Prețurile și evoluția prețurilor în România în perioada 2019-2023

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1928
Mărime: 106.15KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Nastaca
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Pretul reprezinta cantitatea baneasca pe care un cumpărător o ofera producatorului in urma achizitionării unui bun sau serviciu. Pretul are un rol important în activitatea firmei deoarece cu ajutorul stabilirii corecte a acestuia, antreprenorii isi pot atinge principalul obiectiv care este reprezentat de maximizarea profitului. In practica se întalnesc mai multe categorii de preturi, printre care preturile de aprovizionare ( preț de achizitie, pret negociat, pret de import, pretul bursei etc) și prețul de vânzare( prețul de vânzare al producătorilor, al importatorilor sau al firmelor de comerț ). Nivelul preturilor depinde în cea mai mare parte de raportul dintre cerere și oferta. Prețul este influențat de produs, el variind în mod frecvent de-a lungul ciclului de viață al acestuia. Prețul este cel care compensează cheltuielile de distribuție și promovare, înfluențează serviciile clienților, sensibilizează și atrage segmente de piață.Preturile bunurilor și serviciilor se pot modifica oricând. Unele preturi cresc, altele scad.

Inflația se manifesta atunci când este înregistrată o creștere generala a preturilor și poate reduce valoarea monedei în timp . Atunci când se stabilește creșterea medie a preturilor, se acorda o pondere mai mare preturilor produselor sau serviciilor pentru care cheltuim mai mult, de exemplu electricitatea, gazul etc.

Creșterea inflației înseamnă că va trebui sa plătim sume mai mari de bani pentru aceleași bunuri sau servicii. Dacă veniturile noastre nu cresc odată cu mărirea preturilor, puterea de cumpărare va scădea, iar în timp inflația va creste costul vieții si va afecta negativ economia, ceea ce va duce la creștere economica mai lenta. Fiecare bun sau serviciu are un anumit preț care în timp poate varia. Rata inflației este reprezentata de prețul unui anumit bun sau serviciu dintr-o anumita perioada a anului( martie 2023) comparat cu prețul aceluiași bun sau serviciu din aceeași perioada a anului anterior(martie 2022).

Inflația în zona 0 reprezinta dinamica preturilor bunurilor sau serviciilor și face referire la faptul ca toate tarile din Uniunea Europeana respecta aceleași metodologii, ceea ce face posibila compararea datelor între tari.Aceasta măsură este un bun mod de a evalua evoluția preturilor în economie.

Când se vorbește despre preturi, se vorbește totodată despre inflatie; acestea aflandu-se intr-o strânsă legătură.

Evolutia preturilor bunurilor si serviciilor de consum in anul 2020

Pandemia COVID-19 a avut un puternic impact asupra economiei globale în anul 2020. Comparativ cu tarile din Uniunea Europeana, unde PIB-ul a scăzut cu 6,4%, România a înregistrat o scădere de 3,9% a PIB-ului. Starea de urgenta instaurata odată cu pandemia și masurile restrictive impuse de autorități au cauzat o contribuție negativa la creșterea PIB a unor sectoare economice importante precum: agricultura sau sectorul industrial. Sectorul construcțiilor a făcut fata pandemiei și chiar a înregistrat o creștere în 2020, având un aport de 6,6 la formarea PIB-ului.

Bibliografie

1. https://www.economistul.ro/

2. https://insse.ro/cms/ro/content/ipc%E2%80%93serie-de-date-anuala

3. https://www.wall-street.ro/#gref

4. https://www.zf.ro/

5. https://www.sfin.ro/

6. https://www.bnr.ro/home-mobile.aspx

Preview document

Prețurile și evoluția prețurilor în România în perioada 2019-2023 - Pagina 1
Prețurile și evoluția prețurilor în România în perioada 2019-2023 - Pagina 2
Prețurile și evoluția prețurilor în România în perioada 2019-2023 - Pagina 3
Prețurile și evoluția prețurilor în România în perioada 2019-2023 - Pagina 4
Prețurile și evoluția prețurilor în România în perioada 2019-2023 - Pagina 5
Prețurile și evoluția prețurilor în România în perioada 2019-2023 - Pagina 6
Prețurile și evoluția prețurilor în România în perioada 2019-2023 - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Preturile si evolutia preturilor in Romania in perioada 2019-2023.docx

Te-ar putea interesa și

România și Zona Euro

I. Premise. Adoptarea de către România a monedei euro constituie un pas crucial pentru economia unui stat membru, deoarece puterea de decizie în...

Ai nevoie de altceva?