potrivit statisticilor Conso.ro, peste 80% dintre persoanele care au economiile la banci cauta un depozit la termen. In schimb, ponderea celor interesati de conturile de economii a scazut rapid, de la peste 20% la inceputul anului la mai putin de 10% in prezent.

Specialistii bancari spun ca, in trecut, romanii s-au orientat catre conturile de economii, care au devenit mai populare decat depozitele. Dar, tendinta se inverseaza, populatia incepand sa se indrepte tot mai mult spre depozitele la termen.

“ Aceasta schimbare a fost generata de scaderea mai rapida a dobanzilor la conturile de economii decat la depozite.” Spune Alexandra Popa, analist financiar la Conso.ro

Conținut arhivă zip

  • Criza ne Invata sa Economisim.pptx

Te-ar putea interesa și

Strategii de Creditare ale Băncilor Comerciale la Etapa Actuală

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Creşterea volumului de creditare este evidentă şi constantă, momentul care demonstrează că sistemul...

Concluzii ale Mutațiilor Survenite în Sistemul Bancar Românesc

CAP. 1. Retrospectiva activitÎtilor bancare în România 1.1. Scurt istoric al activitÎtii bancare românesti Primele semnalari ale unei activitati...

Dobândirea unui Stil de Viață Sănătos al Elevilor

1. DESCRIERE SUMARĂ A PROIECTULUI TITLUL PROIECTULUI: “Dobândirea unui stil de viaţă sănătos al elevilor prin intermediul acţiunilor de...

Managementul Timpului

MANAGEMENTUL TIMPULUI Moto: Traim într-o perioada caracterizata prin foarte multe schimbari. În timp ce multi dintre oameni vad aceasta perioada...

Economia României în Perioada Ceaușistă

Problematizare De ce economie centralizată în România postbelică? Care este contextul favorabil instaurării acestui tip de organizare şi...

Macroeconomie

Unitatea I. CIRCUITUL ECONOMIC DE ANSAMBLU Secțiunea 1. Cererea şi oferta agregată Subsecţiunea 1. Cererea agregata Subsecţiunea 2. Oferta...

Ai nevoie de altceva?