Animism - religia mondială tribală

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 8018
Mărime: 609.19KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Dobrin
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Gheorghiu

Extras din referat

“Animismul este credinţa religioasă şi sistemul de viaţă a popoarelor tribale din lume.”

1. Noţiunea generală de „ Animism”

Termenul de „animism” provine de la cuvintul „anima” ce în latina inseamna suflare sau suflet.De fapt acest termen se referă la ceva care oferă puteri sau viaţă unui oarecare lucru.Animismul este o religie care vede lumea fizică ca o intercalare a forţelor spirituale atît personale cît si impersonale,pînă în punctul în care obiectele posedă semnificaţia spirituala si evenimentele au cauze spirituale. Astfel, dacă există un accident, sau dacă cineva este bolnav,atunci există niste motive ce trebuie luate in consideraţie. În caz contrar,cauza din spatele accidentului sau a boali nu poate fi pe deplin înţeleasă sau remediată. Forma animistă de religie este numită "religie populară" ca Hinduismul popular sau Islamismul popular.Tendinţa oamenilor de a alege între o forma a religiei lor explică de ce multe persoane care vin dintro ţară cu religie hinduistă sau budistă nu cred modul în care cărţile descriu religia lor în care ar fi trebuit sa creada.Animismul este prezent, într-o varietate de forme de expresie şi manifestare, la mai toate popoarele tribale ale lumii şi influenţează mult hinduismul popular şi Islamul, dar şi creştinismul. Cei mai mulţi practicanţi ai animismului (sau tradiţiilor religioase tribale) consideră că există un Dumnezeu creator care a întocmit universul în trecutul mitic. El este undeva departe şi nu are nimic de-a face cu oamenii. În orice caz, există întotdeauna vreun fel de legendă sau promisiune că ei vor fi aduşi, în vreun fel sau altul, înapoi la Dumnezeu.

Practic vorbind, spiritele sunt cele mai importante realităţi ale acestor oameni în vieţile lor mundane şi de aceea sunt şi numiţi „animişti”, ceea ce înseamnă închinători la spirite.

Există trei feluri de spirite în animism:

1. Ancestrale: spiritele strămoşilor morţi care se crede că sunt prezenţi şi se preocupă de binele respectivului trib sau familie în vreun fel.

2. Spirite ale naturii: asociate cu fenomenele naturii (tunete, furtuni, secete sau altele asemenea) şi cu obiectele neînsufleţite (cum ar fi stânci, râuri, copaci etc.).

3. Animale: ei consideră că orice animal are un spirit.

Frica pătrunde şi poate controla, pe întreaga durată a vieţii cuiva, chiar şi vieţile oamenilor educaţi, fiindcă aproape orice poate aduce mânia vreunui spirit asupra unei persoane. Aceste spirite trebuie mereu îmblânzite pentru a nu se mânia, dar mai sunt chemate şi pentru a aduce bunăstarea sau blestemul asupra cuiva. Deoarece spiritele pot locui şi obiectele neînsufleţite, deseori ceea ce pare inocent, cum ar fi un cuţit găsit în apropierea casei cuiva, poate provoca teamă. Ar putea însemna că persoana a fost blestemată. Oamenii caută protecţie prin brăţări speciale sau alte obiecte, numite fetişuri, primite de la un vraci. Mulţi animişti care devin creştini continuă să cheme spiritele pentru a obţine ajutor practic fiindcă uneori misionarii occidentali i-au lăsat cu impresia că Dumnezeul Bibliei oferă doar mântuire spirituală într-o altă lume. Atunci când se îmbolnăvesc, misionarii îi trimit la doctor; pentru problemele agricole sau cu vitele sunt trimişi la fermier. Dar ei se duc la vraci şi la spiritele lor pentru a primi ajutor practic.

Păcatul şi vina sunt înţelese ca aspecte sociale şi ceremoniale şi sunt asociate cu răspunderile pe care le au oamenii în trib sau cu spiritele. Omul este văzut ca o parte a ciclului vieţii şi este o verigă a întregii creaţii, nu un administrator al creaţiei aşa cum învaţă creştinismul. Acest ciclu al vieţii se întinde până la zeii ancestrali, care pot fi oamenii din mitologie ce au luat forma diverselor animale. Există deseori un animal-ttotem sau un obiect special al unui trib sau familii care este sacru pentru acel zeu. Războinicii, genealogiile şi familia sunt foarte preţuite în aceste societăţi. Ei consideră foarte important să ai copii astfel încât spiritul tău să devină un strămoş care să fie venerat şi căruia să i se aducă jertfe (de obicei mâncare, pentru a nu înfometa).

Preview document

Animism - religia mondială tribală - Pagina 1
Animism - religia mondială tribală - Pagina 2
Animism - religia mondială tribală - Pagina 3
Animism - religia mondială tribală - Pagina 4
Animism - religia mondială tribală - Pagina 5
Animism - religia mondială tribală - Pagina 6
Animism - religia mondială tribală - Pagina 7
Animism - religia mondială tribală - Pagina 8
Animism - religia mondială tribală - Pagina 9
Animism - religia mondială tribală - Pagina 10
Animism - religia mondială tribală - Pagina 11
Animism - religia mondială tribală - Pagina 12
Animism - religia mondială tribală - Pagina 13
Animism - religia mondială tribală - Pagina 14
Animism - religia mondială tribală - Pagina 15
Animism - religia mondială tribală - Pagina 16
Animism - religia mondială tribală - Pagina 17
Animism - religia mondială tribală - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Animism - Religia Mondiala Tribala.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Resurse Turistice

RESURSELE TURISTICE Ca parte componenta a ofertei turistice, alaturi de echipamentele de productie, masa de bunuri destinate consumului turistic,...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?