Recesiunea economică

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3188
Mărime: 21.71KB (arhivat)
Publicat de: Georgel Groza
Puncte necesare: 6

Extras din referat

In vremea din urma, voci mai mult sau mai putin zgomotoase ne alarmeaza, fie aparand la televizor, fie prin intermediul ziarelor, ca ne asteapta vremuri grele. Criza economica! Recesiune! Dezastru economic!Mai intai sa lamurim cateva notiuni .

Biroul National de Cercetare Economica din SUA defineste recesiunea ca o forma severa de criza economica. Altfel spus, un declin semnificativ al nivelului activitatii economice in intreaga societate, vizibil prin inregistrarea unei rate negative de crestere a Produsului Intern Brut (PIB), in doua sau mai multe trimestre succesive.

In termeni comparabili, in toate domeniile de activitate se consemneaza rate trimestriale negative de crestere in raport cu perioadele corespondente din anul precedent. Se inregistreaza o scadere a productiei industriale, a volumului de productie in constructii si a vanzarilor de marfuri si servicii.

In plan social, recesiunea se manifesta prin cresterea ratei inflatiei si a somajului si scaderea veniturilor reale ale populatiei. O recesiune mai indelungata duce la depresiune economica.

Depresiunea economica este considerata o forma extrema de recesiune, fiind caracterizata, in principal, de o restrangere majora a productiei industriale, a investitiilor si a schimburilor comerciale, o crestere neobisnuita a ratei somajului si a preturilor marfurilor si a tarifelor serviciilor (hiperinflatie) si, in consecinta, inregistrarea unei rate negative semnificative a Produsului Intern Brut (PIB) timp de cel putin doua trimestre.

Pentru o intelegere corecta a manifestarii in Romania a acestor fenomene economice - recesiune, respectiv depresiune economica - se impune o analiza a situatiilor economice si sociale, incepand cu anul 1990 si pana in prezent, asa cum sunt reflectate de statisticile oficiale.

Iar pentru relevarea acestor fenomene, se are in vedere analiza a patru indicatori macroeconomici principali, si anume: Produsul Intern Brut (PIB), productia industriala, castigul salarial real si rata medie anuala a inflatiei.

Romania a inregistrat, in doua perioade, forma severa de recesiune numita depresiune economica. Si anume, in anii 1991-1992 si 1997-1999. Datele statistice oficiale confirma.

In primul interval analizat, cei patru indicatori au inregistrat rate majore negative de crestere, atat in anul 1991, cat si in anul 1992.

Productia fizica industriala a inregistrat cele mai mari scaderi din anii ‘90, respectiv -23,0%, in anul 1991, si -25,3%, in anul 1992, scaderea cumulata (aferenta celor doi ani) in raport cu anul 1990 fiind de 42,5%.

Influentele negative ale scaderilor de productie asupra PIB-ului au fost semnificative, acesta inregistrand in ambii ani scaderi insemnate. Si anume, -12,9% in anul 1991 si -8,8% in anul 1992, scaderea cumulata a celor doi ani fiind de 20,6%, in comparatie cu anul 1990.

Rata medie anuala a inflatiei a consemnat existenta fenomenului de hiperinflatie, nivelurile acesteia fiind de +170,2% in anul 1991, respectiv +210,4% in anul 1992. Urmare a hiperinflatiei, castigul salarial real a scazut cu 18,5% in anul 1991 si cu 13,1% in anul 1992, iar scaderea puterii de cumparare in raport cu anul 1990 a fost de 29,2%.

Dupa o perioada de patru ani de redresare economica, inregistrandu-se cresteri anuale incepand cu 1993 si pana in 1996 inclusiv, in Romania s-a consemnat pentru a doua oara depresiune economica.

In perioada 1997-1999, productia fizica industriala a inregistrat rate anuale negative de crestere, scaderea cumulata fiind de 22,0% la sfarsitul anului 1999, in raport cu anul 1996. Produsul Intern Brut (PIB) a scazut an de an, rata negativa de crestere ajungand la 11,7% in 1999, comparativ cu 1996. Hiperinflatia s-a instalat din nou, rata medie anuala a inflatiei urcand de la +38,8% in 1996 la +154,8% in 1997. Castigul salarial real s-a diminuat foarte mult, in cei trei ani, scaderea cumulata fiind de 27,7%, in raport cu anul 1996.

Cu toate ca, incepand cu anul 2000, Romania s-a inscris pe o traiectorie de crestere economica neintrerupta, influentele negative ale celor doua crize economice severe asupra intregii economii s-au manifestat pana in anul 2003, inclusiv.

Dar, incepand cu anul 2004 (pentru prima oara), Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat an de an cresteri si in raport cu anul 1990.

In consecinta, la sfarsitul anului 2007 s-a consemnat o rata pozitiva de crestere de 27,4%, comparativ cu anul 1990. Starea economica a Romaniei devenea astfel cu mult mai buna decat cea de la sfarsitul anului 2003 (-1,4%, rata negativa de crestere a PIB-ului in raport cu anul 1990). Statisticile oficiale confirma.

Preview document

Recesiunea economică - Pagina 1
Recesiunea economică - Pagina 2
Recesiunea economică - Pagina 3
Recesiunea economică - Pagina 4
Recesiunea economică - Pagina 5
Recesiunea economică - Pagina 6
Recesiunea economică - Pagina 7
Recesiunea economică - Pagina 8
Recesiunea economică - Pagina 9
Recesiunea economică - Pagina 10
Recesiunea economică - Pagina 11
Recesiunea economică - Pagina 12
Recesiunea economică - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Recesiunea Economica in Romania si Impactul sau Asupra Salariilor.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurarea de Persoane

INTRODUCERE Asigurarile constituie o ramura de activitate, un sector al serviciilor cu multiple valente. Dincolo de rolul fundamental al acestora...

Șomajul

România traversează în prezent o perioadă de modificări profunde ce afectează toate sferele vieţii sociale. Una din cele mai importante modificări...

Reforma pactului de stabilitate și creștere

Această întrebare apare ca justificată din două motive care reies din analiza anterioară: regulile prea rigide ale Pactului de Stabilitate si...

Criza economică în România

Capitolul I.Aspecte generale ale crizei economice in Romania Criza economica pe care Romania incepe sa o traverseze este cu precadere o criza...

Ucraina

CONCLUZII CAP I: Ucraina,notiuni generale Denumirea oficială: Ucraina Capitala: Kiev (2,6 milioane de locuitori) Limba oficială: ucrainiana...

Economia României în Perioada Interbelica

INTRODUCERE Prezenta lucrare urmărește dezvoltarea economiei românești de la încheierea primului război mondial și pînă la marea criză economică...

Analiza comparativă a crizei 1929-1933 față de recesiunea economică din 2008

Introducere Marea Depresiune 1929-1933 Premise 1. Creșterea numărului investitorilor. 2. Creșterea ratei de economisire. 3. Politica banilor...

Planul de Afaceri al SC D and C Impex SRL - Managementul Firmei

SINTEZĂ Istoricul firmei: Din 1996, de când şi-a început activitatea pe piaţă auto orădeană, D&C Oradea, dealer autorizat Volkswagen şi Audi a...

Ai nevoie de altceva?