Implementarea TQM la Nivelul Unitatiilor Prestatoare de Servicii

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 11 în total
Mărime: 94.10KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Varga
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Conceptul de TQM .

Prin Total Quality Management se înţelege o metoda de conducere a unei organizaţii, centrată pe calitate, bazată pe implicarea tuturor membrilor, şi care urmăreşte, prin satisfacerea clienţilor, succesul afacerii şi obţinerea unor efecte favorabile membrilor organizaţiei şi societăţii în ansamblu.

Astfel, TQM este nu numai o componentă a conceptului de conducere a întreprinderii; mai mult , el domină ansamblul activităţilor de management în spiritul unei culturi generale a calităţii.

Conţinutul esenţial al „Total Quality Management” poate fi redus la următoarele afirmaţii:

Total: În cadrul conceptului TQM se presupune atragerea tuturor grupurilor de persoane care participă la realizarea produselor/prestarea serviciilor în procesul de asigurare a calităţii (salariaţii şi colaboratorii întreprinderii, toate categoriile de clienţi, furnizorii etc.)

Quality:În cadrul TQM se realizează o orientare consecventă a tuturor activităţilor întreprinderii după cerinţele de calitate ale categoriilor de clienţi interni şi externi.

Management: Răspunderea şi iniţiativa pentru o permanentă şi sistematică îmbunătăţire a calităţii, pentru generalizarea convingerii privind importanţa calităţii, sunt preluate, în cazul unui stil de conducere participativ – cooperativ, de către conducerea de vârf a întreprinderii .

Conceptul TQM este un concept tridimensional, avându-se în vedere aspectele filosofice, logice şi tehnice .

a.Componenta filosofică. Este cea mai importantă deşi este cea mai puţin vizibilă. Ea reprezintă ”De Ce”-ul, este un mod de a gândi şi de a acţiona al tuturor angajaţilor.

Calitatea devine o condiţie de satisfacţie şi de mândrie, iar singurul PATRON este CLIENTUL pentru care lucrează toţi în echipă

b.Componenta logică. Constă în definirea calităţii produselor/ serviciilor pentru clienţi şi aplicarea măsurătorilor de realizare a programelor de calitate. 

Calitatea este un LANŢ alcătuit din mai multe activităţi, fiecare dintre acestea având o importanţă egală cu a celorlalte.

Calitatea trebuie gestionată prin: planificare, control şi asigurare.

c.Componenta tehnică. Reprezintă aspectul operaţional al TQM, partea vizibilă a acestui proces. Ea cuprinde toate tehnicile care fac să funcţioneze în bune condiţii echipele de îmbunătăţire a calităţii.

Între cele trei dimensiuni există o strânsă legătură pentru că nu este suficient să vrei să faci, pentru a atinge un anumit nivel al calităţii - filosofică, să ştii ce să faci - logică, ci trebuie să şi poţi să faci - tehnică

Conținut arhivă zip

  • Implementarea TQM la Nivelul Unitatiilor Prestatoare de Servicii.pptx

Te-ar putea interesa și

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Ai nevoie de altceva?