Cuprins
- Introducere 1
- 1. Piata monetara în România 2
- 1.1. Piata monetara: mecanism al economiei de piata.Tranzitia si statornicirea pietei monetare în tara noastra. 2
- 1.2. Principalele categorii de credite de refinantare a bancilor comerciale de catre BNR 3
- 2. Trecerea de la piata interbancara la piata monetara deschisa 8
- 3. Stadiul tranzitiei, concurenta si eficienta pietei monetare 11
- 4. Piata monetara actuala din Romania-statistici BNR 13
- 5. Lista fondurilor de piata monetara, în scopurile
- Normei BNR nr. 13/2006 15
- Bibliografie 16
Extras din referat
“Piata monetara în România”
Introducere
- Piata monetara in general -
Piata monetara este o componenta esentiala a pietei capitalurilor si are un rol deosebit de important în derularea normala a fluxurilor de plati la nivelul economiei. În ultimele decenii ea a cunoscut transformari profunde, generate de inovatia financiara în domeniu, dar si de dorinta autoritatilor monetare de a perfectiona si a eficientiza instrumentele de politica monetara si de a potenta concurenta pe piata creditului.
Piata monetara este o componenta importanta a pietei creditului,alaturi de piata financiara, care este o piata a capitalurilor pe termen lung, si piata valutara.
Cele trei piete se individualizeaza prin investitiile functionale si prin modul de derulare a tranzactiilor.
Piata monetara este o piata a capitalurilor pe termen scurt si foarte scurt pentru toate organismele de credit bancare.Aceasta este o piata a monedei centrale(numerarul, biletele de banca si disponibilitatile detinute de banci la banca centrala) deoarece operatiunile de împrumut se deruleaza între bancile creatoare de moneda, precum si între acestea si banca de emisiune si se realizeaza numai în moneda bancii centrale.
1. Piata monetara în România
1.1. Piata monetara: mecanism al economiei de piata.Tranzitia si statornicirea pietei monetare în tara noastra.
Piata monetara este un mecanism al economiei de piata.Ea n-a putut exista si functiona în România înainte de 1989.În economia planificata central cu caracter imperativ a avut loc transformarea monedei din instrument al actiunii descentralizate a detinatorilor puterii de cumparare în instrument al dictatului etatist. Aceasta “subordonare” a monedei fata de centrul puterii politice s-a realizat prin prevalenta proprietatii de stat si cvasi-lichidarea proprietatii private, prin predominarea preturilor administrate pietei, prin lipsa agentilor economici socializati de formele fundamentale ale autonomiei decizionale, prin aservirea aparatului bancar si financiar fata de criteriile planului-directiva prin suprimarea pietei titlurilor de valoare.Astfel instrumentate , categoriile valorice au încetat sa reflecte, în cea mai mare masura , situatia reala din economie.Rentabilitatea si situatia fondurilor agentilor economici au fost deturnate.Au aparut intreprinderi rentabile fara merite proprii si întreprinderi cu pierderi fara ca acestea sa poarte vina pentru situatia lor financiara.
Astfel de fenomene au fost generate de preturile fixate cu o ridicata doza de subiectivism si arbitrar, inevitabile într-o economie în care mecanismele pietei sunt anihilate si blocate.
Statornicirea pietei monetare este totodata legata de restructurarea aparatului bancar, nu numai de lichidarea monopolului statului de proprietar nemijlocit al tuturor bancilor si nu numai prin eliminarea subordonarii bancilor fata de Guvern.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Piata Monetara in Romania.doc