Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2280
Mărime: 91.43KB (arhivat)
Publicat de: Irma Gheorghe
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Valoarea neta actualizata

In perioada de recuperare a investitiei se pune problema comparabilitatii in timp a eforturilor si efectelor investitiei. Pentru a putea confrunta cheltuielile de investitie cu fluxurile de incasari ce vor rezulta din exploatare, se retine ca moment de referinta data punerii lor in functiune. In continuare, se calculeaza capitalizarea alocarilor anuale de capital pentru finantarea investitiilor si actualizarea recuperarilor anuale de capital prin fluxurile de incasari rezultate pe durata de viata a investitiei.

Astfel, o suma cheltuita azi va deveni peste „n” ani echivalenta cu o suma mai mare, in functie de factorul de fructificare (capitalizare) a capitalului pe piata financiara. In schimb, o suma ce se va obtine in viitor se va echivala azi cu o suma mai mica, proportional cu dobanda incasabila pana in momentul viitor obtinerii primei sume.

Asadar, o suma (S0) plasata cu o rata a dobanzii (d), dupa „n” ani devine alta suma (St):

S1 = S0(1+d)n

Daca luam invers, valoarea actuala (Sa) a unei sume (S) care se va incasa in „n” ani va fi egala cu:

unde: d= rata de actualizare

Din relatiile de mai sus: (1+d)n reprezinta factorul de capitalizare (fructificare), iar _ 1___ se numeste factorul de actualizare.

(1+d)n

Pentru decizia de investitie actualizarea opereaza, in special, pentru fluxurile de incasari (cash-flow) generate de punerea in exploatare a investitiei.

Plasamentele de capital pentru finantarea investitiilor sunt efectuate pe o perioada scurta de timp si, de obicei, nu neesita pentru capitalizarea sumelor avansate decat pentru durate mai mari de executare a lucrarilor de investitii.

Actualizarea fluxurilor de incasari rezultate din exploatarea investitiilor ridica unele probleme ale corectitudinii calculelor. Astfel, in primul rand, se pune problema realismului previziunii fluxurilor de incasari (cash-flow) avand in vedere aproximarile privind incasarile si paltile diferentiale. In al doilea rand, rata de actualizare nu este usor de ales intre rata inflatiei, rata dobanzii de piata, rata medie de rentabilitate pe economie, rata de risc, etc.

Practic, in actualizare se opteaza fie pentru rata medie a dobanzii corectata cu rata inflatiei si cu o prima de risc , (pentru proiectele de investitie finantate din capitalurile proprii), fie pentru costul mediu ponderat al capitalului, corectat cu riscul economic si financiar al indatorarii (in cazul proiectelor de investitie finantate din capitalurile proprii sicele imprumutate).

Valoarea neta actualizata opereaza, pe de o parte, cu fluxurile de incasari (amortisment si profit net) si vaoarea investitiei, iar pe de alta parte, cu factorul de actualizare. Ca urmare, valoarea neta actualizata (VNA) a unei investitii este egala cu diferenta dintre fluxurile de incasari actualizate si cheltuielile cu investitia (I), adica:

unde: I = investitia initiala sau capitalul cheltuit;

Ft= fluxul net de trezorerie (cash-flow) ale anului ”t” al perioadei de exploatare a investitiei;

k = rata de actualizare aleasa de catre conducatorul unitatii;

n = durata de exploatare a investitiei.

Valoarea neta actualizata indica cresterea valorii pe care o spera intreprinderea daca adopta proiectul de investitie. Daca valoarea neta este pozitiva inseamna ca va creste capitalul propriu, iar in cazul cand valoarea neta actualizata va fi negativa valoarea intreprinderii va scadea si proiectul de investitie se va respinge.

Preview document

Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 1
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 2
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 3
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 4
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 5
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 6
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 7
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 8
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 9
Influența Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Influenta Ratei de Actualizare asupra Venitului Net Actualizat Reinvestit.doc

Ai nevoie de altceva?