Aspecte etice în Inteligența Artificială

Referat
8/10 (1 vot)
Ă
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4275
Mărime: 242.36KB (arhivat)
Publicat de: Ioana Sotoc
Puncte necesare: 6
Specializare: Politici Publice Europene

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1. Inteligența Artificială - concepte de bază 4
  3. 2. Aspecte etice în Inteligența Artificială 7
  4. 2.1. Principii de Etică în Inteligența Artificială 9
  5. 3. Concluzii 11
  6. Bibliografie 13

Extras din referat

Introducere

De la modul în care ne informăm și până la modul în care luăm decizii, inteligența artificială (IA) devine omniprezentă în economia și în societatea noastră.

Astăzi, inteligența artificială joacă un rol important în viețile a miliarde de oameni de pe pământ. Uneori neobservată, în laboratoare, pe internet, pe stații de cercetare orbitală, dar adesea cu consecințe profunde, ne transformă societățile și ne schimbă calitatea vieții.

Pandemia Covid-19, în timpul căreia învățământul online a devenit o necesitate, a accelerat pătrunderea IA în existența noastră.

Parte esențială a Strategiei privind piața unică digitală , inteligența artificială (IA) se află în prezent pe agenda prioritară a Uniunii Europene, grație potențialului său de a îmbunătăți viețile oamenilor, contribuind la servicii de sănătate și îngrijire mai bune, la o administrație mai eficientă, la un transport mai sigur, la o industrie mai competitivă ori la o agricultură durabilă. Inteligența artificială este deja utilizată într-o serie de domenii, bunăoară pentru stabilirea unor diagnostice medicale mai exacte și mai rapide, pentru îndeplinirea unor sarcini repetitive și periculoase, pentru economisirea de timp, pentru combaterea infracțiunilor cibernetice, pentru minimizarea utilizării resurselor de electricitate și apă, pentru diminuarea impactului asupra mediului etc. Dar, utilizarea pe scară tot mai largă a tehnologiilor bazate pe IA implică o serie de riscuri la adresa drepturilor și libertăților fundamentale, a siguranței și sănătății persoanelor, motiv pentru care la nivelul Uniunii a fost inițiat un proces de reflecție legat de promovarea încrederii în aceste tehnologii.

În urma acestuia, în aprilie 2021, Comisia Europeană a inițiat o Propunere de regulament ce vizează stabilirea unor norme armonizate privind inteligența artificială . Concret, legiuitorul Uniunii vizează să se asigure că sistemele de IA introduse pe piață sunt fiabile și sigure, că sunt în acord cu legislația în vigoare și cu principiile și valorile Uniunii și că se creează cadrul pentru facilitarea investițiilor și a inovării în domeniu.

UNESCO consideră că reflecția globală asupra IA este de o importanță crucială pentru a se asigura că noile tehnologii, în special cele bazate pe IA, servesc binele umanității, contribuie la dezvoltarea durabilă și respectă drepturile omului și demnitatea umană. În acest spirit, la 24 noiembrie 2021, UNESCO a adoptat un instrument global de stabilire a standardelor pentru a oferi IA o bază etică solidă. Recomandarea privind Etica Inteligenței Artificiale nu numai că va proteja, ci și va promova drepturile omului și demnitatea umană și va fi o busolă de ghidare etică și o piatră de temelie normativă globală care să permită construirea unui respect puternic pentru statul de drept în lumea digitală.

1. Inteligența Artificială - concepte de bază

Când s-a vorbit pentru prima dată despre inteligența artificială în 1956, totul părea o utopie, un vis prea frumos pentru a fi adevărat, o etapă de dezvoltare considerată de neatins. În ultimii aproape 50 de ani, termenul a prins treptat contur, a devenit realitate și este acum folosit în toate domeniile științei care doresc să se dovedească. Inițiatorul său, profesorul John McCarthy, a propus acest nou concept la conferința „Darthmouth Summer Artificial Intelligence Research Project” din vara anului 1956 .

În ultimii ani, au existat multe discuții despre filosofia inteligenței artificiale și rolul acesteia în dezvoltarea tehnologiei. De-a lungul timpului, opinia publică a ridicat o serie de întrebări legate de progresul tehnologiei AI:

- În ce măsură vor deveni mașinile inteligente parte din viața oamenilor?

- Pot fi construite mașinile cu conștiință?

- Sunt oamenii capabili să construiască mașini cu adevărat inteligente? Dacă da, cum le vor controla?

- Cine va avea puterea, oamenii sau mașinile?

- Avem cu adevărat nevoie de mașini inteligente ?

Termenul de „inteligență artificială” este adesea asociat dezvoltării sistemelor înzestrate cu abilități cognitive caracteristice oamenilor, cum ar fi raționarea, învățarea ori autocorectarea.

Bibliografie

Surse electronice:

1. Duminică, Ramona, Aspecte etice și juridice ale dezvoltării și utilizării roboticii și inteligenței artificiale. Protecția drepturilor omului în era globalizării și a digitalizării, în Revista Universul Juridic Premium nr. 7/2023, https://revista.universuljuridic.ro/aspecte-etice-si-juridice-ale-dezvoltarii-si-utilizarii-roboticii-si-inteligentei-artificiale-protectia-drepturilor-omului-in-era-globalizarii-si-a-digitalizarii/, accesat la 08 Ianuarie 2024.

2. ȘENDREA, Mariana. Artificial intelligence from an ethical perspective = Inteligența artificială din perspectivă etică. In: Strategii și politici de management în economia contemporană [Resursă electronică]: conf. șt. intern., ediția a 8-a, 24-25 martie 2023. Chișinău : SEP ASEM, 2023, pp. 224-228. ISBN 978-9975-147-99-6(PDF), https://irek.ase.md/xmlui/bitstream/handle/123456789/2790/Culegere%20ICSPM%202023_p224-228.pdf?sequence=1&isAllowed=y, accesat la 08 Ianuarie 2024.

3. Adina Magda Florea, Principii de Etică în Inteligența Artificială, în „Etica inteligenței artificiale. Cât de inteligent putem utiliza inteligența artificială?”, Comisia Națională a României pentru UNESCO, disponibilă https://www.cnr-unesco.ro/uploads/media/f951_etica_ai.pdf.pdf, , accesat la 08 Ianuarie 2024.

4. Comisia Europeană, Strategie privind piața unică digitală, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex%3A52015DC0192, accesat la 08 Ianuarie 2024.

5. Comisia Europeană, Propunere de regulament de stabilire a normelor armonizate privind inteligența artificială, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/proposal-regulation-laying-down-harmonised-rules-artificial-intelligence, accesat la 08 Ianuarie 2024.

6. UNESCO, Recomandarea privind Etica Inteligenței Artificiale, https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000377897, accesat la 08 Ianuarie 2024.

7. Comisia Europeană, Strategia privind inteligența artificială pentru Europa, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2018:237:FIN, accesat la 08 Ianuarie 2024.

8. UNESCO, Recomandare privind etica inteligenței artificiale, https://www.cnr-unesco.ro/uploads/media/f1077_recomandari-unesco-ai-site.pdf, accesat la 08 Ianuarie 2024.

9. Consiliul Europei, Algoritmi și drepturile omului, https://rm.coe.int/algorithms-and-human-rights-en-rev/16807956b5, https://financialintelligence.ro/inteligenta-artificiala-in-agricultura-viitorului/, accesat la 08 Ianuarie 2024.

10. Comisia Europeană, Cartea albă privind Inteligența Artificială, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex%3A52020DC0065, accesat la 08 Ianuarie 2024.

11. Parlamentul European, Orientările UE privind etica în domeniul inteligenței artificiale, https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2019/640163/EPRS_BRI(2019)640163_EN.pdf, accesat la 08 Ianuarie 2024.

12. Comisia Europeană, Lista de evaluare pentru inteligența artificială de încredere (ALTAI) https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/assessment-list-trustworthy-artificial-intelligence-altai-self-assessment, accesat la 08 Ianuarie 2024.

13. Financial Inteligence, https://financialintelligence.ro/inteligenta-artificiala-in-agricultura-viitorului/, accesat la 08 Ianuarie 2024.

14. https://educatia-digitala.ro/instrumente-cu-inteligenta-artificiala-pentru-educatie/, accesat la 08 Ianuarie 2024.

15. https://www.corpquants.ro/scurt-istoric-al-inteligentei-artificiale/, accesat la 08 Ianuarie 2024.

Conținut arhivă zip

  • Aspecte etice in Inteligenta Artificiala.docx

Te-ar putea interesa și

Probleme de bioetică cu privire la începuturile vieții umane

INTRODUCERE Referitor la Dumnezeu şi la om, teologia ortodoxă pleacă de la adevărul fundamental revelat că atât Dumnezeu cât şi omul sunt...

Postmodernismul și Abordarea Metafilosofic a Culturii

Prezentare generală Resistematizez în acest curs câteva dintre ideile expuse în cartea mea intitulată Pragmatică şi postmodernism. Despre jocul...

Sisteme Informatice

Sistemele informatice ca formã mai largã, cuprinzãtoare constituie un câmp esenþial de studiu în administrarea afacerilor ºi management, domenii...

Ai nevoie de altceva?