Manifestările culturii organizaționale în băncile românești

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 2066
Mărime: 32.71KB (arhivat)
Publicat de: Teohari Alexandru
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ionut Nechita

Extras din referat

Cultura organizatională ia nastere odată cu întemeierea unei întreprinderi, odată cu elaborarea misiunii acesteia, a viziunii si a strategiilor de către fondatori, dar mai ales începe odată cu alegerea echipei cu care se va porni la drum.

Site-ul www.money.ro. A organizat un sondaj prin care cititorii au ales banca anului din perspectiva serviciilor oferite. Băncile au fost analizate prin prisma a patru criterii printre care se numără si Cultura Organizatională. Criteriul "Cultura organizatională" , a evaluat existenta unei culturi organizationale în cadrul băncii, modul în care sunt inrădăcinate si transmise normele, valorile si convingerile companiei în rândul angajatilor. Arată sentimentul, climatul care apare în bancă, modul de lucru cu angajatii, motivarea materială cât si profesională.

Fiecare utilizator www.money.ro a votat cu o nota de la 1 la 5, unde 1 era cea mai slabă. În cadrul sondajului si-au exprimat preferintele 6.500 de utilizatori. Topul se prezintă astfel:

Top 5 - Cultura Organizatională:

1. OTP Bank - Total Puncte: 4.117

2. Libra Bank - Total Puncte: 3.156

3. Emporiki Bank - Total Puncte: 2.866

4. Banca Comercială Română - Total Puncte: 1.554

5. ING - Total Puncte: 1.226

Sondaj realizat de www.money.ro. La 15 ian 2010.

Banca clasată pe locul I a fost OTP Bank care se pare că a cucerit publicul din toate punctele de vedere, obtinând un punctaj de 4117 voturi.

OTP Bank România si-a construit atât cultura organizatională, cât si imaginea băncii, pe filosofia unei dezvoltări durabile, punând pret pe responsabilitatea so¬cia¬lă. Încă de la intrarea pe piata din România, institutia a pus bazele unei dez¬voltări responsabile, prin integrarea strategiilor de CSR în programul de cres¬tere. La aniversarea a cinci ani, OTP Bank poate fi mandră că este una dintre com¬pa¬nii¬le responsabile din România, datorită actiunilor pe care le face din grija pentru mediu.

„Logo-ul nostru si culorile adoptate reflectă stabilitatea, implinirea, atitudinea pozitivă si rensterea. Ne-am propus să functionăm după principii "verzi", iar asta se traduce prin fiecare pas pe care îl facem în a ne extinde, prin modul în care relationăm unii cu altii si cu clientii, prin modul în care ne implicăm în societate. Asta pentru ca la fiecare pas să putem afirma că avem încredere unii în altii” László Diósi – Presedinte al Directoratului si CEO - OTP Bank România

OTP Bank îsi gestionează si îsi evaluează politica de CSR, plecând de la 3 piloni:

- economic - reprezintă influenta organizatiei asupra îmbunătătirii conditiei economice a stakeholder-ilor săi, a sistemelor economice locale, nationale si globale;

- mediul - reprezintă influenta organizatiei asupra structurilor de mediu organice si non-organice;

- social - reprezintă impactul companiei asupra climatului social, incluzând efectele exercitate asupra valorilor nemateriale ale organizatiei sau ale stakeholder-ilor săi.

OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, a început anul 2009 cu un program de dezvoltare organizaţională, prin care 85 de angajaţi din middle şi top management au fost integraţi într-un proces amplu de evaluare şi instruire.

Printre punctele tari ale celor 36 de angajaţi din senior managementul OTP Bank se numără faptul că erau foarte dedicaţi organizaţiei, iar o mare parte dintre aceştia erau conştienţi de valoarea pe care o aduce în companie motivarea angajaţilor prin oferirea de feedback. De asemenea, şefii băncii ştiu să-şi recom penseze angajaţii, îi implică pe ceilalţi în luarea deciziilor, se concentrează pe livrarea sarcinii şi sunt foarte buni organizatori şi executanţi.

Dar nu totul a început asa, "Stilurile dominante din cadrul băncii erau în principal defensive, corespunzătoare unor nevoi de securitate a echipelor şi a organizaţiei. Lipsa de delegare sau motivarea performanţei prin excepţiile negative sunt câteva din punctele slabe întâlnite la nivel de management", a spus Diana Rosetka, general manager al firmei de training Achieve Global, care implementează programul de dezvoltare al OTP Bank.

Angajaţii băncii au simţit nevoia de mai mult sprijin din partea conducerii, iar deadline-urile prea scurte au dus la crearea unei presiuni generale în companie. În acelaşi timp, liderii îşi doreau angajaţi mai productivi, mai creativi şi mai performanţi, care să lucreze bine în echipă.

"Programul a stârnit multe reacţii, iar oameni care au fost implicaţi în conflicte foarte puternice au început să comunice eficient. Am învăţat că nu ne putem ascunde după deget şi că nu întotdeauna altcineva este de vină. În prezent, se consumă mult mai puţine discuţii ca să se obţină un lucru efectiv", a spus Manuela Sfirschi, directorul de resurse umane al OTP Bank, care are aproximativ 1.000 de angajaţi.

Banca clasată pe locul II este Libra Bank ce a obtinut un punctaj total de 3156 de voturi.

“ Noi stim că oamenii sunt cei care pun lucrurile în miscare. Prin implicare, entuziasm si pasiune. De aceea ne selectăm personalul pe aceste criterii. “

Libra Bank dispune de cateve programe care să ajute atât la dezvoltare personală cât si pe plan profesional al angajatilor săi.

Master in Leadership – este unul dintre programele de dezvoltare personală Libra Bank, este un program de dezvoltare personală pe care Libra Bank îl ofera angajatilor săi care au dovedit reale abilităti de a deveni “liderii de mâine”: determinare, responsabilitate, atitudine proactivă si, nu în ultimul rând, loialitate. Structurat pe două componente de adresabilitate: directori de sucursale, divizii si departamente, dar si angajati de pe pozitii operative care au rezultate notabile, programul reflectă aprecierea pe care banca o are fată de angajatii săi, cărora le ofera astfel posibilitatea de a-si construi o carieră solidă, pe termen lung, în Libra Bank.

Structura adoptată în program este următoarea:

- Valorile companiei – primul pas spre leadership

- Comunicare eficientă

- Managementul schimbării

- Leadership Situational Individual

- "The Leadership Challenge"

Un alt mod de motivare al angajatilor este si o sesiune de training pentru angajatii din sediul central Libra Bank pe tema “Motivatie: ce-ti porneste motorul?” sustinută de Radu Neghita, sesiune care a facut parte dintr-un proiect intern al Libra initiat din dorinta de a oferi angajatilor un cadru de interactiune si invătare diferit de cel de zi cu zi.

Printre principalele puncte abordate în cadrul prezentării s-au numărat:

- Motivatie internă vs motivatie externă;

- Când am cunoscut succesul;

- Un model de leadership;

- 4 sfaturi: cum să comunicăm eficient cu ceilati.

Preview document

Manifestările culturii organizaționale în băncile românești - Pagina 1
Manifestările culturii organizaționale în băncile românești - Pagina 2
Manifestările culturii organizaționale în băncile românești - Pagina 3
Manifestările culturii organizaționale în băncile românești - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Manifestarile Culturii Organizationale in Bancile Romanesti.docx

Ai nevoie de altceva?