Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2688
Mărime: 1.70MB (arhivat)
Publicat de: Marta Milea
Puncte necesare: 5

Extras din referat

I. DATE GENERALE

Vietnamul are parte în prezent de una dintre cele mai intense tranziții dinspre rural către urban din lume. Se așteaptă ca în următorii 25 de ani orașele și zonele urbane să înregistreze o rată anuală de creștere de aproximativ 6%, transformând astfel ponderea populației urbane, de la o treime cât este la ora actuală, la mai bine de jumătate. În calitate de capitală a țării și a doua cea mai mare aglomerație după Ho Chi Minh City, Hanoi reprezintă unul dintre punctele cheie ale acestei tranziții urbane. Liderii politici vietnamezi admit faptul că dezvoltarea atât a Hanoiului cât și altor orașe este crucială pentru trecerea de la o economie bazată pe agricultură la una orientată pe manufactură, industrie si alte servicii high-end, pentru a îmbunătății baza materială a populației.

Localizare. Cadrul natural

Coordonate matematice: 21°2′0″N 105°51′00″E

Orașul Hanoi sau Orașul dintre râuri

(Ha: râu, Noi: interior) se află situat în Delta Fluviului Roșu, o regiune vastă, plată, de formă triunghiulară, din nordul Vietnamului. Aflându-se în zonă cu climat tropical musonic și fiind străbătut și de numeroase alte artere hidrografice, la periferia Hanoiului s-au construit numeroase diguri, epiuri și canale, pentru a feri orașul, dar și zonele dedicate culturilor de orez, de inundații. Singurele regiuni mai înalte, cu altitudini de peste 300 m, se află în districtul rural Soc Son situat în nordul ariei metropolitane a Hanoiului. De asemenea orașul de bucură și de numeroase lacuri, de unde și denumirea de Orașul Lacurilor.â

II. ISTORIC

Dovezi ale activității umane desfășurate pe teritoriul Hanoiului au fost consemnate cu mai bine de 2000 de ani în urmă, însă originile oficiale ale orașului datează din anul 1010, când împăratul Ly Thai To a construit o citadelă și și-a stabilit capitala noului său imperiu, pe malul drept al Fluviului Roșu, sub numele de Thanh Long – Dragonul în ascensiune

(Abia în 1831 orașul avea să fie redenumit Hanoi). Treptat, o mică regiune comercială s-a dezvoltat lângă capitala imperială – cunoscută astazi ca ‘’Vechiul Cartier,,(Fig.2).

De-a lungul următoarelor opt secole orașul a avut un ritm de dezvoltare extrem de lent, datorită controlului asupra comerțului și a succesiunii de războaie duse între dinastiile rivale. La vremea când francezii au ocupat orașul, în 1874, Hanoi era o aglomerare relativ redusă, cu mai puțin de 100.000 de locuitori. Din punct de vedere social și spațial teritoriul era alcătuit din trei areale distincte: o citadelă, o piață de mărfuri și o aglomerație de sate rurale împrejmuite de un dig.

Mai târziu, Hanoi a devenit capitala Indochinei Franceze, din 1902 până în 1953, timp în care a rămas un oraș modest, atât ca mărime cât și ca populație, nedepășind mai mult de 400.000 de locuitori. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea însă, arhitecții francezi au schimbat complet aspectul orașului extizându-i granițele către sud și vest, urmărind un plan rectangular, luând astfel naștere o nouă zonă, cu bulevarde largi flancate de grădini și vile spațioase, cunoscută astăzi drept ‘’Cartierul Colonial,,. Francezii au investit de asemenea în infrastructură și în diverse facilități, printre care podul Long Bien, o cale ferată și o stație de tren, un oficiu poștal și o Casă a Operei.

În 1946, Republica Democrată Vietnam a preluat puterea și a declarat Hanoiul drept capitală. Noua națiune independentă a intrat astfel în Primul Război Indochinez (1945-1954), urmând apoi Războiul din Vietnam (1962 – 1975). Politicile guvernamentale de dezurbanizare și de dispersie a industriilor din Hanoi, din timpul războaielor, a limitat expansiunea atât fizică cât și demografică a orașului. . Cu toate acestea, la nivelul anului 1965 populația totală a Hanoiului atingea cifra de 1 milion de locuitori. Însă acest număr avea să stagneze pentru următoarele două decenii datorită controlului permanent a migrațiilor rural – urban și a crizei economice de la nivelul anilor 1980.

În baza acordului de la Paris privind incheierea Războiului Vietnamez și restaurarea păcii, care a fost semnat pe 27 ianuarie 1973, s-a început contrucția la scară largă de noi locuințe în timp ce proiecte majore au fost puse în aplicare pentru reclădirea și dezvoltarea industriei. Pe 2 iulie 1976 Nordul și Sudul au fost reunite în Republica Socialistă Vietnam iar Hanoi a fost proclamată capitala întregului stat. În materie de populație, abia la inceputul anilor 1990, după punerea în aplicare a unui set de politici economice menit sa relanseze economia țării, cunoscut sub numele de ‘’Doi Moi,, , ponderea populației urbane a crescut substanțial. Din acel moment rata de creștere a populației a crescut în medie cu 3%, ajungând ca în 2007 populația Hanoiului să numere aproximativ 3,2 milioane locuitori.

Preview document

Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 1
Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 2
Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 3
Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 4
Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 5
Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 6
Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 7
Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 8
Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Urbanistice ale Orasului Hanoi.docx

Ai nevoie de altceva?