Extras din referat
Criza economică nu reprezintă cel mai bun moment pentru începerea unei afaceri proprii de la zero. Situaţia economică mondială şi accesul dificil la finanţare sunt principalele motive care au dus la scăderea drastică a celor care intenţionau să îşi deschidă o afacere în regim de franciză. Este vorba în special despre cei care vizau francize cu o valoare cuprinsă între 100 şi 150 de mii de euro. Numărul celor care au ales să îşi deschidă o astfel de afacere în 2009 este cu până la 30 % mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cei care totuşi au ales să investească în o astfel de afacere au ales domenii precum restaurantele de tip fast-food, fashion sau construcţii. Asta pentru că, spun specialiştii, în aceste cazuri, taxele de franciză nu depăşesc 100 de mii de euro. Nici companiile autohtone nu se mai înghesuie să-şi extindă afacerea în sistem de franciză. Daca până acum, un numar de 10-15 companii apelau la aceasta metodă anual, la începutul lui 2009, de abia două firme au mai făcut acest pas.
Potrivit Ralucăi Stanciu, Franchise Development Manager al Advice Givers, cele mai puternice ajustări la nivelul planurilor de extindere pentru perioada în curs se produc în cazul francizelor care se dezvoltă pe segmente afectate de noul context economic, cum ar fi serviciile financiar-bancare, francize din domeniul imobiliar/construcţii, francize autohtone din segmentul de fashion retail etc.
Pe segmentul francizelor autohtone din domeniile imobiliar şi financiar s-a înregistrat un regres de 90%, faţă de perioada anterioară crizei economice. În acelaşi timp, fashion retail-ul a înregistrat o scădere de 60%, iar restul domeniilor a avut o scadere de 30%.
Ţinând cont de evoluţia pietei şi de cerinţele pentru perioada în curs, investitorii autohtoni migrează de la un domeniu de activitate către altul.
Un exemplu elocvent îl reprezintă candidaţii la sistemele de franciză financiar-bancare. Odată cu noul context din piaţă, aceştia se orientează către francizele de brokeraj în asigurari. Safety Broker, concept autohton de franciză dezvoltând operaţiuni în domeniul asigurarilor de tip obligatoriu (non-viata), şi-a extins reţeaua de francizati pentru anul 2009.
În perioada de criză, au continuat extinderea sistemele de franciza cu investiţie de start-up sub 10.000 euro şi cu punctul de breakeven sub un an.
Aici intră francizele care nu implică o infrastructură foarte dezvoltată şi care ajung la maturitate foarte rapid - francize ieftine pe segmentul de food sau francize din servicii.
Pe partea de servicii, se investeşte în asigurari, servicii de training, programe afterschool pentru copii, saloane de înfrumuseţare, spălatorii auto, curatatorii de haine etc.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Impactul Crizei Economice asupra Francizei.doc