Extras din referat
În 1959, un câmp de gaz a fost descoperit lângă Slochteren, în provincia Groningen din partea de nord a Olandei. Deși nu au fost imediat apreciate, alte sonde de evaluare și studii de teren au confirmat potențialul câmpului de a deveni un câmp uriaș de gaze la țărm prin orice standard. A fost începutul unei revoluții în căutarea și utilizarea gazului ca sursă de energie primară în Olanda și Europa de Vest.
Consumul de gaze naturale a crescut cu 96 de miliarde metri cubi. Producția globală de gaze naturale a crescut cu aproape 131 miliarde de metri cubi (4%) dublu față de rata medie de creștere de 10 ani.
Economia Olandei este una dintre cele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, bazându-se pe comerțul exterior, pe servicii și industria energetică. Economia olandeză se bazează în mare măsura pe comerțul exterior și se remarcă prin relațiile industriale stabile, șomaj și inflație moderate, balanță comercială excedentară și rolul de important hub european de transport.
Olanda (inclusiv sectorul olandez al Mării Nordului) este cel mai mare producător și exportator de gaze naturale din UE. Între 15% și 20% din consumul total anual de gaze naturale al Uniunii Europene este produs în Olanda. Astfel, în ultimii 40 de ani, industria națională de gaze naturale a avut, și continuă să aibă, o contribuție importantă la prosperitatea Olandei. Producția este stabilită pentru 21,6 miliarde de metri cubi în acest an, deja în scădere de la un prag de 53,8 miliarde de metri cubi în 2013, după o serie de reduceri, deoarece decenii de extracție au dus la zeci de cutremure în fiecare an, dăunând mii de case și clădiri.
Producția de gaze naturale generează peste 2% din PIB-ul olandez și asigură aproximativ 11.000 locuri de muncă, predominant în partea de nord a țării. Anual, în Olanda se extrag circa 70 miliarde m3 , din care jumătate pentru consumul propriu, iar jumătate pentru export (9 miliarde de euro). Rezervele sunt estimate la aproximativ 1.600 miliarde m 3 , dar având în vedere faptul că până în anul 2025 acestea se vor sfârși, guvernul olandez plănuiește să creeze un “hub” de gaz în Europa, asigurându-și astfel poziția importantă în producția, tranzitul, depozitarea, comercializarea și cercetarea in acest sector.
Olanda și-a stabilit importanța pentru piața de gaze naturale datorită rolului lor esențial în UE. Baza rezervelor de gaze naturale dovedite în Olanda a scăzut în ultimii ani datorită multor ani de producție semnificativă de gaze naturale. În mod specific, rezervele totale de gaze naturale dovedite în Olanda a scăzut cu 39,8% în perioada 2004-2014. Cu toate acestea, Olanda a avut până în 2014 încă 799,7 miliarde metri cubi de rezerve de gaze naturale, ceea ce le-a dat cel mai mare total de rezerve de gaze naturale .
Producția de gaze naturale în a scăzut semnificativ în ultimii ani. În anul 2014, producția a fost în scădere deosebit de mare. În 2014, Olanda a produs 55,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce a reprezentat o scădere de aproximativ 18,7% a producției de gaze naturale față de anul precedent. Cu toate acestea, chiar și cu această scădere semnificativă a producției, Olanda a rămas în continuare cel mai mare producător de gaze naturale din UE și cel mai mare producător din lume, în 2014.
Bibliografie
1. https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html
2. https://www.eia.gov/beta/
3. https://www.nlog.nl/
4. http://energy.sia-partners.com/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Netherlands.pdf