NEET - Tinerii care nu au un loc de muncă, educație sau formare profesională - caracteristici, costuri și răspunsuri politice în Europa

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 4387
Mărime: 26.97KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana C.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Originea și dezvoltarea termenului NEET

Necesitatea unui indicator suplimentar pentru capturarea tinerilor care nu erau în câmpul muncii, educație sau formare a apărut pentru prima dată în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1980. Aceasta s-a datorat în principal schimbărilor în regimul de beneficii din Regatul Unit, care a lăsat majoritatea celor cu vârste între 16 și 18 ani fără acces la ajutoare de șomaj. Ca o consecință a acestei identificări a NEET, cercetătorii și oficiali guvernamentali au început să adopte noi modalități de estimare a prevalenței vulnerabilității pe piața muncii în rândul tinerilor.

Termenul NEET a fost introdus formal la nivel politic în Marea Britanie în 1999, odată cu publicarea raportului Guvernului privind raportul de decalaj. Termenul a câștigat rapid importanță dincolo de Marea Britanie, iar la începutul ultimului deceniu,definiții echivalente au fost adoptate în aproape toate statele membre ale UE.

Majoritatea țărilor europene au definit NEET ca fiind tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani care nu erau în câmpul muncii, educație sau formare profesională și au utilizat datele naționale din ancheta forței de muncă (AFM) pentru a măsura fenomenul. Pe plan internațional, cu toate acestea, se folosesc definiții diferite.

Caracteristici și factori de risc

În general, există un acord rezonabil cu privire la gama de factori sociali, economici și personali care sporesc șansele ca un individ să devină NEET. În general, se consideră că statutul NEET provine dintr-o interacțiune complexă a factorilor instituționali, structurali și individuali.

Mai precis, literatura de specialitate sugerează că există doi factori principali de risc legați de statutul NEET vulnerabil: dezavantajul și dezamăgirea. În timp ce dezavantajul educațional este asociat cu factori sociali, cum ar fi familia, școala și caracteristicile personale ale tânărului, dezamăgirea se referă la atitudinea pe care tinerii o au față de educație, așa cum este exprimată prin absența sau comportamentul care duce la excluderea școlară. Există, de asemenea, o corelație clară între dezavantajul educațional și dezamăgirea dintre cei sub 16 ani și dezangajarea ulterioară.

Atât dezavantajul educațional, cât și dezamăgirea sunt legate de o serie de factori de fond. Acestea includ dezavantajul familial și sărăcia, având unul sau ambii părinți șomeri, care trăiesc într-o zonă de șomaj ridicat, sunt membri într-un grup etnic minoritar și au o boală cronică, handicap sau nevoi educaționale speciale . Interesul parental în educația copilului, zona de reședință și nivelul de educație al copiilor sunt predictori puternici ai statutului NEET.

Cercetarea efectuată de Departamentul pentru Educație și Competențe din Marea Britanie constată 10 factori asociați cu NEET:

- nu există calificări educaționale,

- excluziune școlară,

- ocupație anterioară,

- ocupație scăzută a părinților, în cazul în care nici unul dintre părinți nu lucrează cu normă întreagă, având copii de la o vârstă fragedă, care locuiesc în afara casei familiale, având o problemă de sănătate sau un handicap și având părinții care locuiesc în locuințe închiriate.

Cercetarea existentă pune un accent deosebit pe fondul familial și pe caracteristicile individuale ca factori determinanți ai statutului NEET. La nivel individual, caracteristicile suprareprezentate în rândul populației NEET sunt:

- nivel scăzut de studii universitare;

- sarcina adolescentă și părinții singuri;

- nevoile educaționale speciale și dificultățile de învățare;

- probleme de sănătate și boli mintale ;

- implicarea în activități criminale;

- slaba motivație și aspirație( incluzând lipsa de încredere, sentimentul fatalismului și stima de sine scăzută) .

Dintre NEET-urile non-vulnerabile, motivația este adesea identificată ca fiind unul dintre factorii-cheie; cei care sunt mai susceptibili de a veni dintr-un mediu privilegiat și care rămân pe scurt în afara pieței forței de muncă și a educației, ar putea să facă acest lucru pentru a preleva locuri de muncă și cursuri educaționale.

La nivel de familie, caracteristicile frecvente ale NEET sunt:

- privarea economică și părinții care nu lucrează;

- dimensiunea mare a familiei,

- supraaglomerarea și locuințele sărace.

Totuși, trebuie subliniat faptul că adesea nu este ușor să se facă diferența între acei factori care determină sau duc la starea NEET și acei factori care sunt pur și simplu corelați cu NEET (Farrington and Welsh, 2003, 2007). În plus, NEET-urile afișează deseori dezavantaje multiple și factori de risc. Prin urmare, este dificil să separăm factorii care determină starea NEET.

Preview document

NEET - Tinerii care nu au un loc de muncă, educație sau formare profesională - caracteristici, costuri și răspunsuri politice în Europa - Pagina 1
NEET - Tinerii care nu au un loc de muncă, educație sau formare profesională - caracteristici, costuri și răspunsuri politice în Europa - Pagina 2
NEET - Tinerii care nu au un loc de muncă, educație sau formare profesională - caracteristici, costuri și răspunsuri politice în Europa - Pagina 3
NEET - Tinerii care nu au un loc de muncă, educație sau formare profesională - caracteristici, costuri și răspunsuri politice în Europa - Pagina 4
NEET - Tinerii care nu au un loc de muncă, educație sau formare profesională - caracteristici, costuri și răspunsuri politice în Europa - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • NEET - Tinerii care nu au un loc de munca, educatie sau formare profesionala - caracteristici, costuri si raspunsuri politice in Europa.docx

Ai nevoie de altceva?