Cuprins
- 1. Introducere 3
- 2. Operațiunile de piață monetară .3
- 3. Operațiunile pe piața valutară ...4
- 4. Facilitățile permanente ..4
- 5. Rezervele obligatorii .5
- 6. Mecanismul de folosire al instrumentelor de politică monetară ...5
- 7. Concluzie ..6
- 8. Bibliografie ...6
Extras din referat
1. Introducere
Într-o economie deschisă, cum este cea a Republicii Moldova, atât factori evenimente din interiorul țării, cât și cele care au loc peste granițele noastre au impact semnificativ asupra economiei țării. Criza financiar globală din 2008-2009, frauda bancară din 2014, pandemia de COVID-19, au determinat dezechilibre macroeconomice.
Pentru a asigura atât creșterea economică neinflaționistă, cât și stabilitatea prețurilor, Banca Națională a Moldovei, în timp de inflație, întreprinde anumite măsuri pentru a îmbunătăți situația economică a țării la moment. Aceste măsuri se mai numesc instrumente ale politicii monetare. Conform reglementărilor în vigoare acestea se împart în: operațiunile de piață monetară, operațiunile pe piața valutară, facilitățile permanente și rezervele obligatorii.
2. Operațiunile de piață monetară
Operațiunile pe piața monetară (operațiuni de piață deschisă) reprezintă cel mai important instrument de politică monetară al BNM. Acestea au ca scop, gestionarea lichidităților de pe piață monetară și influențarea ratelor de dobândă pe termen scurt pe piața monetară interbancară. Operațiunile de piață monetară pot fi derulate prin licitații anunțate anticipat sau prin negocieri directe. Principalele categorii de operațiuni de piață monetară sunt: operațiuni REPO, emiterea de certificate ale BNM, atragerea de depozite, vânzări și cumpărări de VMS.
Operațiunile REPO sunt operațiuni reversibile, destinate injectării/absorbției de lichidități, în cadrul cărora BNM cumpără/vinde de la bănci/băncilor valori mobiliare de stat, cu angajamentul băncilor/BNM de a răscumpăra VMS respective la o dată ulterioară și la un preț stabilit la data tranzacției.
Obiectul operațiunilor REPO o reprezintă bonurile de trezorerie și obligațiunile de stat. Bonurile de trezorerie se emit cu scont și se răscumpără la scadență la valoarea lor nominală, avînd termen de circulație de 91, 182 și 364 de zile. De asemenea, la scadență, investitorului se achită o anumită dobândă. Spre deosebire de bonurile de trezorerie, obligațiunile de stat au un termen de circulație de până la un an și mai mare, iar dobânda se primește periodic sub formă de cupoane.
Valoare nominală a oricărei VMS este de 100 lei. Putem conclude, deci, că în cazul operațiilor REPO, BNM nu gestionează lichiditatea aflată în circulație prin intermediul valorii VMS-urilor, ci prin intermediul volumului de VMS-uri pe care le scoate la licitație. Emiterea de certificate ale BNM sunt operațiuni destinate absorbției de lichiditate, în cadrul cărora BNM vinde băncilor instrumente negociabile de datorie ale BNM. Valoarea nominală a unui certificat constituie 1000 lei. Certificatele BNM au termen de până la un an.
Atragerea de depozite la termen sunt destinate absorbției de lichiditate, în cadrul cărora BNM atrage depozite de la bănci cu scadența prestabilită. Spre deosebire de alte operații, acestea nu au loc cu o frecvență regulată. Vânzările și cumpărările de VMS sunt operațiuni destinate absorbției/injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNM vinde/cumpără VMS, transferul proprietății asupra acestora de la vânzător la cumpărător fiind realizat prin mecanismul "livrare contra plată". Aceste operațiuni se efectuează numai în scopuri structurale și nu au o frecvență standardizată.
Aastfel, în condițiile excesului structural de lichiditate în sectorul bancar al Moldovei, BNM în prezent vinde săptămânal Certificatele BNM pe termen de 14 zile în scopul absorbției de lichiditate. Totodată, în vederea îmbunătățirii condițiilor de creditare de către bănci a economiei naționale BNM anunță operațiuni destinate livrării de lichiditate. Aceste operațiuni se desfășoară sub formă de operațiuni repo la rată fixă pe termen de 14 zile.
Bibliografie
- www.bnm.md
- https://www.scribd.com/doc/147423750/Politica-Monetara-a-Republicii-Moldova-in-Contextul-Crizei-Economice-Globale
- https://mf.gov.md/sites/default/files/ghidul_investitorului_in_vms.pdf
- HOTĂRÂREA nr.188 Cu privire la aprobarea Regulamentului cu privire la operațiunile de piață monetară ale Băncii Naționale a Moldovei din 25 septembrie 2014
- Regulament privind efectuarea operațiunilor pe piața valutară interbancară a Republicii Moldova, aprobat prin HCA al BNM nr.8 din 24.01.2013
Preview document
Conținut arhivă zip
- Instrumentele politicii monetare.pdf