Plasamente financiare și IAS 313

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4269
Mărime: 31.47KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. Introducere

Fiecare intreprindere are ca scop pe termen lung dezvoltarea si diversificarea activitatii. Astfel ea va actiona in sensul cumpararii echiapmentului necesar dezvoltarii, cale numita crestere interna, ori va prelua integral sau in comun, controlul unei societati ce detine deja echipamnetul necesar, acest mod purtand denumirea de crestere externa. Pentru oricare din aceste moduri de crestere a societatii este nevoie de resurse financiare rezultate din capacitatea intrepdinderii de a economisi.

Prin economisire se urmărește crearea unor rezerve de bani care să fie păstrate în condiții de risc cât mai mic, dacă se poate chiar inexistent, pentru a fi utilizati ulterior, fie pentru realizarea unor obiective personale pe termen mediu și lung, fie pentru a face față unor evenimente neprevăzute: o cheltuială imediată neprogramată, fie chiar pentru a investi ulterior.

Plasamantele financiare reprezinta operatiunea de utilizare a economiilor pentru constituirea de depozite bancare in vederea achizitionarii de active financiare. Câștigul care se obține din plasarea economiilor în aceste depozite bancare este reprezentat de o dobândă (în general fixă, dar poate fi și variabilă), fără a exista nici un moment pericolul ca la scadență suma obținută să fie mai mică decât cea inițială ca urmare a unor evenimente adverse.

Daca scopul final al constituirii acestor depozite este utilizarea lichiditatilor pentru dezvoltarea afacerii, detinatorul economiilor va folosi aceste surse in diferite investitii, desigur, pentru un castig mai mare. În categoria investițiilor intră cea mai mare parte a tipurilor de plasamente: de la cele cu risc mai redus cum sunt obligațiunile emise de companii private și până la cele cu risc ridicat de tipul acțiunilor listate la bursă sau cu risc foarte ridicat cum este cazul contractelor futures și al opțiunilor. Toate acestea sunt investiții în instrumente financiare. Există însă și persoane care investesc în obiecte de artă, în metale prețioase, imobile, sau chiar își pornesc propria afacere. Și acestea sunt tot investiții numai că ele nu se circumscriu unei piețe financiare sau bursiere.

Plasamentele bancare

Odată ce am reușit să punem niște bani deoparte, fie ei mulți sau puțini, obiectivul nostru principal este să le sporim valoarea sau cel puțin să o conservăm. Pentru aceasta, o soluție este să alegem din produsele de economisire aflate în portofoliul băncilor și a altor instituții. Gama de produse de economisire oferită de bănci este din ce în ce mai diversă. În afara depozitelor clasice, există acum produse a căror dobândă crește progresiv sau instrumente financiare care combină economisirea cu investițiile pe piețe de capital, iar acestea sunt numai cateva exemple.

Conceptul de plasament bancar poate fi definit ca o investiție într-un activ care, se presupune, că va aduce în viitor, profit. Din perspectiva băncilor, plasamentele bancare reprezintă plasarea disponibilităților bănești sub formă de credite și derivate ale acestora, urmărind obținerea unui profit cu un risc minim.

Depozitele bancare reprezintă principala resursa financiară pentru băncile comerciale. Instrument cu un grad de risc foarte scăzut, depozitul bancar nu oferă însă randamente foarte ridicate. Pentru cei care preferă risc minim, contează totuși foarte mult metoda de alegere a depozitului bancar cel mai rentabil.

Sunt sume de bani, hartii de valoare, obiecte de valoare depuse spre păstrare și fructificare la o bancă și care vor fi restituite la solicitarea depunătorului. Depozitele bănești reprezintă principala sursă de atragere de disponibilitați, în vederea plasării ulterioare a acestora de către bancă, respectiv pentru acordarea de credite. Depozitele bancare sunt "la vedere" - caz în care sumele pot fi retrase oricând sau "la termen" - caz în care sumele nu pot fi retrase decât la expirarea termenelor pentru care au fost constituite.

Depozitul la vedere - deponentul poate utiliza oricând sumele existente în contul de depozit, pentru efectuarea de plați în cont sau retrageri din cont. Sunt cele mai răspândite, suma de bani constituită sub forma unui depozit bancar pentru o durată inițială de cel puțin o zi lucratoare poate fi retrasă oricând. Pentru retrageri peste o anumită sumă se poate stabili, dacă este nevoie, un scurt preaviz de o zi sau două.

În majoritatea cazurilor depozitul la vedere este înregistrat într-un cont de depozit sau într-un cont curent: de obicei, titularul intenționează să constituie o sumă disponibilă pentru plățile pe care le va solicita băncii să le efectueze la un anumit moment dat, și nu să facă un plasament. Pentru depozitele la vedere, băncile plătesc o dobânda mai mică decât pentru cele la termen, în timp ce pentru păstrarea unor obiecte de valoare percep un comision.Pe aproape tot parcursul anului trecut dobânzile oferite de băncile comerciale la depozite au fost real negative. Acest lucru s-a întâmplat în primul rând datorită nivelului ridicat al inflației.

Preview document

Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 1
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 2
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 3
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 4
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 5
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 6
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 7
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 8
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 9
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 10
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 11
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 12
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 13
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 14
Plasamente financiare și IAS 313 - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Plasamente financiare si IAS 313.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Monografie - BRD Groupe Societe Generale

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie Forma juridică: societate pe acţiuni, persoană juridică română; Număr de acţiuni:...

Monografie Raiffeisen Bank

Cap. 1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoţie 1.1 Grupul bancar Raiffeisen Austria Una dintre cele mai bune grupuri bancare din Europa...

Ai nevoie de altceva?