Extras din referat
Rezumat
In aceasta lucrare sunt prezentate descoperirile de artefacte istorice si arheologice ale diferitelor culturi din trecutul istoric al omenirii precum si modul de escavare si modalitatile de refacere a artefactelor. Arheologii din zilele noastre sunt cu siguranta mai constienti despre impactul operatiunilor pe care le intreprind asa cum necesitatea de a extrage informatii este depozitul. Recunosc chiar ca escavarile cele mai corecte si atente pot fi distructive. De asemenea sunt prezentate comorile Romaniei precum si asociatiile care lupta pentru gasirea acestora si pastrarea in conditii optime. O astfel de asociatie fiind ALEXIS PROJECT FILIASI care are drept scop identificarea, salvarea si promovarea elementelor de cultura si civilizatie din regiunea Oltenia.
Cuvinte cheie
Artefacte istorice, arheologie, escavare, monumente
Introducere
Arheologia este stiinta care incearca sa interpreteze marturisirile materiale ale culturilor disparate, este „cuvântul” lasat de trecutul istoric al omenirii pe baza interpretarii urmelor materiale pastrate.
Identificarea legaturilor intrinseci dintre om si spatiul in care a vietuit este unul din dezideratele pe care orice arheolog a incercat sa le atinga prin analiza sistemica a unui complex arheologic in raport cu mediul inconjurator. Pe parcursul secolelor arheologia a facut din escavari principala unealta de descoperire a resturilor civilizatiilor ingropate sub tone de daramaturi fie din cauze naturale, fie din cauza omului.(National Geographic- Serie Oro- Maravillas del Mundo Antiguo – pag 11)
Cuvantul artefact provine din mai multe limbi avand astfel mai multe intelesuri. Provenind din francezul artefact inseamna folosirea imaginii ce apare in preparatele histologice din cauza unor procedee gresite de fixare si provenind din englezul artifact inseamna obiect produs de activitatea umana.
1. Descoperirile arheologice ale diferitelor culturi
Este de necontestat faptul ca omul se constituie ca parte a naturii si ca a trait în comuniune cu mediul înconjurator, depinzând de resursele de materie prima, deavantajele geostrategice, de mediul climatic, etc. Observarea si analiza acestor legaturi a devenit, în timp, obligatorie pentruorice studiu pertinent de arheologie si a evoluat, de la simpla descriere a mediului geografic, la ample studii sistematice,de arheologia peisajului, geoarheologie, arheologia mediuluiînconjurator si etnoarheologie.
1.1 Egiptenii si comorile acestora
In urma cu mai bine de 5000 de ani, in vaile fertile ale Tigrului, Eufratului (Mesopotamia asiatica) si Nilului au luat fiinta cele mai vechi civilizatii cunoscute in istorie. Din neantul acelor inceputuri, care ni se par astazi atat de indepartate, s-au ivit, aparent dintr-o data, unelte care au sporit rodnicia pamantului si cu care au fost inaltate orase, au fost facute bijuterii ori arme cu care s-au castigat batalii si teritorii. (Istorie – Vasile Aurel Manea, Mihai Stamatescu, Bogdan Teodorescu - pag 6)
Egiptenii ne-au invatat o multime de lucruri ei fiind agricultori minunati care cunosteau toate procedeele de irigatie. Au cladit temple care au fost copiate mai tarziu de greci si care au fost cele dintai modele pentru bisericile in care ne inchinam noi astazi. Au inventat calendarul care s- dovedit atat de folositor in masurarea timpului incat, cu mici schimbari, s-a pastrat pana in zilele noastre. Faptul cel mai important este ca egiptenii au invatat sa pastreze cuvantul vorbit pentru generatiile viitoare, au inventat scrisul.(Istoria Omenirii – Hendric Willem van Loon pag 23)
Monumentele reprezentative ale arhitecturii religioase egiptene au fost marile piramide ale lui Keops, Kefren, si Mikerinos. Cea mai impozanta a fost construita din blocuri de calcar galben, avand o inaltime de peste 146m, din care astazi au mai ramas 137. Alte monumente si obiecte ar fi faimosul Sfinx si masca de aur a lui Tutankhamon.
Langa Teba, in Valea Regilor, au fost amenajate morminte taiate in stanca ale tuturor faraonilor din dinastiile Regatului Nou, dar si templele funerare si templele de cult divin ridicate de Luxor si Karnak. In aceeasi epoca se inmulktesc si obeliscurile, blocurile subtiri si inalte de piatra, cu varful poleit de asupra carora se ridica soarele. Plasate de regula la intrarea in temple, ele erau placate cu inscriptii si imagini simbolice. (Istorie – Vasile Aurel Manea, Mihai Stamatescu, Bogdan Teodorescu - pag 7)
Preview document
Conținut arhivă zip
- Protectia Artefactelor.doc