Extras din referat
1. ROLUL GUVERNULUI INTR-O SOCIETATE LIBERA
In mod obisnuit, societatilor totalitare li se obiecteaza ca vad in scop o justificare a mijloacelor. A nega faptul ca scopul scuza mijloacele inseamna, in mod indirect, sa afirmi ca scopul respectiv nu este scopul final, ca scopul final este folosirea unor mijloace adecvate. Ne place sau nu, orice scop care poate fi atins numai prin folosirea unor mijloace daunatoare trbuie se cedeze in favoarea scopului mai profund de folosire a unor mijloace acceptabile.
Pentru un liberal, mijloacele potrivite sunt discutia libera si cooperarea voluntara, ceea ce presupune ca orice forma de constrangere este inadecvata. Modelul ideal il reprezinta acordul unanim al indivizilor responsabili, acord realizat pe baza discutiei exhaustive si libere.
Rolul pietei consta in faptul ca permite unanimitatea fara obligativitatea efectiv de a te conforma, ca aceasta este un sistem de reprezentare efectiv proportionala. Pe de alta parte, trasatura caracteristica a actiunii desfasurate pe cai politice explicite consta in tendinta de a cere si a impune o substantiala conformare.
Rezultatul final trebiue sa se concretizeze intr-o lege aplicabila tuturor grupurilor, si nu in acte legislative separate pentru fiecare parte reprezentata, inseamna ca reprezentarea proportionala, in versiunea sa politica, departe de a permite unanimitatea fara obligatia de conformare, tinde catre ineficienta si fragmentare. In consecinta, aceasta reprezentare opteaza in directia distrugerii oricarui consens pe care se poate sprijinii unanimitatea cu obligativitatea conformarii.
Folosirea cailor politice, desi inevitabila, tinde sa tensioneze coeziunea sociala, necesara unei societati stabile. Aceasta tensiune este minima, daca acordul pentru o actiune comuna trebuie atins doar in cazul unui numar limitat de probleme, asupra carora oamenii au, orice s-ar intampla, pareri comune. Fiecare extindere a ariei problematice, pentru care se cauta un acord explicit, tensioneaza si mai mult firele delicate care mentin unitatea societatii. Daca s-ar merge atat de departe, incat se abordeaza o problema fata de care oamenii nutresc sentimente profunde, dar impartite, se poate ajunge la dezmembrarea societatii. Cu cat numarul de activitati care intra in aria pietei este mai mare, cu atat sunt mai putine probleme care reclama decizii explicit politice si, desi, in legatura cu care este necesar un acord. La randul lor, cu cat problemele asupra carora este necesar un acord sunt mai putine, cu atat este mai mare posibilitatea de o obtine un acord, mentinand totodata o societate libera.
Unanimitatea este, desigur, un ideal. In practica, nu ne putem permite nici timpul, nici efortul ce s-ar cere pentru realizarea unei unanimitati depline in cazul fiecarei probleme in parte. Vrand-nevrand, trebuie sa ne multumim cu mai putin. Ajungem, astfel, sa acceptam, intr-o forma sau alta, regula majoritatii ca un expedient. Marimea majoritatii pe care o solicitam depinde de seriozitatea problemei in discutie.
Preceptul generos de a te abtine sa impui regula majoritatii in cazul anumitor tipuri de probleme, consfintit in Constitutia noastra, ca si in alte legi similare, scrise sau nescrise, de aiurea, precum si prevederile exprese ale acestora sau ale altor documente echivalente, interzicand constrangerea indivizilor, trebuie sa fie considerate ca stabile prin discutie libera si ca o reflectare a unanimitatii esentiale cu privire la mijloace.
2. GUVERNUL - CREATOR DE REGULI SI ARBITRU
Functiile de baza ale guvernului intr-o societate libera sunt: sa asigure mijloacele prin care se pot modifica regulile; sa mediteze divergentele dintre noi cu privire la intelesul regulilor si sa impuna respectarea regulilor de catre acei putini la numar, care, altfel, nu s-ar conforma jocului.
Existenta unui guvern avand in vedere cela de mai sus, devine necesara dat fiind ca o libertate absoluta este imposibila. Libertatea unuia trebuie limitata pentru a putea apara libertatea celuilalt, dupa cum s-a exprimat candva un judecator de Curte Suprema: „Libertatea mea de a-mi misca pumnul trebuie limitata de proxemitatea barbiei tale”.
In luarea deciziei asupra celor mai potrivite actiuni guvernamentale, problema majora este modul de rezolvare a unor astfel de conflicte intre libertatile diferitilor indivizi. In sfera economica, o problema de seama care se ridica este aceea a conflictului dintre libertatea de asociere si libertatea de a intra in concurenta. In SUA, prin „liber” se intelege ca oricine este liber sa infiinteze o intreprindere, ceea ce inseamna ca intreprinderile existente nu sunt libere sa-si inlature concurentii decat prin vanzarea unui produs mai bun la acelasi pret sau a aceluiasi produs la un pret mai scazut.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Rolul Guvernului intr-o Societate Libera.doc