Concepții vestimentare în business

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2214
Mărime: 10.88KB (arhivat)
Publicat de: Artemisa Stoian
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stratulat Elena

Extras din referat

Conceptii vestimentare din trecut si statistici.

In afaceri, ca si in alte imprejurari, tinuta vestimentara poate determina succesul unei discutii de afaceri.

Tinuta vestimentara, in orice situatie, este o chestiune de respect, spun specialistii care au remarcat o prabusire a tabuurilor, astfel incat tinuta scortoasa, la patru ace, nu mai este impusa in mediile de afaceri. Vestimentatia trebuie sa ne reprezinte si trebuie sa ne simtim bine in hainele pe care le purtam. Daca sunt comode si in acelasi timp ne place ceea ce purtam, ne simtim bine in pielea noastra pentru a ne putea concentra pe subiectul intalnirilor.

Tinuta vestimentara conteaza in proportie de 50% in orice intalnire de afaceri pentru ca transmite valori ca seriozitate, incredere si devotament

De exemplu, acum cativa ani, spune Madalina Popescu, General Manager Pluri Consultant, companiile de asigurari tratau cu mare seriozitate codul vestimen-tar, culorile admise de acestea fiind numai negru, bleumarin si gri inchis. In plus, manseta camasii trebuia sa iasa din maneca hainei de la costum nu mai mult de doi centimetri, parfumul trebuia sa fie putin sau neutru, machiajul discret, fara decolteu sau fusta scurta, fara incaltari decupate in vreun fel, nici macar vara.

Ciorapii de matase erau insa obligatorii inclusiv vara, iar barbatii nu aveau voie cu barba sau mustata, cu parul lung sau femeile cu parul prea scurt. Coafura trebuia sa fie aranjata, fara gel, fara culori stridente de par. De atunci, lumea s-a mai schimbat, iar mediile corporatiste au devenit mai putin rigide si mai colorate. Cu toate acestea, s-au pastrat cateva reguli.

Cercetarile asupra perceptiilor umane arata cum anumite reguli vestimentare transmit mesaje care sunt decodate drept profesionale. Putem fi perceputi ca profesionisti prin simpla prezenta si alegere vestimentara. In mod evident, este nevoie sa completam aceasta impresie printr-un comportament potrivit situatiei in care ne aflam.

Adesea este nevoie de numai jumatate de minut pentru formarea unei prime impresii despre un om. Si totul depinde de imaginea sa. In viata profesionala aceste 30 de secunde capata o importanta capitala atunci cand de ele atarna semnarea unui contract. Oricat de superficiala ar parea, aceasta lege nescrisa din lumea businessului poate fie sa te ridice pe culmile gloriei, fie sa aduca "falimentul profesional".

Noile reguli si ispite

Ca orice curent, vestimentatia business se adapteaza cu fiecare sezon, iar oamenii de afacerii si managerii de pretutindeni incearca si ei sa tina pasul. Imaginea are o importanta din ce in ce mai mare. Mai ales in lumea business. Asa s-au nascut, mai nou, "rezolutiile de stil". Iar pentru 2008 oamenii de afaceri si-au propus, printre altele, sa-si schimbe garderoba. Sau nu.

"Vreau sa stiu ceea ce port, sa cumpar haine cat mai ecologice, sa nu ma pierd in tendinte, sa imbrac haine cat mai colorate". Sau: "As vrea sa adopt o imagine mai sobra, sa port costume create special pentru mine si sa schimb parfumul". Sau: "Voi achizitiona mai multe accesorii pentru ca ele imi definesc cu adevarat stilul". Acestea sunt doar cateva dintre promisiunile de imagine pe care oamenii de afaceri din strainatate si le-au facut pentru anul 2008.

Este naiv sa mai crezi ca modul in care te prezinti in mediul de business, stilul vestimentar, intreaga aparitie, nu conteaza. Hainele reflecta personalitatea, bunul-gust sau absenta lui, statutul social, respectul pe care il ai pentru interlocutorul tau. Evident ca imaginea, modul in care ti-ai construit aparitia, fie ea studiata sau naturala, sunt definitorii pentru felul in care relationezi pe viitor cu partenerii tai si pentru modul in care esti perceput.

Chiar daca in majoritatea timpului aceste lucruri raman nespuse, indiferent de varsta sau sexul interlocutorului, hainele, bijuteriile, manichiura si alte astfel de detalii sunt remarcate, cantarite si judecate. Vestimentatia este considerata indicatorul fidel al succesului financiar. Fie al companiei proprii, fie al celei pentru care lucrezi. Se cunosc cazuri, mai cu seama in afara tarii, unde angajatii care reprezinta interfata companiei beneficiaza de un buget suplimentar, destinat exclusiv hainelor de birou, haine care trebuie schimbate obligatoriu la fiecare sezon.

Fie ca vorbim de uniforme sau de costume de birou, vestimentatia nepotrivita a angajatilor poate anula efectul tinutei ingrijite si construite a unui manager, mai ales daca acesta este si actionarul majoritar.

Garderoba de birou a oricarui barbat trebuie sa cuprinda minim doua costume clasice. in cazul in care slujba dv. presupune contacte sociale dese si iesiri in societate in interes de serviciu - dineuri, cocktail-uri, pranzuri si cine de afaceri - necesarul vestimentar minim creste la trei-patru costume si trebuie sa fie adaptat in functie de sezon.

Preview document

Concepții vestimentare în business - Pagina 1
Concepții vestimentare în business - Pagina 2
Concepții vestimentare în business - Pagina 3
Concepții vestimentare în business - Pagina 4
Concepții vestimentare în business - Pagina 5
Concepții vestimentare în business - Pagina 6
Concepții vestimentare în business - Pagina 7
Concepții vestimentare în business - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Conceptii Vestimentare in Business.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul proiectelor

Introducere “Succesul reprezintă realizarea progresivă a unui SCOP bine stabilit.” (Dicton Latin) Multe din proiectele din viaţa reală sunt...

Relații comerciale și de cooperare economică dintre România și Italia - prezent și perspectivă

INTRODUCERE Primul capitol conţine istoricul relaţiilor comerciale româno-italiene, care datează înca de la începutul anului 1919. Prima perioadă...

Amenajarea unui stand în cadrul unui târg pentru brandul LeeCooper

CAPITOLUL I ISTORICUL BRANDULUI LEE COOPER În 1908 Morris Cooper era abia la începuturile carierei sale, care avea să se dovedească un succes,...

Comerț electronic

Analiza Comparativa a 2 site-uri de e-commerce Atât pentru clienţii potenţiali cât şi pentru cei fideli, marketingul prin Internet determină...

Practicile de consum social în România - Generația Hipster (un nou bazin electoral pentru actorii politici)

Abstract Cuvinte-cheie: consum, consum public, hipster, hipsterism social,, decizii parlamentare vs politici publice, analiza de evaluare SWOT...

Ai nevoie de altceva?