Evacuarea Tezaurului la Moscova în urmă cu un secol și operațiunea Tismana

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1255
Mărime: 14.93KB (arhivat)
Publicat de: Fabiana-Iulia Iorga
Puncte necesare: 5

Extras din referat

În această lucrare, problema analizată este cea a tezaurului României ce a fost evacuat la Moscova în urmă cu un secol, precum si „operațiunea Tismana”. Prin urmare, scopul lucrării este prezentarea modului în care s-a luat decizia de evacuare a tezaurului și de ce a fost aleasă Rusia pentru păstrarea tezaurului României, precum și ce parte din tezaur a fost restituit.

În urma analizei efectuate, am constatat faptul că Rusia are o datorie uriașă față de țara noastră, deoarece restituirile făcute de această țară sunt nesemnificative. Despre „operațiunea Tismana” pot afirma că a fost o idee eficace, fiind dovedit faptul că a fost mai sigură depozitarea tezaurului într-o peșteră, decât evacuarea acestuia în țări străine.

În concluzie, Moscova are o datorie pentru România, despre care nu vrea sa vorbească.

Prin lucrarea prezentă, voi prezenta istoria Tezaurului României, precum și detalii despre operațiunea Tismana. Puține persoane din România dețin infrmații cu privire la creanța uriașă pe care o are statul Rus față de noi.

Consider că foarte puține persoane dețin informații privind cantitatea de aur a Băncii Naționale a României ce se află acum pe teritoriul Rus. Deși a trecut un secol de când a fost evacuat tezaurul la Moscova, până în prezent au avut loc doua restituiri, ce sunt nesemnificative, în comparație cu tezaurul generos ce înca se așteaptă a fi restituit.

Analiza

Odată cu intrarea României în război, mai exact în anul 1916, s-a instalat o situație de criză, și au apărut diverse discuții privind problema tezaurului. S-a hotărât în cele din urmă evacuarea acestuia către Moscova, urmând ca în luna septembrie, sucursala BNR Iași să înceapă livrarea. La momentul respectiv, evacuarea tezaurului la Rusia, Moscova, părea a fi cea mai sigură țară pentru pastrarea tezaurului în bune condiții, având în vedere că Rusia semnase în luna august 1916, împreuna cu Italia, Anglia și Franța, două convenții privind cooperarea cu statul Român în cadrul Antantei. Pe lângă acest factor, se mai adaugă și faptul că familiile relgale erau înrudite.

Astfel, a urmat transportul tezaurului spre Moscova, tezaur ce se împarte în trei categorii esențiale. Arhivele statului este prima categorie, aici fiind incluse documente, manuscrise de valoare, cărți rare, precum și diferite colecții de valoare. Cea de-a doua categorie este reprezentată de efecte publice dar și alte valori (acțiuni, obligațiuni, etc.). A treia categorie este reprezentată de aur.

Prin urmare, au fost evacuate către Moscova 1738 casete cu aur, mai precis 91,32 tone aur. Acesta a fost transportat în 17 vagoane de tren și reprezintă suma exactă de 314580456,84 lei, conform spuselor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Un an mai târziu, în iulie 1917 au fost transportate alte 188 casete cu aur, dar și alte efecte, titluri, etc., aparținând BNR. Acestea fiind spuse, alte trei vagoane de tren ce cuprindeau 0,16 tone aur au fost evacuate cître statul Rus. În total au fost evacuate către Moscova 91,48 tone aur.

În anul 1935 România primește 212 lăzi din Rusia, acestea fiind predate Băncii Naționale a României. Aceste lăzi cuprindeau bilete de bancă, precum și diverse materiale menite tipăririi bancnotelor, un aparat de numerotat, dar și hârtii de valoare, documente de arhivă.

Douăzeci de ani mai târziu, în anul 1956, România a primit renumita „Cloșcă cu puii de aur” dar și tablourile ce aparțineau lui Grigorescu, toate aceasta aflându-se acum în posesia Muzeului Național de Istorie și reprezintă un important tezaur pentru țara noastră.

Chiar dacă au avut loc doua restituiri, nesemnificative comparativ cu creanța uriașă pe care o are Rusia față de țara noastra, în nici una din aceste restituiri nu se afla tezaurul BNR. Această nerestituire a provocat consecințe majore asupra economiei țării.

Bibliografie

- Ioan Scurtu, Tezaurul României de la Moscova, Editura enciclopedică, București, 2014

- BNR, Mugur Isărescu, Cuvânt de deschidere al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, la a XXIV-a ediție a Simpozionul „Cristian Popișteanu” București, 6 aprilie 2016, www. bnr.ro

- BNR, Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana, www. bnr.ro

- Nicolae N. Tomonicu, Tezaurul ascuns de la Tismana, www. tomoniu.ro

Preview document

Evacuarea Tezaurului la Moscova în urmă cu un secol și operațiunea Tismana - Pagina 1
Evacuarea Tezaurului la Moscova în urmă cu un secol și operațiunea Tismana - Pagina 2
Evacuarea Tezaurului la Moscova în urmă cu un secol și operațiunea Tismana - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Evacuarea Tezaurului la Moscova in urma cu un secol si operatiunea Tismana.docx

Ai nevoie de altceva?