Extras din referat
Confederatia Elvetiana
Forma de guvernamant: republica confederativa, cu regim parlamentar
Suprafata: 41.293 km 2
Populatie: 7.300.000 locuitori (germani 74%, francezi 20%, italieni 4%, retoromani 1%)
Limbi oficiale: germana, franceza, italiana, retoromana
Alte limbi vorbite: engleza
Religie: romano-catolica: (49%), protestanta (48%)
Capitala: Berna/Bern/Berne (130.000 locuitori)
Moneda: francul elvetian
Relieful
Elvetia este asezata pe cursurile superioare ale fluviilor Rhon (Ron) si Rhein (Rin); relieful este predominant muntos (Alpii Elvetieni, Muntii Jura), Elvetia fiind tara cu cea mai ridicata altitudine medie din Europa; Alpii Elvetieni (Masivul Monte Rosa 4.634 m alt. max.) sunt acoperiti de zapezi vesnice si ghetari; Muntii Jura (vf. Tendre 1.679 m), situati la granita cu Franta, sunt calcarosi si au culmile paralele, ca niste platouri ondulate, cu foarte putine trecatori; in regiunea nordica se intinde Podisul Elvetiei; intre Alpii Elvetiei si Muntii Jura exista un culoar (Mitteland) de circa 680 m altitudine, coline, podisuri erodate de ghetari; Elvetia poate fi considerata castelul de apa al Europei, fiind strabatuta de o retea bogata de rauri: Rinul (vale adanca) cu afluentul sau Aar, apartinand bazinului hidrografic al Marii Nordului, Inn (afluent al Dunarii), apartinand bazinului hidrografic al Marii Negre, Ronul (vale adanca), apartinand bazinului hidrografic al Marii Mediterane, si Ticino (afluent al Padului), apartinand bazinului hidrografic al Marii Adriatice; in Elvetia se gasesc peste 1.000 de lacuri naturale, dintre cele tectono-glaciare facand parte Geneve (Leman), Constance (Bondesee), Neuchotel etc.
Clima
Clima alpina, temperat-continentala, cu ierni lungi si aspre si veri destul de racoroase; in Podisul Elvetiei iernile sunt mai blande, iar verile mai ploioase; temperatura medie pe tara este de 0C in ianuarie, respectiv 19C in iulie
Vecini
N si V - Franta
N - Germania
E - Liechtenstein Austria
SE si S - Italia
Elvetia - cutia de valori a Europei
In ciuda faptului ca nu este o tara mare sau cu populatie densa, Elvetia este foarte bogata. Si aceasta din toate punctele de vedere, caci teritoriul ei se imparte in 26 de cantoane, iar locuitorii sai vorbesc patru limbi oficiale, avand o libertate religioasa de invidiat. Gurile rele spun despre Elvetia ca ar fi monotona in perfectiunea sa, insa exista merite care nu-i pot fi negate. Desi a refuzat cu aroganta sa se integreze in sistemul economic european, tara cantoanelor ofera cele mai sigure servicii financiare din lume, bancile ei depozitand averile presedintilor, mafiotilor si vedetelor de cinema deopotriva. Nimeni nu contesta calitatea ceasurilor produse aici, devenita proverbiala pe intreg mapamondul. Elvetia este sinonima cu aerul curat al muntilor, zapada imaculata si lacurile de cristal. Nicaieri nu se schiaza mai bine in Europa, iar ciocolata elvetiana a facut deja istorie. In plus, contrastul dintre sofisticatele aglomerari urbane si atmosfera rustica a satelor de munte este incredibil. Adevarul este ca, in ciuda eurofobiei pe care o manifesta fatis, Elvetia ramane, cu siguranta, una din principalele destinatii turistice ale vechiului continent.
Informatii utile
Cazarea
Oferta elvetiana cuprinde toate categoriile de cazare, de la hoteluri de lux pana la camere in case particulare. Ca sa va faceti o idee, luati de la oficiile locale de turism un exemplar din Schweizer Hotelfohrere (Ghidul hotelurilor elvetiene). Este gratuit si contine o lista la zi cu toti membrii Asociatiei Elvetiene a Hotelurilor. Majoritatea camerelor au baie si dus incluse, dar, daca sunteti dispusi sa renuntati la acestea, preturile scad substantial. O camera cu tot ce-i trebuie va va costa la hotel intre 120 si 350 de franci elvetieni (CHF) pe noapte. O alternativa ar fi cabanele mobilate. In extrasezon, patru turisti se pot caza intr-o astfel de casuta contra unei sume de 50 CHF pe noapte de persoana. In plin sezon, pretul se dubleaza. Elvetia este insa bogata in campinguri, unde o persoana se poate caza contra sumei de 7-10 CHF pe noapte, iar in cantoanele locuite de germani se pot inchiria camere la particulari, la preturi intre 25-70 CHF.
Transportul
Principalele aeroporturi internationale elvetiene sunt cele de la Zerich si Geneva. Curse externe sosesc insa si la Basel, Berna si Lugano. Sistemul feroviar local este foarte bine pus la punct, insumand 5.000 km de cale ferata, iar permisele europene de transport pot face calatoriile cu trenul relativ accesibile. Autobuzele sunt mai putin rapide si confortabile, insa considerabil mai ieftine. Drumurile elvetiene sunt o incantare pentru soferi, fiind excelent intretinute, iar masini se pot inchiria din toate orasele mari. Limita de viteza este de 50 km/h in localitati, 80 km/h in afara acestora, respectiv 120 km/h pe autostrazi. Copiii sub sapte ani nu au voie sa stea pe scaunul din fata, iar centura de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii. In Elvetia se poate ajunge cu feribotul din Germania (pe lacul Constance), din Italia (pe Maggiore) si din Franta (pe Geneva). Bicicletele pot fi inchiriate din gari, putand fi returnate in orice alta statie. Vapoare cu aburi circula pe toate lacurile mari, permisele feroviare fiind valide pe majoritatea rutelor.
Calendarul elvetian
1-2 ianuarie - Anul Nou
Vinerea Mare
Pastele (duminica si luni)
Inaltarea
Rusaliile (a saptea duminica dupa Paste)
1 august - Ziua Nationala a Elvetiei
25-26 decembrie - Craciunul
Preview document
Conținut arhivă zip
- Elvetia.doc