Extras din referat
Etica (din greacă ἦθoς ēthos = datină, obicei) este una din principalele ramuri ale filosofiei, ea se ocupă cu cercetarea problemelor de ordin moral, încercând să livreze răspunsuri la întrebări precum: ce este binele/răul? cum trebuie să ne comportăm?
În Întemeierea metafizicii moravurilor, Immanuel Kant susține că etica se fondează în împrejurul răspunsului la întrebarea "Was soll ich tun?" (= ce trebuie să fac?). Când spune acestea, el pleacă de la premisa crasă că există o etică veritabilă, universal acceptată. Întrebarea eticii nu a fost pe atât de corect formulată de Kant, ea fiind nu "Was soll ich tun", ci "Was kann ich wissen über das was ich tun soll?" (= Ce pot să știu despre ce trebuie să fac?).
Mediul universitar a fost, este și va fi văzut ca un arhetip al conduitei etice pentru societate. Mediul universitar favorizează formarea personalităților, specialiștilor și oamenilor culți cu caracter ce ar putea menține civilizația creată de strămoșii intelegenți. Printre principalele misiuni ale universității se enumeră și formarea personaltităților cu o conduită etică care contribuie la păstrarea și îmbunătățirea societății.
Universitatea reprezintă o instituție de învățământ superior, organizată pe mai multe facultăți și secții, care pregătește specialiști în științe tehnice economice, umaniste și ale naturii. Universitatea poate fi comparată cu un furnizor care distribuie cunoștințe și educație, prin activități de învățământ bazate pe programe de studii autorizate ce funcționează conform legii. Universitatea poate fi de stat, particulară sau confesională, dar indiferent de tip, ei ii este garantată de Constituție autonomia universitară.
Universitatea are o implicare directă în modelarea personalității a studentului de aici și se simte necesitatea impunerii unui cod de conduită etică în mediul universitar.
Structura a întregului sistem educațional superior este cultul unei persoane dezvoltate armonios- educată, cultivată, sănătoasă din punct de vedere fizic și moral, un adevărat cetățean al țării sale.
Conduita etică contribuie la formarea unei poziții sociale active, ce formează abilități morale de viață ale tinerilor într-o societate mereu schimbătoare și complicată. Specificitatea unei universități clasice reprezintă procesul educațional, ce nu se limitează la formarea profesională. Conduita etică ar trebui să nu fie versatilă, să includă nu numai cunoștințe ci să dezvolte trăsături individuale de personalitate.
Conduita etică în mediul universitar reprezintă norme care stabilesc valori, responsabilități și principii morale ce îndrumă nu doar profesorii ci și studenții. Conduita etică trebuie să existe nu doar ca o teorie într-o universitate ci fixată în educația tuturor celor implicați în mediul universitar. Respectarea normelor universității și comportamentul etic asigură succesul în toată viața studentului.
Bibliografie
1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Etic%C4%83
2. Definiția cuvântului universitate - https://dexonline.ro/definitie/universitate
3. Codul de etică și deontologie universitară. Partea a ll-a, Capitolul 12: Dispoziții generale, Art.89: Scop și intenție, punctul b, pag. 38 https://www.upit.ro/_document/8519/codul_de_etica_si_deontologie.pdf
4. Codul de etică și deontologie universitară. Partea a ll-a, Capitolul 12: Dispoziții generale, Art.91: Libertatea academică, subpunctul 6, pag. 39 https://www.upit.ro/_document/8519/codul_de_etica_si_deontologie.pdf
Preview document
Conținut arhivă zip
- Necesitatea impunerii unui cod de conduita etica in mediul universitar - Implicatii si reflectii.docx