Libertatea de exprimare și dreptul la viață

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4702
Mărime: 21.16KB (arhivat)
Publicat de: Iuliana Farcaș
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Prin, conceptul de Drepturi ale omului se întelege un sistem de drepturi si libertati, îndatoriri de care se poate bucura fiecare om fara nici un fel de deosebire (de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica, origine nationala sau sociala, avere, nastere etc.), indiferent de tara în care traieste, în virtutea faptului ca este om.

Atât în documente oficiale la nivel national si international, cât si în literatura de specialitate existenta, printre cele mai importante drepturi ale omului sunt consemnate: dreptul la viata, la libertate, la securitatea persoanei, la recunoasterea personalitatii juridice, la egalitate în fata legii, la libertati politice (de gândire, de constiinta, de întrunire etc.), la munca, la odihna, la învatatura etc.

Poate cineva vorbi astazi de libertate fara sa se gândeasca la libertatea cuvântului? Omul a simtit întodeauna nevoia de a-si exprima liber toate trairile, gândurile, credintele, prin orice forma. Fie ea protest, muzica, pictura, presa.

Intr-o ordine de preocupari asemanatoare, Knut Frydenlund scria ca Astazi, Drepturile omului reprezinta mai mult decât o aparare contra violarii arbitrare a drepturilor unui individ. In special, tânara generatie vede in ele mai mult decât un joc de aparare. Ea ar voi ca sanse egale sa fie date fiecaruia pentru a lua parte activa la viata comunitatii.1

Cred ca atunci când abordam problematica Drepturilor omului nu trebuie sa plasam problema numai in raspunderea organismelor, institutiilor nationale si internationale, ci sa avem in vedere ca aceasta îndatorire revine si oamenilor. Drepturile unor largi categorii de oameni sunt îngradite, sau, de-a dreptul încalcate, prin faptul ca unii indivizi isi sporesc nemasurat avutul prin munca necinstita, prin inselare, prin eludarea legilor, prin sfidarea deliberata a ceea ce, de fapt, se cuvine si altora.

Se vede cu usurinta ca rolul presei e imens, intrucât cu ajutorul ei se comunica gândirea, se manifesta cugetarea, se raspândeste cultura si se ridica nivelul moral si intelectual.

Opinia care s-a statornicit de-a lungul timpului este aceea ca libertatea presei trebuie sa fie absoluta, ca libera comunicare a gândirii si opiniei este una dintre marile cuceriri ale omului, ale societarii civile.

Constitutia defineste ce anume se poate exprima liber, dar si formele si mijloacele de exprimare. În legatura cu primul aspect, vom observa ca pot fi exprimate liber gândurile, opiniile, credintele si creatiile de orice fel; o gasim in art 30 enuntata astfel:

1. Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

2. Cenzura de orice fel este interzisa.

3. Libertatea presei implica si libertatea de a înfiinta publicatii.

4. Nici o publicatie nu poate fi suprimata.

5. Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masa obligatia de a face publica sursa finantarii.

6. Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

7. Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, îndemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.

8. Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica

1 Tratat de drept comunitar , Octavian Manolache, editura Humanitas, Bucuresti, 2003

revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.

Cât priveste formele si mijloacele de exprimare, formularea constitutionala este de asemenea cuprinzatoare, acestea fiind: viu grai, scrisul, imaginile, sunetele, alte mijloace de comunicare în public. Exprimarea în public este definitorie pentru continutul juridic al acestei libertati, termenul public fiind desigur cel definit prin legi, mentionam ca art. 152 din Codul penal defineste ce înseamna, în sensul legii penale, o fapta savârsita în public.

Exprimarea gândurilor, opiniilor, credintelor, în istoria lor ca drepturi umane fundamentale, a dus la formularea a trei mari reguli: libertatea de exprimare, interzicerea cenzurii, responsabilitatea. Aceste reguli au avut o istorie aparte, forta libertatii de exprimare (mai ales libertatea presei) fiind din pacate deseori contracarata nu prin inteligenta, ci prin cenzura severa si raspundere exagerata.

Libertatea presei implica si libertatea de a înfiinta publicatii. De aici rezulta permisiunea înfiintarii si gestionarii unor structuri care sa asigure baza materiala necesara (tipografii, edituri, stocuri de hârtie, mijloace de difuzare etc). Pentru garantarea libertatii de exprimare, se permite legii sa poata impune mijloacelor de comunicare în masa, obligatia de a face publice sursele de finantare.

Libertatea de exprimare permite cetatenilor sa participe la viata politica, sociala si culturala, dar aceasta libertate nu poate fi absoluta si este supusa unor limite juridice.

Constitutia noastra interzice acele exprimari care urmaresc: prejudicierea demnitatii, onoarei, vietii particulare a persoanei si dreptul sau la propria imagine, defaimarea tarii si a natiunii, îndemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, manifestari obscene, contrare bunelor moravuri. De aici se desprinde ideea de protectie constitutionala a unor importante valori umane, statale, publice si sunt de acord cu asta, deoarece orice libertate de exprimare are si o limita de bun simt.

Abuzul în exercitarea libertatii de exprimare implica necesitatea raspunderii juridice, aceasta putând fi de natura civila sau penala.

Daca societatea româneasca va sti sa reziste acestor presiuni si sa le opuna o actiune hotarâta, atunci libertatea precara de astazi, inclusiv cea de exprimare, va putea fi folosita pentru a dobândi, pe termen mediu si lung, o libertate mult mai stabila si durabila. Daca nu, viitorul nostru ramâne imprevizibil.

Victor Duculescu noteaza ca una dintre cele mai importante cuceriri ale revolutiilor democratice din toate timpurile a constituit-o libertatea presei, conceputa in stransa legatura cu libertatea intrunirilor si libertatea cuvantului.2

Libertatea exista doar daca nu e limitata, dar lipsa restrictiilor nu e suficienta; libertatea trebuie sa aiba si un continut pozitiv, sa fie sustinuta de valori concretizate în actiune. În cazul libertatii de exprimare, e necesar ca cineva sa asculte, sa existe dialog si consecinte ale dialogului: consecinte normale si moderate, dar în acelasi timp necesare si previzibile. Altfel, libertatea de exprimare poate sa duca nu la dialog, ci la cacofonie si haos. Legatura dintre cuvinte si realitate se poate vedea, spre exemplu, foarte bine în zona societatii civile, a organizatiilor nonguvernamentale, nu întâmplator atacate de guvernul Nastase cu reglementari în spirit pur totalitar.

Preview document

Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 1
Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 2
Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 3
Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 4
Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 5
Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 6
Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 7
Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 8
Libertatea de exprimare și dreptul la viață - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Libertatea de Exprimare si Dreptul la Viata.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Delicte de presă. Răspunderea juridică civilă cu privire la delictele de presă

1. Argument Mass-media se înfăţişează pe sine, la început de secol XXI, ca un domeniu de viaţă socială din ce în ce mai complex, concretizat în...

Dreptul la Vot

Capitolul I EXPLICAREA CONCEPTULUI DE DREPTURI ALE OMULUI Secţiunea 1: Apariţia şi evoluţia istorică a protecţiei drepturilor omu¬lui Omul, prin...

Aspecte Interdisciplinare Privind Criminalitatea în Domeniul Corupției

INTRODUCERE Coruptia in Romania este evaluata ca fiind foarte mare de catre diverse studii (Transparency International, PricewaterhouseCoopers,...

Izvoarele Drepturilor Omului

Lucrarea de faţă prezintă, în ansamblu, conceptul de „drepturile omului” care au fost încă din antichitate şi până în prezent o temă aflată în...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND PROTECŢIA JURIDICĂ A DREPTURILOR OMULUI I.1.Apariţia şi evoluţia istorică a protecţiei drepturilor...

Organizația Națiunilor Unite

CAPITOLUL I ORGANIZAŢIA NAŢIUNILOR UNITE I.1. APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA O.N.U. Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie...

Libertatea de Exprimare

Capitolul I: Generalitati 1).Definire si consacrare legislativa Libertatea de exprimare reprezinta una dintre conditiile primordiale pentru...

Drepturile Omului

I. Delimitari conceptuale privind drepturile omului si Dreptul international al drepturilor omului 1.Delimitari conceptuale privind drepturile...

Ai nevoie de altceva?